21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportA punctat pentru România cu tendonul rupt

A punctat pentru România cu tendonul rupt

Sebastian Pană (dreapta) şi Cristi Firică, sportivi antrenaţi de Costel Torcea (stânga), au fost aproape de podium la Europene

Săptămâna trecută, la Santa Susana (Spania), s-a desfășurat Campionatul European de Culturism și Fitness, iar echipa României, condusă de craioveanul Costel Torcea, a făcut o figură frumoasă.
„A fost o deplasare reușită din punctul meu de vedere, ținând cont că au concurat 23 de sportivi români. Din cei 23, 13 au intrat în finale, rezultând cinci medalii: una de aur – Costin Ilinca (Men’s Psyhique +50 ani), trei de argint – Sebastian Șerpescu (Men Psyhique 174 cm), Robert Stuparu (Men’s Psyhique 178 cm), Mali Amalia (Womens Fitness +163 cm), și una de broz – Dragoș Enuța (Games Clasic Bodybuilding 175 cm). Comparativ cu anii trecuți, stăm foarte bine la capitolul rezultate, în raport cu numărul de sportivi deplasați la o asemenea competiție. Menționez că am avut surpriza să vedem că s-au comasat niște categorii din lipsa unui număr mare de sportivi. Dacă nu se întâmpla așa, România putea să mai obțină medalii, dar asta a fost decizia celor care conduc federația europeană și mondială. Important este că președintele nostru, Gabriel Toncean, a făcut o contestație și a avut o întâlnire cu președintele federației mondiale, iar ăsta a fost unul dintre punctele pe care le-a abordat și s-a și remediat. În viitor, în toate țările, indiferent că vorbim despre un campionat european, balcanic sau mondial, nu vor mai fi comasate categoriile. Președintele nostru, Gabriel Toncean, trebuie apreciat pentru ce a reușit“, a declarat antrenorul tuturor loturilor României de culturism și fitness, Costel Torcea, pentru GdS.

„Gladiatorii“ au lăsat o impresie frumoasă

Delegația României a numărat și trei sportivi olteni, legitimați la CS Gladiator Gym Craiova. Pe scena iberică a urcat Adina Ivașcu, severineanca oprindu-se în calificările pentru semifinale la proba de Bikini Fitness 163 cm, rezultat care l-a mulțumit pe maestrul Costel Torcea: „Adina este o fată extraordinară. Practică această disciplină de aproape doi ani și a avut un progres uriaș, încât a prins lotul național și a obținut un loc în primele 15 la un Campionat European, ceea ce este foarte bine. Este un munte de seriozitate și de conștiință. Cred că vom auzi lucruri frumoase în viitor despre ea“.
Clubul oltean a obținut în schimb locul cinci și a punctat pentru România prin craioveanul Sebastian Pană, la Men’s Fitness, campionul național de la fitness.
„Sebi a schimbat disciplina, a plecat de la Men’s Psihique la fitness, dar a fost o decizie pe care nu o regret. A fost chiar de locul întâi din punct de vedere fizic, dar a pierdut la programul de prezentare, și asta din cauză că nu am reușit să găsesc un coregraf care să ne ajute cu un circuit cu elemente din gimnastică“, a explicat Torcea.
„A fost o competiție destul de grea pentru că am schimbat categoria, am trecut de la Men’s Psyhique la fitness. Acolo concuram pe înălțimi, iar aici se calculează înălțimea cu greutatea și nu trebuie să depășești un anumit număr de kilograme. Trebuia să particip la 16-19 ani, dar acolo s-au comasat categoriile și s-a punctat de la 16 la 23 de ani, eu având 19, deci am fost mult mai mulți la număr. Am obținut locul cinci și sunt foarte fericit de realizarea mea, mai ales că în finală am concurat cu foști gimnaști“, a declarat Pană, pentru GdS.

Firică a concurat abia operat

Aşa arăta tendonul tricepsului stâng al lui Cristi Firică la concurs

Cel de-al doilea loc cinci de la Gladiator a fost obținut de, surpriză, Cristi Firică, la Bodybuilding. Olteanul trebuia să meargă la Santa Susana în calitate de antrenor secund, asta pentru că în urmă cu două săptămâni a suferit o accidentare și s-a ales cu tendonul brațului stâng rupt, el suferind și o intervenție chirurgicală. Nimeni nu a bănuit că maestrul Torcea va avea „nebunia“ de a-și trimite elevul pe scenă, mai ales că nu-și scosese nici măcar ațele de la operație.
„Când Cristi și-a rupt tendonul tricepsului stâng mi-am dat seama că este foarte deprimat. Cu toate că mergea în Spania ca antrenor secund, era la pământ. A mai venit în sală, mai făcea bicicletă, lucra partea inferioară, nicidecum nu-și putea folosi mâinile pentru că doar ce fusese operat, nu trecuseră nici două săptămâni. Pe aeroportul din Cluj, unde s-a reunit lotul pentru Spania, făcând o strategie de organizare și despre felul cum să ne înscriem în concurs, i-am făcut o surpriză lui Cristi și i-am transmis că va concura. Am făcut asta pentru că l-am văzut la sală cu o seară înainte și am observat că forma lui de concurs nu s-a pierdut atât de mult cum m-aș fi așteptat. Asta i se datorează lui, pentru că a avut grijă ce a mâncat și a mai făcut mișcare atât cât a putut. M-a făcut nebun! I-am transmis că este un ordin și că poate pleca acasă dacă nu îl respectă. Cristi, fiind un exemplu de sportiv, a acceptat provocarea. Majoritatea celor prezenți au crezut că glumesc, până când la masă i-am luat mâncarea din față, i-am spus că trebuie să se înfometeze și că nu trebuie să mai bea apă zilele următoare. Spre surprinderea tuturor, Cristi s-a pregătit cu ceilalți secunzi ai mei așa cum a putut. Pe scenă a reușit să facă pozițiile obligatorii și a intrat în finală, ceea ce nu ne așteptam. A încheiat pe locul cinci și cred că dacă nu se accidenta, la forma pe care o avea, lua aurul fără probleme“, a explicat Costel Torcea.

„A fost singura mea participare fără emoții, fără stres“

La rândul său, multiplul campion național și deținător al titlului balcanic, Cristi Firică, ne-a declarat că această participare l-a ajutat foarte mult din punct de vedere psihic, pentru că era în joc o pregătire intensă de un an.
„Hotărârea a fost luată în dimineața în care am plecat de pe aeroportul din Cluj spre Santa Susana, în momentul în care m-am schimbat în echipamentul de lot național și m-a văzut maestrul Torcea. Forma pe care o reușisem s-a menținut datorită regimului alimentar și antrenamentelor cardio și se preta pentru a urca pe scenă. Când m-a văzut, m-a întrebat dacă nu vreau să particip, chiar dacă nu la categoria mea, 80 kg culturism, vârsta 40-44 de ani, ci voi urca în categoria de mai sus. Am acceptat provocarea gândindu-mă că este bine pentru mine din punct de vedere psihic să nu trăiesc cu ideea că m-am pregătit atâta timp degeaba. Am ajuns în Santa Susana, iar seara, la înscrierea sportivilor în concurs, fără să anunțăm restul staff-ului, mi-am trecut numele pe foaie, numai că am optat pentru categoria 90 kg, pentru că nefăcând acele pregătiri de ultimă săptămână de dinaintea concursului nu am avut cum să fac categoria 80 kg. Am avut undeva la 84 kg la cântar îmbrăcat, iar în dimineața concursului 82. Cu această greutate, cu forma și cu operația de la tricepsul stâng am concurat la categoria 90 kg culturism, secțiunea 40-44 de ani, clasându-mă pe locul cinci în finală, surclasând un italian. A fost singura mea participare fără emoții, fără stres“, a mărturisit Firică, pentru GdS.
„Nu am avut dureri la operație, dar asta pentru că nu am riscat să încordez brațul stâng la niciuna dintre pozițiile obligatorii, fiindu-mi teamă să nu se întâmple ceva cu operația. Cicatricea de la operație nu a fost observată de nimeni pe perioada concursului. La un moment dat, pe la ora 16.00, eu pierzând noțiunea timpului, mi-am adus aminte că din 24 în 24 de ore trebuia să-mi fac o injecție cu un anticoagulant. Am întrebat una dintre arbitre din spatele scenei cât este ora și aceasta m-a întrebat de ce, și abia atunci m-am dat de gol. I-am arătat operația și în momentul acela au observat mulți și au apreciat că nu s-a văzut pe scenă. Am fost fericiți și eu, și maestrul, colegii din lot, președintele Toncean, prietenii și familia pentru acest loc cinci“, a completat Cristi Firică.

Ratează Campionatul Balcanic

Severineanul, prodecan la Facultatea de Drept și Administrație Publică din cadrul Universității „Spiru Haret“ Craiova, regretă că nu poate concura la Campionatul Balcanic de la sfârșitul acestei săptămâni, găzduit de orașul său natal: „Regret enorm că nu pot participa ca sportiv, ci doar ca antrenor secund. Trebuie să spun însă că a doua zi când m-am întors de la Santa Susana am fost la control, la medicul care m-a operat. Acesta a spus că recuperarea este foarte rapidă, dar mi-a sugerat să nu forțez ca să se vindece foarte bine, și cred că revenirea la antrenamentele pentru următorul concurs va fi în timpul estimat de el, adică în aproximativ trei luni. Nu mă pot antepronunța, pentru că nu știu cum va decurge pregătirea, dar cred că aș putea participa la Campionatul Mondial (decembrie – n.r.) și chiar la Cupa Mondială (noiembrie – n.r.) de la sfârșitul anului“.
Despre Campionatul Balcanic, maestrul Costel Torcea a declarat: „La Campionatul Balcanic își vor face prezența 11 țări, cu un număr foarte mare de sportivi. Noi avem 67 de sportivi și nu-mi doresc decât ca totalul finaliștilor, pentru că doar primii șase punctează, să fie atât de mare încât să păstrăm titlul de campioni balcanici pe care l-am obținut anul trecut în Muntenegru. Printre cei 67 vor fi și patru gladiatori: Liviu Tudoran (Men’s Psyhique seniori), Victor Popa (Culturism Masters), Sebastian Pană (Men’s Psyhique juniori) și Adina Ivașcu (Fitness). Îmi doresc să prindă finalele și, la forma pe care au prezentat-o în ultimul timp, nu este exclus să vorbim la final și de medalii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS