13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportUn sezon de pus în ramă!

Un sezon de pus în ramă!

Handbalistele craiovene au obținut sâmbătă, în premieră, medalie în campionatul intern. Elevele lui Bogdan Burcea sunt noile vicecampioane ale României.

Handbalistele de la SCM Craiova au încheiat sâmbătă sezonul competiţional 2017-2018, iar bilanţul este unul de excepţie, peste aşteptările multora. Într-un interval de şapte zile, elevele lui Bogdan Burcea au cucerit trofeul Cupei EHF şi medalia de argint în Liga Florilor, cele mai bune performanţe din istoria echipei. Acum, SCM va trece la nivelul următor, participarea în Liga Campionilor.

Handbalistele de la SCM Craiova au avut un final palpitant de sezon competiţional, aşa cum au fost mai toate meciurile pe parcursul celor nouă luni.
Sâmbătă, echipa olteană a disputat ultimul joc oficial, pe terenul echipei Dunărea Brăila, şi avea nevoie de victorie pentru a deveni vicecampioana României. Fără Cristina Zamfir Florianu, indisponibilă, din cauza accidentării suferite în meciul cu Corona Braşov, în primul minut al jocului de la Brăila, antrenorul Bogdan Burcea avea deja o primă problemă. Pivotul Bobana Klikovac s-a accidentat la genunchi, la faza în care a marcat golul care a deschis scorul. A ţipat de durere şi a părăsit terenul pe braţe, nemaiputând juca.
Chiar şi aşa, Craiova, susţinută de un mic grup de suporteri, a controlat prima repriză, a condus cu 4-0, cu 9-6, iar la pauză avea un avantaj de trei goluri (11-8) în disputa cu vicecampioana României.

Parada Yuliei Dumanska le-a adus argintul

Şi repriza secundă a început bine pentru oltence, care în minutul 45 aveau o diferenţă liniştitoare de cinci goluri (19-14). Au mai marcat un gol, apoi a urmat o „secetă“ de goluri de zece minute, ceea ce le-a permis gazdelor să egaleze (20-20, min. 58). Zeljka Nikolic a readus Craiova în avantaj, dar ultimele secunde ale jocului au fost pline de dramatism. „Toată munca noastră din acest sezon stă în aceste ultime 17 secunde ale jocului. Să luptăm!“, le-a încurajat Nikolic pe coechipierele sale la ultimul time-out.
Ultimul atac a aparţinut brăilencelor, dar fabuloasa Yulia Dumanska şi-a salvat echipa, apărând mingea trimisă de Shteriova.
Dacă Brăila egala şi meciul se încheia cu scorul de 21-21, SCM rata medalia de argint şi trebuia să se mulţumească și cu bronzul. Senzaţionalul portar al Craiovei, Dumanska, a fost din nou eroina echipei sale, la fel ca în urmă cu o săptămână, în finala Cupei EHF cu Vipers Kristiansand, când două intervenţii miraculoase ale sale pe final de joc au adus trofeul echipei sale.
Ultimul fluier al brigăzii de arbitri a adus descătuşarea jucătoarelor alb-albastre, la finalul unui sezon lung, solicitant, dar plin de satisfacţii.
Oltencele au fost premiate de Steluţa Luca, vicepreşedintele Federaţiei Române de Handbal, apoi au cântat cu fanii imnul echipei.
„Am avut emoţii pe final de meci, recunosc, dar totul a ieşit bine. A fost un sezon senzaţional“, a spus antrenorul Bogdan Burcea ieri.

Vor juca în calificările Ligii sau chiar în grupe

Pentru că a cucerit medalia de argint în campionatul intern, SCM Craiova va juca în sezonul următor în Liga Campionilor. Deocamdată nu se ştie dacă formaţia pregătită de Bogdan Burcea va evolua în preliminariile celei mai importante competiţii intercluburi din Europa sau va juca direct în grupe (EHF va decide în funcţie de echipele care se vor înscrie).
Craiova, ajunsă în premieră pe podiumul campionatului naţional, a încheiat Liga Florilor, cu 58 de puncte (18 victorii, 4 egaluri, 4 înfrângeri).
Campioană a devenit, pentru al patrulea an consecutiv, formaţia CSM Bucureşti (75 puncte). „Tigroaicele“ au înregistrat o singură înfrângere în acest campionat, administrată chiar de Craiova, în retur.
Medalia de bronz a revenit echipei Măgura Cisnădie, cu 57 de puncte.
Formaţia sibiană, alături de HCM Vâlcea şi HC Zalău, va juca în Cupa EHF.
În ceea ce priveşte partea inferioară a clasamentului, CSM Slatina şi Danubius Galaţi vor juca într-un baraj de menţinere în prima ligă, în timp ce Unirea Slobozia şi Rapid Bucureşti au retrogradat.
Pentru majoritatea handbalistelor craiovene urmează o vacanţă, dar pentru oficialii clubului şi pentru antrenorul Bogdan Burcea va continua o muncă grea, aceea de a crea o echipă cel puţin la fel de valoroasă, pentru că acum ştacheta este mult mai sus ridicată, iar pretenţiile tuturor sunt mai mari.

Ce urmează? Cine vine, cine pleacă?

Dacă la alte echipe se anunţă transferurile cu mult timp înainte de încheierea sezonului, la Craiova a fost secretomanie. S-a invocat faptul că echipa este angrenată în competiţii şi nu este bine să se afle ce jucătoare vor pleca, pentru a nu se pune presiune pe ele. Nu s-au anunţat nici măcar jucătoarele care au semnat prelungirea contractului cu SCM, deşi nu sunt puţine.
Presa a scris că Yulia Dumanska şi Andreea Pricopi vor merge la HCM Vâlcea, şi că Bobana Klikovac va evolua în sezonul următor în Ungaria, la Ferencvaros. Şi că SCM le-a acontat pe Elena Gjeorgjievska (Macedonia, inter dreapta, vine de la Alba Fehervar) şi Tsakalou Lamprini (Grecia, conducător de joc, a jucat la Krim Ljubljana). Cert este că încă sunt negocieri cu actualele jucătoare, dar şi cu altele, iar în două săptămâni ar trebui să se contureze lotul. Şi, cel mai important, antrenorul Bogdan Burcea continuă în Bănie.

După muncă, răsplată

Multă lume se întreabă cum vor fi recompensate handbalistele craiovene pentru succesul major din acest sezon, aur în Cupa EHF şi argint în România. Reprezentanţii municipalităţii au menţionat ieri pentru GdS că în şedinţa Consiliului Local din 31 mai se va stabili cât vor primi handbalistele, antrenorii şi ceilalţi membri din staff şi că o parte din jucătoare şi antrenori vor fi propuşi pentru distincţia de cetăţeni de onoare ai Craiovei. „Pe 31 mai va fi şedinţa Consiliului Local, în cadrul căreia se va aproba premierea echipei de handbal şi suma pe care o vor primi. Totodată, în cadrul şedinţei festive din cadrul Zilelor Craiovei o parte din antrenori şi jucătoare vor primi titlul de cetăţeni de onoare ai oraşului. Este o performanţă importantă şi nu va fi trecută cu vederea“, a explicat primarul Băniei, Mihail Genoiu. La premierea oferită de Consiliul Local se va adăuga o recompensă bănească din partea clubului şi a sponsorilor echipei.

Cinci fete pleacă la lot

Chiar dacă campionatul s-a încheiat, o parte din jucătoarele craiovene nu vor intra în vacanţă, fiind angrenate în meciuri oficiale cu naţionalele lor din preliminariile Campionatului European. Pentru selecţionata României au fost convocate portarul Yulia Dumanska, Valentina Ardean Elisei şi Ana Maria Ţicu, în timp ce Zeljka Nikolic şi Jelena Trifunovic au fost selecţionate la reprezentativa Serbiei. În ceea ce o priveşte pe Bobana Klikovac, accidentată sâmbătă la Brăila, jucătoarea muntenegreană se află la Bucureşti, acolo unde va face un RMN la o clinică pentru a i se pune un diagnostic.

Liga Florilor

Rezultate din ultima etapă: Corona Brașov-CSM Bistrița 37-31, Danubius Galați-CSM București 20-33, Unirea Slobozia-HC Zalău 22-34, Măgura Cisnădie-CSM Slatina 28-22, Dunărea Brăila-SCM Craiova 20-21, CSM Roman – U Cluj 30-31, Rapid – HCM Vâlcea 25-31.
Clasament: 1. CSM București 75p, 2. SCM Craiova 58, 3. Măgura Cisnădie 57, 4. HCM Râmnicu Vâlcea 49, 5. HC Zalău 47, 6. CSM Bistrița 42p, 7. Corona Brașov 39p, 8. CSM Roman 36p, 9. Dunărea Brăila 30, 10. U Cluj Napoca 26, 11. CSM Slatina 26, 12. Danubius Galați 21, 13. U. Slobozia 17, 14. Rapid București 12p.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS