După muncă și răsplată

Practicanții de karate de la CS Washi Craiova au urcat de 53 de ori pe podium la Cupa de Vară (FOTO: Claudiu Tudor)


Sportivii clubului de karate CS Washi Craiova au participat, recent, la un puternic concurs de verificare, interjudețean, Cupa de Vară, desfășurat la Centrul Multifuncțional din Bănie, unde au reușit să obțină 53 de clasări pe podium, dintre care 19 locuri întâi, 17 medalii de argint și tot atâtea de bronz. Competiția, organizată în parteneriat cu Palatul Copiilor Craiova, a reunit 110 participanți, de la cluburi din Târgu Jiu, Mizil, Ploiești și Craiova (CS Washi și Azato Dojo, club condus de sensei Marcel Florescu).

 

Cel mai mic concurent a avut patru ani

După concurs, sportivii de la Washi nu au intrat în vacanță. Săptămâna trecută, într-o după-amiază am găsit în frumoasa sală de antrenament din cartierul 1 Mai, 25 de copii, gata de un nou antrenament sub conducerea antrenorului Daniel Antici, ajutat de doi instructori, Mihai Bulintiș și Maria Antici.

Daniel Antici a tras concluziile după concursul Cupa de Vară, ajuns la patra ediție. „A fost un concurs în care cel mai mic concurent avea patru ani, dar l-am pus în categoria 5-6 ani, iar cei mai mari aveau aproape 13 ani. În colaborare cu ceilalți antrenori am încercat să îi așezăm cât mai aproape valoric, adică să nu punem un începător cu unul care face de trei patru ani, pentru că nu realizam nimic. Aceste cupe sunt benefice pentru sportivi, atât pentru avansați, cât și pentru începători, care sunt la început de drum, iar acest concurs le dă o perspectivă asupra concursului. Sunt mulțumit de evoluția sportivilor noștri la această competiție. Au existat și surprize plăcute. Avem copii care muncesc la sală, dar prestația lor nu îi pune atât de mult în evidență, dar când merg la concurs își adună toate forțele. Nu avem garanții mari că ar face ceva, dar modul de abordare este hotărâtor câteodată și ne trezim cu ei că urcă pe podium mai mult decât ne-am fi așteptat“, a povestit antrenorul.

Premii pentru toți

La Cupa de Vară, toți participanții au fost premiați. „Am vrut să plece toată lumea acasă mulțumită. Am avut premii de la sponsor, unicul distribuitor de energie din partea de sud a țării, pentru toată lumea, dulciuri, tricouri. Am oferit tuturor premii pentru a-i încuraja și a-i susține să mai participe la astfel de concursuri“, a completat Daniel Antici.

Faptul că s-a desfășurat „pe teren propriu“ concursul, sub privirile părinților, altor rude și ale prietenilor le-a adus emoții în plus sportivilor de la Washi. „Contactul lor cu primele emoții vine la sala de antrenament când exersăm cum va fi la concurs. Învață cum să se prezinte pe suprafață, cum să salute arbitrul, ce trebuie să spună și să facă. Repetările se fac în fața colegilor care stau aliniați și așteaptă în liniște. E clar că în momentul respectiv au deja prima lor emoție. Se încurcă, mai greșesc, colegii lor mai murmură. Apoi, primii lor pași sunt aceste cupe de pregătire, în care concurează sub privirile rudelor, prietenilor. Au încărcătură foarte mare în acel moment pentru că nu vor să dezamăgească părinții, antrenorii, colegii. În anii trecuți, am avut copii care nu au vrut să intre să concureze. Au început să plângă, a fost atât de mare încărcătură încât nu a reușit să participe în concurs“, explică antrenorul.

Competiția de la Centrul Multifuncțional a venit după o primăvară foarte încărcată pentru clubul Washi, în care sportivii au mers la Campionatul de Copii, Campionatul Balcanic de la Târgoviște, plus participări la cursuri de antrenori și de arbitri. „Le-am schimbat copiilor antrenamentul, acum urmează partea de revenire, după curbele maxime de efort. După aceea pornim ușor motoarele. În august au vacanță. Anul ăsta nu mai au cantonament la mare ca în anii trecuți și vor avea o vacanță prelungită“, completează Daniel Antici. În toamnă, urmează Cupa Campionilor Europeni, la Cluj, competiție la care anul trecut craiovenii au participat cu succes.

Munca și disciplina le-au umplut vitrina de medalii

Profitând de prezența în sala de antrenament, am vorbit cu o parte dintre medaliații de la cel mai recent concurs. Claudiu Costinel Matei are 12 ani. A participat la două probe. A obținut primul loc la kata și locul patru la kumite. Nu știe exact câte medalii a adunat în cei șase ani de când practică karate, dar estimează că sunt în jur de 41. În viitor se vede antrenor de karate sau angajat în Poliție. „Concursul mi s-a părut destul de greu, cu participanți foarte buni. Au fost mai mulți părinți, ne-au filmat. A fost frumos că ne-am cunoscut cu copii de la alte cluburi. Concursul a fost util pentru că m-a ajutat cu încrederea de sine. Urmează o mică vacanță, dar nu vreau să las garda jos. Din contră, vreau să mă pregătesc mai mult. Facem efort la antrenament, dar așa ne-am obișnuit, e rutina noastră zilnică. Este multă energie pozitivă. Acest sport m-a mai cumințit“, spune băiatul.


Anca Rădulescu are 7 ani și la Cupa de Vară a urcat de două ori pe podium. „Am luat locul 1 și 2. Sunt mulțumită de rezultate. Și la Balcaniadă am luat locul 1, la kata copii 7 ani. Proba mea preferată e kata. Fac de trei ani karate și am 20 de medalii. Acum aștept vacanța și la antrenament“, spune Anca.

Iasmine Popa are 11 ani și a concurat acum la cea mai grea categorie, cu cei avansați. A luat locul doi la kata. „Sunt destul de mulțumită. Am avut adversare tari de la clubul Hasu Ploiești. Invit copiii să facă karate, deoarece este un sport frumos. Nu este despre bătaie, ci cum să te aperi. La sală mi-am făcut prieteni. Ne încurajăm la concursuri, am făcut și grupuri de Facebook să vorbim. Am mers și împreună la mare în cantonament“, explică fata, care adaugă că în cei cinci ani de activitate are 20 și ceva de medalii „după multă muncă“. La Europenele din 2017, Iasmine a fost singura medaliată din lot, luând bronzul.

Emoția primei medalii

Robert Nicolas Babalâc, de opt ani, a cucerit la Cupa de Vară prima sa medalie. „Fac de trei ani karate, dar acesta a fost primul meu concurs. Am avut emoții, dar am luat locul doi la kihon. Mi-a plăcut mult pe podium. Acum am medalia în camera mea. Am început karatele la Palatul Copiilor, apoi am venit la Washi“, mărturisește micuțul karateka.

Matei Nuță are zece ani. De cinci ani practică karate, dar a făcut și dansuri. Și el are în jur de 40 de medalii în palmares și se simte fericit și împlinit când urcă pe podium. „Acum, am luat două medalii de aur, la kata și kihon. Concursul a fost greu, pentru că după o probă venea și cealaltă și erai foarte obosit. Am mai avut colegi de club pe podium, a fost frumos. Am fost cu părinții alături“, ne spune Matei.

„Produce deconectare, creierul lasă la o parte problemele“

Autoapărare, încredere, concentrare, condiție fizică, disciplină, sunt doar cinci motive pentru a practica karate. Antrenorul Daniel Antici spune că acest sport devine un mod de viață pentru cei care îl practică. „Eu, unul, sunt mai încântat de cei care îl practică 20 de ani și nu concurează și nu câștigă nimic, comparativ cu cei care au făcut un an-doi și se retrag. Karateul produce o deconectare, creierul lasă la o parte problemele. Este recomandat și celor cu program intens la școală. Cele mai bune rezultate am avut cu copii care învățau mult și la școală, iar acest lucru se vedea în mediile cu care încheiau anul școlar“, încheie antrenorul.

 

 Comenteaza acum

Alte stiri

29 martie 2019

ProCon – liceeni în concurs, la Universitatea din Craiova

Şi anul acesta, Universitatea din Craiova prin Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi în parteneriat cu firme de profil IT din Craiova organizează concursul interjudeţean de ...

Sumarul ediției de luni, 25 iunie 2018

Actualitate

» Noi detalii despre Karina Țurcan, arestată în Rusia pentru spionaj: Transmitea informații României, în spatele căreia s-ar putea afla SUA, despre livrările de electricitate către Crimeea și Donbas (surse serviciile rusești)
» Tarom a vândut avioane către Armenia Airways Aircompany şi a obţinut 5,48 milioane de dolari
» Dragnea anunţă că nu este exclusă suspendarea preşedintelui Iohannis
» PICCJ: A fost finalizată analiza modificărilor aduse Codului de procedură penală – 33 de articole de lege prezintă elemente de neconstituţionalitate
» ÎCCJ sesizează CSM xu privire la poziţiile publice exprimate în ultima perioadă la adresa insituţiei şi judecătorilor
» Apel fără precedent al organizațiilor civice: “Dragnea, demisia! “
» Nelu Iordache, trimis în judecată pentru evaziune fisclaă
» 8.700 de sancțiuni contravenționale, aplicate în 24 de ore

Publireportaj

» Încheiere proiect „Dezvoltarea durabilă a firmei SC BVDM TRANSCO SRL”
» PER GRUP SRL anunţă implementarea proiectului ,,Investim pentru durabilitate

Local

» Şi-a pierdut viaţa pentru că nu a respectat indicatorul rutier
» S-au finalizat lucrările de reabilitare a locului de joacă din zona „Ferdinand“
» Razie printre comercianţii de carne
» A condus băut şi s-a răsturnat în afara părții carosabile

Dolj

» Bechet, filă de viaţă pe malul Dunării
» Statul ne ia 62% din venituri
» Craioveanul împușcat în Mexic încerca să răpească un afacerist (VIDEO)
» Gazonul de pe „Oblemenco“, întreţinut pe banii primăriei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Se închide circulaţia pe A.I. Cuza, de Ziua Drapelului
» Dolj: Doi eliminați la prima probă scrisă a bacalaureatului
» Exporturile de bunuri din Dolj au deţinut 3,9% din valoarea exporturilor României
» Două doljence, sărbătorite la împlinirea unui centenar de viaţă

Gorj

» Spectacol pentru modernizarea Maternităţii
» Trei gorjeni, cei mai buni paramedici din regiune
» Panouri pe drumurile cu risc de accidente
» Gorj: Spectacol pentru modernizarea Maternităţii
» Ziua internaţională de luptă împotriva drogurilor, marcată la Târgu Jiu
» Gorj: Accident mortal de muncă la Hurezani
» Artistul plastic gorjean Mihai Țopescu, expoziție personală la Veneția
» Gorj: Manifestări de Ziua Drapelului Naţional
» Gorj: Bărbat anchetat pentru furtul unei biciclete din Piaţa Centrală
» Gorj: Un bărbat a fost dat în urmărire de poliţie, după ce a dispărut de acasă
» Gorj: Un şofer a sustras un cărucior pentru persoane cu handicap

Olt

» ”Zilele municipiului Slatina în Centenarul Marii Uniri”

Mehedinţi

» Mehedinţi: A condus băut şi s-a răsturnat în afara părții carosabile
» Mehedinţi: Prins în timp ce conducea cu 117 km/h, în Severin

Vâlcea

» Vâlcea: A murit în timp ce era la cules de cireşe
» Vâlcea: Operatori economici amendaţi cu 49.000 de lei
» Vâlcea: Trafic blocat în comuna Budeşti
» Râmnicu Vâlcea: S-au finalizat lucrările de reabilitare a locului de joacă din zona ”Ferdinand”

Sport

» Medalii la judo și lupte pentru craioveni
» Bronz pentru Andreea Pîşcu la Mondiale
» Fotbal / Băluță a marcat la primul joc în tricoul Slaviei
» Fotbal / Andrei Ivan, la Rapid Viena

Sanatate

» Depresia, boala care afectează copiii și bătrânii

Educatie

» Reguli care trebuie respectate pentru a nu fi eliminați din examen
» Eseuri din operele marilor poeți, la prima probă a bacalaureatului

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top