10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPavel Badea are mari așteptări de la alb-albaștri

Pavel Badea are mari așteptări de la alb-albaștri

Directorul Clubului Sportiv Universitatea Craiova, fostul mare fotbalist Pavel Badea (foto), a vorbit cu GdS despre parcursul Științei din actualul sezon competițional şi a analizat șansele câștigării Cupei României, trofeu care ar pune capăt celor 25 de ani de „secetă“.

GdS: Suntem la final de sezon, iar Universitatea a reușit să-și adjudece locul trei, după o victorie în ultimul meci. Sunteți mulțumit?
Pavel Badea: Obiectivul echipei a fost clasarea în primele trei poziții și a fost realizat. El vine în urma unor evoluții fluctuante, dar important este ceea ce s-a realizat. Locul trei îți dă liniște, certitudine, încredere pentru viitorul apropiat. Un alt aspect important este că jucătorii cei mai reprezentativi au fost olteni și, dacă ne uităm peste statistici, observăm că Mitriță, Băluță și Bancu au avut bune realizări în acest campionat. Majoritatea echipelor au mulți străini, însă noi, totuși, am reușit să păstrăm o balanță și mai mulţi jucătorii importanți au fost olteni. Craiova a fost puternică atunci când a avut în componență șapte-opt jucători crescuți în regiunea noastră. Se știe că noi, oltenii, suntem mândri, aprigi, dornici de performanță și reușim în sport să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor. Și nu numai prin fotbal! În cadrul CS Universitatea Craiova avem 14 secții în componență și deținem campioni mondiali, europeni și naționali, și avem sportivi care vor participa la următoarea olimpiadă. Suntem făcuți pentru sportul de performanță!
GdS: Am dat de multe ori târcoale primului loc. Cum ați caracteriza play-off-ul?
P.B.: Apariția play-off-ului și play-out-ului a adus și un plus de spectaculozitate acestui campionat. Numai în ultima etapă au fost două echipe care s-au bătut pentru prima poziție. Faptul că în timpul campionatului au fost patru-cinci echipe care au avut pretenții pentru a fi acolo sus a dat o imagine frumoasă Ligii I. Cu toții am urmărit cu mare atenție sfârșitul acestui sezon și asta spune mult. Titlul i-a revenit CFR-ului și trebuie să o felicităm. În ceea ce ne privește, suntem calificați în cupele europene pentru al doilea an consecutiv și este o performanță foarte mare pentru fotbalul craiovean, având în vedere că acest proiect este plecat din 2013. În cinci ani să ajungi în Liga Europa de două ori ne demonstrează că aici există seriozitate, determinare, dar și susținere din partea comunității pentru acest club.

„Mă bucură seriozitatea, organizarea profesionistă și lipsa scandalurilor”

GdS: Ce ne-a lipsit ca să fim pe primul loc?
P.B.: Constanța! Am avut meciuri bune și mai puțin reușite și am avut fluctuații de formă din partea jucătorilor importanți ai echipei. Pozitiv este faptul că am terminat în primele trei, că am avut o medie mare de suporteri în jocurile de acasă și că jucătorii sunt valoroși și prezintă credibilitate nu numai la nivelul echipei de club, ci și la nivelul echipei naționale. Mă bucură seriozitatea, organizarea profesionistă a acestui club și, cel mai mult, lipsa scandalurilor pe care le aveam în anii trecuți. Mă bucur că s-a reușit implementarea la nivel de suporteri a mentalității de spectacol atunci când vii la fotbal. Acum poți să vii cu soția, cu copiii, și nu mai asculți trivialități. Suntem cu adevărat mândri că în ultima perioadă s-a reușit îndepărtarea de la stadion a elementelor nocive, a celor care stricau spectacolul sportiv. Întotdeauna ieșeam în evidență cu lucruri negative și mă bucur enorm că au trecut acele vremuri. Politica acestui club impune o abordare academică și cu fair-play și ăsta este în primul rând meritul patronului, un personaj discret, care ne creează o stare de mulțumire tuturor celor care ne-am integrat în acest proiect.
GdS: Trebuie să mai băgăm mâna în buzunar și să investim din nou în jucători?
P.B.: La această întrebare vă poate răspunde patronul. Până la urmă, s-au făcut investiții importante în aducerea jucătorilor tineri valoroși, în menținerea celor care au confirmat… Nu este ușor să dai 700.000 de euro pentru un jucător ca Mitriță, care este unul dintre cei mai buni fotbaliști ai României în momentul de față. Ca idee, dacă se va menține acest lot, în sezonul următor vom avea un cuvânt greu de spus, ne putem bate la campionat.
GdS: Ar fi posibil?
P.B.: Da! Ne-ar da multă satisfacție nouă, celor care am făcut acest proiect, pentru că l-am făcut cu gânduri bune și cu dorința de performanță națională și internațională. A fost trist ce s-a întâmplat în perioada 2011-2013, când nu aveam echipă de fotbal în Craiova. Fotbalul nu este monopolul unei familii, ci o activitate sportivă de care trebuie să ne bucurăm toți și pe care o facem pentru a atrage onoare și mândrie orașului Craiova.
GdS: Dacă ați fi în locul lui Devis Mangia, ce posturi ați dori să întăriți?
P.B.: Postul de portar, cel de fundaș central și aș mai aduce un vârf de atac. Stilul nostru este unul combinativ și ar fi bine să mai aducem unul pentru acest profil, dar ne-ar trebui și un atacant de forță, care să se bată cu defensivele cu jucători mari, care să creeze culoare pentru cei care vin din linia a doua. Lui Mihai Roman nu i-a ieșit cât a fost la echipă, dar are calitățile de care vorbeam și eu cred că va reveni. Este un jucător care va reuși să se impună la echipă.
GdS: Cu cine v-ați identifica din actuala echipă?
P.B.: La începuturile carierei mele m-aș asemăna cu Mitriță, iar la sfârșit cu Zlatinski. Este o presiune imensă pe care și-a asumat-o Hristo, fiind și căpitan. Este un jucător determinant pentru grupul actual. Deși este bulgar, are mai mult sânge de oltean. Îmi place foarte mult Zlatinski, are atitudine, are personalitate și are un caracter deosebit.

„Emoțiile sunt mari în astfel de momente”

GdS: În sfârșit jucăm și noi un meci cu trofeul pe masă, făcând referire la finala Cupei, contra echipei Hermannstadt, programată duminică, de la ora 21.00, pe Arena Națională.
P.B.: Au trecut 25 de ani de la ultimul trofeu câștigat și 16 ani de la ultima finală, deci este un moment important. Ultima Cupă a fost câștigată cu nea Nelu Oblemenco – director tehnic și Marian Bondrea – antrenor principal, iar pentru trofeul dinainte am jucat și eu, și amintirile sunt foarte frumoase, dar trebuie reînnoite, de data asta din postura de spectator. Emoțiile sunt mari în astfel de momente. În finala cu Bacăul am ratat și o lovitură de la unsprezece metri. Mi s-a părut că poarta este la 30 de metri distanță din cauza emoțiilor și a presiunii. Am avut o echipă foarte bună la vremea respectivă și un antrenor extraordinar, Sorin Cîrțu, care ne-a mobilizat și ne-a dat încrederea necesară pentru a câștiga și campionatul, și Cupa, ultimul event din istoria echipei CS Universitatea Craiova.
GdS: Ce puteți spune despre formația sibiană, este victima perfectă?
P.B.: Este o echipă imprevizibilă. Avem puține informații despre ei, nejucând la nivelul primei ligi. Vin cu un moral foarte bun, pentru că au reușit accederea în prima divizie, au în spatele lor un oraș foarte bine dezvoltat din punct de vedere financiar, cu foame de performanță, ca și noi. Sper ca valoarea jucătorilor noștri să tranșeze meciul în favoarea Universității Craiova și Cupa să revină în Bănie.
GdS: Cum ați sărbătorit atunci câștigarea Cupei?
P.B.: După finală am petrecut cu mii de oameni, care ne-au așteptat la Craiova. Sunt sigur că dacă jucătorii noștri vor reuși duminică seară să obțină a șaptea Cupă vor avea satisfacții foarte mari. Ați văzut ce s-a întâmplat cu echipa de handbal fete, cât de iubite și de susținute au fost, la fel se va întâmpla și cu fotbaliștii.
GdS: Vă așteptați la aceste prime rezultate notabile acum sau mai târziu?
P.B.: Putea fi și mai bine, însă mai devreme era greu. Începând un proiect nou, aveai trei ani în care nu puteai accede în cupele europene. Acum putem susține că suntem pe drumul cel bun, este important că acest club are susținerea comunității, beneficiază și de un stadion nou și care este plin meci de meci, echipa fiind cea care i-a dat suflet. Aici a fost capitala suporterilor în acest sezon și previzionez că și în ediția viitoare va fi la fel, pentru că atunci când echipa joacă un fotbal bun și obține rezultate craiovenii se simt mândri și nu ezită să vină pe stadion.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS