12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMarcel Popescu: Vrem să intrăm în grupele Ligii Europa!

Marcel Popescu: Vrem să intrăm în grupele Ligii Europa!

Președintele Universi-tății Craiova, Marcel Popescu (foto), a acordat un amplu interviu Gazetei de Sud, în care a vorbit despre performanțele echipei din sezonul recent încheiat, a dezvăluit când și unde se vor antrena „leii“ în această vară, dar și care sunt obiectivele pentru noua ediție de campionat.

GdS: Iată-ne la finalul unui sezon frumos, în care Universitatea a ocupat locul trei și a cucerit Cupa României. Sunteți mulțumit?
Marcel Popescu: Da, este ce visam, dar asta nu înseamnă că am ieșit din vis și am rezolvat dorințele suporterilor. A fost un sezon care ne-a adus un stadion senzațional, el fiind darul primit de echipă și pe care îl merită, apoi trofeul pe care l-am adus la Craiova, dar nu cred că ar fi fost o utopie să fi realizat eventul. Am avut de învățat, pentru că ceea ce s-a întâmplat în final a fost apoteotic, să vezi 25.000 de suporteri că te însoțesc în finala de la București… Le rămânem datori și în același timp le mulțumim pentru ceea ce au făcut. Știm că în fața televizoarelor s-au aflat alte sute de mii, și în numele colegilor mei și al echipei le spun un singur lucru: drumul nostru acum a început!
GdS: Când se reia pregătirea, pentru că putem obține un alt trofeu luna viitoare? În plus, vine și participarea în Liga Europa…
M.P.: Pe 17 iunie revin fotbaliștii, pe 18 va avea loc vizita medicală, iar pe 20 este plecarea în cantonament, urmând să se antreneze la Innsbruck (Astria) până pe 7 iulie. Adversarii din amicale o să-i cunoașteți înainte de plecare, pentru că încă se lucrează. Ca idee, noi îi așteptăm cu o logistică bine pusă la punct, care să ne permită să abordăm cu brio Supercupa României și cele trei etape de campionat, până în ziua de 8 august, când vom intra în focurile și în tentativa de a accede în grupele Ligii Europa. O să ne pregătim bine pentru Supercupa României. Am văzut că FRF a confirmat ziua de 14 iulie, iar ora de disputare va fi 21.00, pentru că la 17.00 este finala mică la CM din Rusia.
GdS: Începem să ne obișnuim cu participarea în cupele europene. Ce adversar ați dori în turul trei?
M.P.: Este al doilea an consecutiv de participare în cupele europene, dar faptul că ți se permite să dai la „facultate“ nu este o performanță, aceasta este când intri la „facultate“. Așa că, de la an la an, echipa este mai matură, are mai multă experiență și, de ce nu, vrem să intrăm în grupele Ligii Europa, ceea ce ar fi formidabil pentru orașul Craiova. Soarele a apărut din nou și Universitatea Craiova strălucește mult mai tare decât se așteptau unii, dar să lăsăm să vorbească faptele. E o greșeală să spui că îți dorești un adversar anume. Este un destin, o tragere la sorți… Probabil că te gândești la dimensiunea pe care o are Sevilla și că ar fi de evitat, dar restul sunt abordabile. Să nu credeți că dacă sunt echipe care vin dintr-o zonă fotbalistică mai puțin vizibilă, cum ar fi Azerbaidjan, Kazahstan, nu-și doresc să se califice.

A plecat și Andre Santos

GdS: Va fi o vară fierbinte din punct de vedere al transferurilor? Să ne așteptăm la nume importante?
M.P.: O certitudine este Florin Gardoș, care și-a manifestat dorința să rămână și s-a materializat prelungirea contractului cu încă doi ani, și probabil că urmează și alții, dar toate la timpul lor. Eu zic să ne așteptăm la valori, nu la nume sonore, pentru că totdeauna când am fost la pomul lăudat a fost un entuziasm de nedescris și decepții mult mai mari. Nu ne raportăm la nume mari, ci la jucători cu un potențial mare, pentru că acum un an, dacă vorbeam de prezența jucătorilor Universității în echipa națională, o făceam cu rezerve, cu speranță, dar nu cu certitudine. Aseară (marți – n.r.), în meciul cu Finlanda, Bancu, Mitriță și Băluță au fost titulari și părerea unanimă a fost că jucătorii Craiovei reprezintă un câștig mare pentru echipa națională, ca valoare, ca raport ofensiv, dar și ca spirit. În viitor, ei vor fi titularii echipei naționale și, de ce nu, o să apară lângă ei și al patrulea, al cincilea.
GdS: Un pas făcut către națională este urmat, de regulă, de altul către campionatele externe. Nu vă este teamă că vom pierde vreun jucător?
M.P.: Dacă trăiești cu frica-n sân, atunci echipe mari, precum Porto, Marseille sau altele, ar trebui să tremure, pentru că jucătorii lor exponențiali pleacă la PSG, Real sau la echipele de top din Anglia. Jucătorii vin la Universitatea Craiova, scriu istorie aici, iar ulterior, în momentul în care apar oferte bune pentru ei, trebuie să plece. Nu suntem în categoria cluburilor care se pot opune și oferă unor jucători contracte pe viață. Noi vindem o dată pe an. Că va fi Băluță cel care va pleca, Bancu sau Mitriță, vom vedea. Ne dorim să-i avem pe toți în preliminariile Ligii Europa și încercăm ca unul dintre ei să plece pe bani foarte mulți.
GdS: Se tot vorbește despre venirea lui Mario Felgueiras și Adrian Stoian…
M.P.: Sunt discuții prin presă, dar eu nu vreau să le dau curs. Orice jucător de valoare poate deveni un subiect interesant pentru Universitatea Craiova. Pot să vă asigur însă că sita este din ce în ce mai deasă și cei pe care îi aducem sunt jucători de calitate, care vin să dea un plus echipei, un plus lotului și un plus băncii de rezerve.
GdS: Ați primit multe CV-uri pe adresa clubului?
M.P.: Da, dar nu numărul lor impresionează, ci faptul că printre ei sunt internaționali români și străini, unii care chiar vor juca la Mondialul din Rusia. Faptul că sunt jucători importanți din Europa care termină contractele și prin intermediul impresarilor ne transmit că vor să joace la Universitatea Craiova ne onorează. Aceste feedback-uri vin datorită semnalelor pe care le dau jucătorii de aici și care spun că la Craiova este seriozitate, profesionalism, respect și, înainte de toate, este multă dragoste.
GdS: Cum stăm la capitolul plecări?
M.P.: La plecări și-a terminat contractul Popov și îl putem nominaliza și pe Andre Santos. El avea o clauză de prelungire, pe care, de comun acord, nu am activat-o. Glavina este și el la final de contract, dar deocamdată rămâne.

Mangia are toată încrederea

GdS: Este o premieră la Universitatea să avem stabilitate în privința staff-ului tehnic, Devis Mangia semnând un nou contract, valabil trei ani. Până acum antrenorii s-au cam schimbat la fiecare final de sezon.
M.P.: Corect! Omogenitatea și continuitatea sunt vitale în viața unei echipe. Devis este în vacanță, astăzi (ieri – n.r.) este ziua lui și îi transmit prin intermediul GdS un „La mulți ani“, iar faptul că va mai rămâne trei ani înseamnă că se simte bine, că fotbalul pe care îl face este apreciat și de suporterii noștri, dar și de tehnicienii din întreaga țară. Un amănunt extrem de important este să păstrăm această personalizare a jocului, a fotbalului-spectacol, să o perfecționăm și să o ținem cât mai mult. Devis mai are trei ani de contract, dar asta nu exclude posibilitatea să stea și mai mult.
GdS: Să nu-l deturneze altă echipă.
M.P.: De furat nu se poate, atâta timp cât vorbim despre oameni de calitate. Dacă era de furat, putea fi Alex Băluță, dar a rămas şi vă spun că este din ce în ce mai greu să convingi un jucător al Universității Craiova să plece la alt club, dar ca să dezerteze. Este imposibil! Se simt extraordinar, iar ce au simțit în momentul în care au luat Cupa le-a dat o încredere formidabilă. Îmi spuneau câțiva la banchetul de a doua zi că acum dacă ar începe play-off-ul am fi campioni. Cred foarte mult în ei, a crescut entuziamul, au văzut ce înseamnă un trofeu și va începe o luptă pentru alte trofee, pentru consacrare internațională la nivel de club și pentru accederea în echipa națională.

„Datoria noastră este să jucăm la sacrificiu“

GdS: În ideea că echipa a dobândit experiență, care ar fi obiectivele pentru noul sezon?
M.P.: Obiectivul principal este ca această iubire care ne înconjoară să crească, ea este generată de un respect, de un joc bun. De acum avem obligații mult mai mari. Datoria noastră este să jucăm la sacrificiu și să realizăm lucruri și mai importante. Ne dorim să facem un spectacol care să genereze și la meciurile din deplasare un mare entuziasm și Universitatea Craiova să umple și stadioanele din țară. Ăstea sunt visele noastre!
GdS: Vă așteptați să crească numărul abonaților față de anul trecut?
M.P.: Numărul nu poate să crească decât până la limita de 33%, care reprezintă target-ul nostru pentru următorul sezon și de care suntem foarte aproape.
GdS: Citeam, nu demult, în cartea dedicată de fostul nostru coleg de la GdS, Ion Jianu, lui Ion Oblemenco, câteva cuvinte scrise de dumneavoastră în care puneați accent pe spirit. Iată că acele cuvinte sunt și acum de actualitate.
M.P.: Faptul că Nelu Oblemenco a fost piatra de temelie a fotbalului craiovean este indiscutabil, și așa cum în anii ’70 se năștea o mare echipă, generată de existența unei mari familii și dominată de o stare de spirit atipică pentru România vremurilor de atunci, pot spune că lucrul acesta se repetă astăzi. Faptul că spiritul nu a dispărut, că povestea se repetă și istoria se rescrie nu fac decât să mă bucure, să-mi dea o încredere extraordinară că ceea ce s-a început acum va depăși ca amplitudine și ca performanță, pe plan intern, ce a fost Universitatea Craiova până acum. După ce au câștigat Cupa, îi simțeam pe băieţi compleșiți de adulația de care se bucurau și le-am spus: „Acum v-ați dat seama cât și ce înseamnă acest tricou pe care îl purtați. Dacă lucrul ăsta va fi dominanta din visele voastre, nu vă stă nimeni în față!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS