12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCălărețul Vlad Gruia și calul Carland sunt vicecampioni

Călărețul Vlad Gruia și calul Carland sunt vicecampioni

Vara se numără performanțele pentru reprezentanții secției de hipism de la CSM Craiova, secție reafiliată la Federația Ecvestră Națională în anul 2013.
La sfârșitul săptămânii trecute, unul dintre adolescenții care practică acest sport frumos, Vlad Gruia, a obținut o performanță extraordinară. Sportivul care a făcut echipă cu calul Carland a concurat la finala Campionatului Național de Sărituri peste Obstacole de la Piatra Neamț și a obținut titlul de vicecampion național la categoria E.
Craioveanul în vârstă de 16 ani a fost depășit, la o diferență de numai două secunde, de Cătălin Nemeș (U Cluj).
Vlad Gruia, alături de antrenorul Sergiu Pistorel
Vlad Gruia, alături de antrenorul Sergiu Pistorel
Antrenorul său, Sergiu Pistorel, a mărturisit ieri că se aștepta ca Vlad să obțină un rezultat notabil la această competiție. „La toate cele trei etape de calificare, Vlad fusese numai pe locul unu și doi și de aceea am plecat spre Piatra Neamț cu speranțe. Am parcurs un drum de 10 – 11 ore până acolo, pe ploaie, dar a meritat efortul. A făcut ambele parcursuri fără penalizare, a fost pe primul loc în proba sa până la penultimul concurent, Cătălin Nemeș, un senior cotat în primii 10 din România, care a avut un timp mai bun cu două secunde“, a spus Sergiu Pistorel pentru GdS, cel care alături de fratele său Robert este instructor voluntar la CSM Craiova.
Vlad Gruia a concurat și la echipe, alături de cel care îi suflase medalia de aur în finala campionatului, Cătălin Nemeș. Cei doi au câștigat proba pe echipe mixte, iar craioveanul și calul său, Carland, au avut din nou un parcurs fără greșeală, fără să doboare niciun obstacol.
„Cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat în echitație“
Proaspătul vicecampion național ne-a mărturisit ieri că pentru el acest titlu reprezintă o realizare importantă. „Acest titlu de vicecampion reprezintă foarte mult pentru mine. Este lucrul cel mai frumos care mi s-a întâmplat în echitație. Mă bucur că
mi-am făcut antrenorul și clubul mândri. A fost presiune, pentru că au fost călăreți și cai buni, iar eu nu mai fusesem într-o finală. Suprafața de concurs a fost cât de cât ok, doar că a plouat zilnic“, spune tânărul, care și-a răsplătit partenerul de concurs, pe Carland, cu multe bucăți de zahăr, morcovi și multă dragoste. Pentru două săptămâni, Vlad va fi într-o binemeritată vacanță, apoi va reveni la antrenamente, pentru că în luna august va participa, la Prejmer, la o nouă finală, dar la juniori, acolo unde vor merge și colegele sale de club, Claudia Ghițulescu, cu Casper și Soleil Levant, și Carla Dobrică, calificată la finala categoriei copii 2, cu calul Credo. Cei trei pot intra și la proba de echipe juniori.
Mama lui Vlad: „Am avut emoții la fiecare obstacol, fiecare aterizare“
Mama lui Vlad, Mihaela Gruia, a fost alături de acesta la finala de la Piatra Neamț, așa cum merge la mai toate concursurile. A avut emoții în concurs, dar la final a simțit o bucurie imensă. „Ne e drag că a ieșit vicecampion. L-am susținut, îl vom susține în continuare, dar trebuie spus că între semnalul de pornire într-un parcurs și cel de finiș este el singur, cu pregătirea lui, cu calul lui, cu emoțiile lui. L-am însoțit în toate concursurile. Când a fost premiat acum am simțit emoții mari și o descătușare. Am avut emoții la fiecare obstacol, fiecare aterizare. Ne țineam respirația la fiecare săritură, iar la festivitate am simțit că ni se întoarce tot efortul pe care l-am făcut și noi, și domnii antrenori. Fiind o finală, orice se putea întâmpla, dar s-a întâmplat un lucru bun. Vlad a câștigat argintul, iar asta ne-a făcut să uităm de tot. Fiecare concurs la care a fost l-a maturizat“, a spus cu mândrie Mihaela Gruia.
Dacă faci la nivel de performanță, călăria nu este deloc un sport ieftin. La CSM Craiova, părinții sunt cei care asigură financiar, în mare măsură, participarea la competiții. „Noi ne ocupăm de transport, hrana cailor, îngrijirea lor. Sunt niște costuri, dar nu le exprim în cifre“, adaugă mama lui Vlad.
„Performanță este faptul că existăm ca secție“
Și antrenorul Sergiu Pistorel se laudă că la ce condiții are secția de călărie de la CSM Craiova, care își desfășoară activitatea la hipodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“, rezultatele sunt foarte bune: „Pentru noi este o performanță faptul că existăm ca secție. Ne zbatem, copii, părinți, antrenori, conducerea clubului, cu toate greutățile. Terenul de concurs și antrenament sunt ca acum 60 de ani. Chiar ne mândrim că părinții au contribuit cu o sumă destul de importantă și am comandat o garnitură de zece obstacole de la Bacău, să ne antrenăm în condiții cât de cât. Restul cluburilor au manej acoperit, nu depind de vremea rea sau de caniculă. Copiii mei vin din aceste condiții și se bat de la egal la egal cu ce au ceilalți. Clubul ne asigură cât se poate din suma cheltuită la concurs“.
Sofia Papuc, pe locul doi, locul patru pentru Raisa Bunăiașu 
Raisa Bunăiașu și Sofia Papuc au debutat în competițiile ecvestre luna trecută (Foto: arhiva personală)
În cadrul aceleiași competiții de la Piatra Neamț au mai participat și alte două sportive de la CSM Craiova, Raisa Bunăiașu (10 ani), cu calul Grațiela, și Sofia Papuc (13 ani), cu Ducesa, ambele obținând premii la categoria F (amatori, copii și debutanți). Cele două debutaseră în competițiile ecvestre luna trecută, venind cu premii de la fiecare concurs la care au participat. Ele vizează calificarea în proba finală la juniori debutanți, pentru care au nevoie de trei participări cu succes la etape. La Piatra Neamț, după trei zile de probe, Sofia Papuc s-a clasat pe locul doi la categoria debutanți, iar Raisa Bunăiașu a încheiat pe locul patru în clasamentul general la categoria copii. „Din cele trei zile de concurs, prima a fost cu emoții, cu penalizări și le-a făcut să nu ia locul 1 la final. Sofia Papuc a luat locul 1 într-o probă și per total locul secund la debutanți. Raisa a luat și ea un loc doi la debutanți, la una dintre probe și locul patru în clasamentul final la copii. Ele nu vor avea o finală propriu-zisă, dar vor avea o probă finală în august, la Prejmer, acolo unde vor fi finale la toate categoriile“, a explicat antrenorul Sergiu Pistorel.
Raisa Bunăiașu: Am avut emoții pe drum, că a plouat, dar și la concurs 
Raisa Bunăiașu a povestit pentru GdS emoțiile pe care le-a avut pe drumul spre Piatra Neamț, dar și la concurs, în mare parte din cauza condițiilor meteo. „Am avut parte de un drum lung, de aproape 12 ore. Pentru cai este mai greu pentru că stau numai în picioare, sunt foarte încordați, iar la fiecare oprire se agită și mai rău. Am avut mari emoții pentru că în mașină am fost doar eu cu mami și cu tati, dar Grațiela a fost cuminte și răbdătoare. M-am speriat însă pentru că ploua tare, tuna, fulgera, iar străzile erau inundate. Am ajuns cu bine la Piatra Neamț, dar ploaia a continuat, iar eu și colega mea, Sofia, am fost nevoite să concurăm pentru prima dată pe un teren foarte alunecos, cu multe bălți, de care caii se mai sperie. Mi-a fost teamă în prima zi, deoarece juriul ne-a zis să abordăm parcursul cu maximum de prudență. După prima probă mi-am dat seama că pot, nu mi-a mai fost la fel de frică, deși terenul și vremea nu s-au schimbat, am urcat în fiecare zi în clasament“, spune zâmbind puștoaica, care practică și handbal, și pictează, câștigând o grămadă de premii la concursurile de profil. Raisa și iapa Grațiela, care a ajuns la 24 de ani și aparține clubului CSM, fac echipă din primăvara acestui an.

Laude pentru antrenorii Pistorel

Parinții sportivilor apreciază eforturile antrenorilor voluntari Sergiu și Robert Pistorel. „Sunt o grămadă multe nevoi, iar domnilor antrenori le revin prea multe sarcini, de la repararea obstacolelor, întreținerea terenului de antrenament, procurarea nutrețului, supravegherea cailor și până la antrenarea celor șase sportivi, după programul fiecăruia, fiind astfel la dispoziția lor și a căluților de dimineața până seara. Nu putem decât să le mulțumim. Sunt doi oameni dedicați, datorită cărora baza hipică a CSM Craiova a fost resuscitată. Lor de datorăm performanțele copiilor noștri și valorile pe care le-au transmis: curaj, ambiție, perseverență, hotărâre, asumarea propriilor fapte și decizii și mai presus de toate corectitudinea și recunoașterea propriei valori“, a spus Anca Bunăiașu, mama Raisei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS