9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbal / Gino Iorgulescu continuă să-l „muște” pe Răzvan Burleanu

Fotbal / Gino Iorgulescu continuă să-l „muște” pe Răzvan Burleanu

Disputele dintre conducătorii fotbalului românesc continuă. Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Gino Iorgulescu (foto), l-a atacat joi, într-o conferinţă de presă, pe președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, pe mai multe aspecte. Primul este legat de principiul de solidaritate, prin care 5% din drepturile TV ale Ligii I să fie cedate cluburilor din Liga a II-a şi a III-a, acuzându-l pe conducătorul forului suprem că „vrea să ia bani de la LPF pentru a-şi achita promisiunile electorale”.
„Această solidaritate de 5% şi ideea unui sistem competiţional cu 16 echipe cred că sunt promisiuni electorale pe care domnul preşedinte al FRF vrea să le achite pe seama LPF. Adică să ia bani de la LPF pentru a-şi achita promisiunile electorale. Noi, Liga Profesionistă de Fotbal, nu suntem de acord. Noi mergem în instanţă dacă încearcă să impună această solidaritate”, a spus Iorgulescu.

Acesta a menţionat că FRF ar trebui să acorde la rândul ei bani Ligii Profesioniste de Fotbal din încasările organizării meciurilor echipei naţionale, aşa cum se întâmplă în Germania: „În Germania, liga profesionistă e foarte puternică. Acolo solidaritatea este reciprocă. Liga de acolo dă ceva bani către federaţia germană, dar suma aceea se duce către fotbalul amator, nu la ligile 2 şi 3. Iar la rândul ei federaţia germană dă între 15 şi 30% din banii câştigaţi în urma meciurilor echipei naţionale către liga profesionistă care oferă jucători la lot”.
Reamintim că preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, afirma la 23 mai, că principiul solidarităţii prin care 5% din banii încasaţi de Liga I din drepturile TV vor fi cedaţi către cluburile din Liga a II-a şi a III-a va fi dezbătut în Comisia de fotbal profesionist a FRF şi urmează a fi pus în practică. Adunarea Generală a FRF a aprobat în 2017 ca 5% din banii proveniţi din vânzarea drepturilor TV să fie cedate în semn de solidaritate cluburilor din Liga a II-a şi a III-a, dar grupările din Liga I nu sunt de acord cu această hotărâre. LPF a anunţat la un moment dat chiar că este posibil să facă plângere penală pentru abuz în serviciu şi delapidare dacă FRF va aplica principiul solidarităţii.

 

Respinge sistemul cu 16 echipe în Liga I şi propune unul cu 12

 

Preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, a respins totodată propunerea lui Răzvan Burleanu privind mărirea numărului de echipe din Liga I de la 14 la 16 şi a declarat că ar prefera un sistem competiţional cu 12 formaţii.

„Am discutat foarte puţin în Adunarea Generală despre propunerea FRF privind schimbarea sistemului competiţional, pentru că nu considerăm că e de comentat. LPF şi televiziunile hotărăsc sistemul competiţional al Ligii I care a dat satisfacţie în anii care au trecut. Din punctul meu de vedere un sistem mai bun ar fi chiar cu 12 echipe. Aşa s-ar termina play-off-ul şi play-out-ul în acelaşi timp. Cele 12 echipe ar lua aceeaşi bani, iar diferenţa de bani pentru cele două echipe care nu ar mai exista s-ar putea face un campionat de tineret. În condiţiile astea ar fi un ajutor pentru cluburi ca să aibă nişte jucători tineri pentru regula U21 la Liga I. Dar, în acelaşi timp, ar ajuta şi echipa naţională U21 mai mulţi jucători la dispoziţie. Deci ar fi benefic şi pentru federaţie. Apoi, un campionat cu 12 echipe s-ar termina în iarnă mai devreme, scăpăm de cele 3 etape (n.r. – din returul campionatului regulat) care se joacă după pauza din iarnă. Am avea de asemenea o lună decembrie când am putea face un turneu de fotbal în sală al Ligii I în trei oraşe ca Bucureşti, Craiova şi Cluj. Aşa echipele şi-ar ţine jucătorii în activitate şi ar fi şi un interes pentru televiziuni”, a spus oficialul LPF.

Gino a menţionat că LPF deja are un prim acord pentru vânzarea drepturilor TV pentru următorii cinci ani cu actualul sistem competiţional cu 14 echipe: „Noi şi televiziunile agreăm acelaşi sistem. Când se va face noul contract (n.r. – pentru drepturile TV) se va menţiona acolo. Azi a fost prezent reprezentantul societăţii care deţine drepturile TV. Dânşii au intenţia de a prelungi pe încă cinci ani cu noi şi ne-au spus că sunt de acord cu actualul sistem competiţional. Aşa că în principiu acest sistem va fi şi din sezonul 2019-2020”.
De asemenea, preşedintele a menţionat că nu se va schimba regula privind înjumătăţirea punctelor tuturor echipelor la finalul campionatului regulat: „Această regulă este foarte utilă, pentru că ea creşte interesul apropiind echipele unele de altele în play-off şi play-out”.

 

LPF așteaptă pomeni de la UEFA în privința arbitrajul video

 

Liga Profesionistă de Fotbal nu va implementa arbitrajul video (VAR) deocamdată pentru că acest sistem ar putea fi susţinut financiar de UEFA sau de Asociaţia Ligilor Profesioniste Europene în momentul în care va deveni obligatoriu.
„Noi suntem interesaţi de VAR, pentru că şi la Cupa Mondială a dat rezultate. Dar avem semne de la UEFA şi de Asociaţia Ligilor Profesioniste Europene că se va impune obligatoriu la un moment dat, iar acum sunt preocupări pentru strângerea de fonduri. Adică ar putea veni fonduri pentru VAR de la UEFA sau de la Asociaţia Ligilor Profesioniste Europene (ALPE) pentru a se implementa şi la noi. Costurile variază, depinde de aparatură, ar fi între un milion şi două milioane de euro. Am făcut nişte calcule şi cam pe aici se învârte suma”, a spus Gino Iorgulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS