12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportOpriți trofeul acasă!

Opriți trofeul acasă!

Ana Maria Ţicu (în albastru) este de şapte ani la SCM Craiova. Ea şi colegele sale vor încerca să ridice astăzi trofeul Cupei EHF deasupra capului. (Foto: scmcraiovahandbaloficial)

Craiova sportivă se află în fața unei performanțe imense. Echipa feminină de handbal SCM va juca vineri cu trofeul Cupei EHF pe masă, în compania formației Vipers Kristiansand. Meciul din Sala Polivalentă va începe de la ora 19.30 (DigiSport, TelekomSport) și pornește de la scorul de 26 – 22 pentru nordice. 4.000 de suporteri în sală și alte câteva mii care se vor afla pe esplanada Polivalentei, unde va fi amplasat un ecran uriaș, așteaptă ca elevele lui Bogdan Burcea să realizeze o premieră istorică, obţinerea trofeului.

Pornite în Cupa EHF exact acum șase luni, handbalistele de la SCM Craiova vor disputa vineri cel mai important meci al carierei, finala celei de-a doua competiții intercluburi în Europa, adversară fiindu-le echipa norvegiană Vipers Kristiansand. Partida din Sala Polivalentă va începe la ora 19.30, iar oltencele vor juca așa cum și-au dorit la tragerea la sorți, cu trofeul pe masă. În tur, „viperele“ s-au impus cu scorul de 26 – 22, dar elevele lui Bogdan Burcea nici nu se gândesc că nu vor opri acasă trofeul. Au analizat partida tur, au văzut unde au greșit și știu ce trebuie făcut pentru a câștiga, în premieră, Cupa EHF.

„Trebuie să ne depășim nivelul de joc din prima manșă“

Antrenorul principal al Craiovei, Bogdan Burcea, a spus că în meciul tur, multe dintre elevele sale nu au crezut cu adevărat că pot învinge echipa Vipers în deplasare. „Noi am fost pregătiți de victorie și în partida tur, dar din punct de vedere mental nu am reușit să le convingem pe jucătoare că putem învinge inclusiv în deplasare sportivele de la Vipers. Au fost multe jucătoare de-ale noastre care au abordat acel joc foarte temătoare și nu aveau motive. Acum, după ce am vizionat meciul, au identificat probleme pe care le știam dinainte, adversarele nu ne-au surprins deloc. Acum le-am cerut fetelor să fie mai încrezătoare și obiective. Dacă erau obiective înainte de primul meci își dădeau seama că Vipers este o echipă la îndemână. În acest sezon, am învins CSM București și eu zic că nu există portari mai buni în Europa acum ca Paula Ungureanu și Grubisic, portarii campioanei României. În Cupa EHF favorite la câștigarea trofeului erau Brest și Togliatti, iar noi le-am depășit, revenind tot timpul și luptând până în ultima secundă. Respectăm adversarul, are atâtea jucătoare cu palmares impresionant, începând de la Katrine Lunde, care are peste zece finale jucate, dar și noi avem jucătoare bune și vrem să câștigăm trofeul. Pentru asta, trebuie să depășim cu mult nivelul nostru de joc din prima manșă“, a spus tehnicianul.

„Dumanska, Stanciu, fiți Dumnezeii echipei“

Acesta a avut un mesaj pentru portarii Yulia Dumanska și Flori Stanciu.
„Le-am cerut următorul lucru: «În acest meci, fiți din nou Dumnezeii echipei!»“, a transmis tehnicianul primei formații din Bănie ajunse într-o finală de cupă europeană la sporturi de echipă.
Pentru Dumanska, meciul de vineri este cel mai important al carierei, după cum a mărturisit: „Am văzut ce greșeli am făcut în tur. Sper să nu le mai repetăm. Acolo am fost aproape de ele 55 de minute. În ultimele cinci minute nu ne-am mai concentrat și asta a făcut diferența. Acum, apărarea noastră trebuie să fie foarte bună, agresivă. Cred în echipa noastră, sunt sigură că vom face un meci foarte bun. Va fi presiune, dar nu vrem să ne afecteze. Nu în fiecare zi joci o finală și vrem să ne bucurăm de handbal în cele 60 de minute“, a spus Yulia.

Le-a cerut să se relaxeze

Zilele trecute, trei dintre tinerele jucătoare oltene, Cristina Lung, Andreea Rădoi şi Lorena Stoican au avut parte de câteva momente de relaxare la un salon. Personalul de acolo le-a întâmpinat pe fete cu buchete de flori
Zilele trecute, trei dintre tinerele jucătoare oltene, Cristina Lung, Andreea Rădoi şi Lorena Stoican au avut parte de câteva momente de relaxare la un salon. Personalul de acolo le-a întâmpinat pe fete cu buchete de flori

De altfel, și antrenorul a spus că le-a cerut jucătoarelor să se relaxeze înainte de finală. „Le-am cerut să fie relaxate, să își petreacă timpul într-un mod cât mai plăcut până la meci, fără să stea cu gândul acolo. Ce facem la antrenamente și la vizionări e de ajuns. Am disputat sezonul acesta foarte multe meciuri, am călătorit zeci de mii de kilometri, am pierdut nopți în autocar, în aeroport, am avut deplasări cu autocarul de 23 de ore. A fost un an cu presiune foarte mare, cu stres, dar am ajuns aici și ne dorim trofeul. Ar fi cea mai mare performanță a orașului din punct de vedere sportiv. Nu este ușor de realizat, dar știu că avem valoare și putem să facem acest lucru“, a completat Burcea, craiovean get-beget.

„Publicul ne poate purta spre trofeu“

Antrenorul a spus că parcursul echipei în acest sezon al Cupei EHF a fost peste așteptări, iar cucerirea trofeului ar declanșa o mare sărbătoare în oraș. „Unii spun că am ajuns ușor aici, dar nu a fost deloc așa ținând cont de «dubla» cu Debrecen, care a fost o piatră de încercare pentru noi, de victoriile din grupă și apoi de faptul că le-am eliminat pe Lada și Kastamonu. Avem o echipă valoroasă, iar eu admir și respect aceste fete“, a explicat Burcea.
Biletele pentru marea finală s-au epuizat foarte repede. Jucătoarele și staff-ul alb-albastru speră ca la final să sărbătorească alături de suporteri cucerirea trofeului, pe esplanada Sălii Polivalente. „Pentru oaspete, nu știu cât va conta presiunea publicului. Și noi am rezistat în «infernul» de la Debrecen, unde am fost scuipați, și cred că nici Katrine Lunde nu va fi impresionată de atmosferă. Pe noi, publicul ne poate purta către cucerirea trofeului. Important este să încurajeze fetele timp de 60 de minute, pentru că și noi știm să îl răsplătim prin performanță pentru susținere. Pe suporterii care nu au prins un bilet îi invit să urmărească meciul de pe ecranul de lângă sală“, a încheiat antrenorul.
Meciul poate ajunge în prelungiri dacă SCM Craiova va avea patru goluri avans la finalul timpului regulamentar, dar va marca 26 de goluri sau mai mult.

Au mers 5.000 de kilometri cu mașina să încurajeze fetele

Suporterii olteni sunt cei mai fiebinți. Parcursul echipei de handbal în acest sezon de Cupa EHF a făcut ca Sala Polivalentă să fie neîncăpătoare meci de meci.
Cei mai înfocați dintre fani au mers și în deplasările din această competiție, fie că a fost vorba de Debrecen, Kastamonu sau Kristiansand.
La ultima deplasare, Renel Gomotirceanu și alți trei prieteni, Adrian Radu, Bogdan Mihnea și Ionuț Vișan, au plecat în Norvegia cu mașina. Au traversat mai multe țări, au cheltuit câteva sute de euro, au parcurs aproximativ 5.000 de kilometri, dar experiența a fost de neuitat, a meritat toți banii.
Renel, membru al facțiunii Blue Legion, a povestit cum a fost aventura.

A fost o deplasare de vis

„Am decis să mergem cu mașina imediat după ce a avut loc tragerea la sorți, pentru că nu știam că se va închiria charter. Am trecut prin mai multe țări și am vrut să îmbinăm utilul cu plăcutul, adică să vizităm chestii legate de cultură și sport. Am făcut primul popas la Praga, iar când ne-am făcut poze în centrul lor, toți ne întrebau ce e cu noi, cu steagurile. Le-am zis că mergem la o finală de cupă europeană. La fel și la Berlin, la poarta Brandenburg. Ne-au urat succes oamenii, fie că au fost localnici sau turiști din lumea întreagă. Am fost și la Fleisburg, am văzut sala de handbal de acolo, apoi am mers în Danemarca și am am trecut cu feribotul în Norvegia. La Kristiansand am locuit într-o zonă pitorească, unde sunt multe fiorduri, într-o cabană. Am ajuns vineri dimineața, iar seara am făcut joncțiunea cu alți trei membri din Blue Legion, Daniel Botea, Adrian Nicolae și Nicu Nicolaescu, care veniseră cu avionul până la Oslo. Seara am făcut un grătărel, cu mâncare românească, luată din Germania, pentru că în Norvegia prețurile sunt prohibitive. În ziua meciului am mers să ne întâlnim și cu suporterii care veniseră cu charterul, grupul doamnei Adriana Ungureanu „Vivien“. La meci, în zona de control am rămas cu gura căscată, pentru că, spre deosebire de la noi, ne-au lăsat să intrăm cu sticlă cu apă, brichete pentru cei care fumează. Suporterii lor nu sunt ca noi. Sunt oameni de toate vârstele, au aplaudat tot meciul, chiar și pe noi. Când făceam coregrafii cu steagurile au scos telefoanele să ne pozeze. La final, jucătoarele lor nu au obiceiul să salute publicul. În același timp, marile lor campioane au fost foarte abordabile, au stat să facă poze cu noi. A fost o deplasare de neuitat. Noi am făcut 5.000 de kilometri, foarte puțin față de handbalistele noastre, care au traversat de vreo patru ori Europa de la est la vest, la Randers, Kastamonu, Krasnodar, Debrecen, Brest, Togliatti“, a povestit Renel.

„Să vină în alb-albastru”

Suporterii s-au pregătit intens pentru retur. Vor ca toți spectatorii care vin în Polivalentă să fie îmbrăcați în alb și albastru și să încurajeze fetele 60 de minute.
„Am mare încredere în staff-ul tehnic, Bogdan Burcea, Grigore Albici și Dumitru Berbece, mari campioni ca jucători. Știu potențialul acestor fete. Aș vrea să văd multă lume îmbrăcată în alb sau albastru. Și să încurajăm fetele, chiar dacă vocea ne va lăsa pentru o zi. Pregătim o coregrafie și îi rog pe cei din sală să se lase îndrumați de crainicul sălii, să iasă ceva frumos“, a încheiat Renel.

Membrii galeriei Vivien, condusă de Adriana Ungureanu, au însoţit echipa şi în Norvegia, unde au mers cu charterul, pe propria cheltuială, iar acum s-au pregătit pentru marea finală cu tot arsenalul, tobe, bannere, portavoci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS