8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia revine în elita tenisului

România revine în elita tenisului

La Cluj, jucătoarele tricolore şi staff-ul au sărbătorit calificarea alături de aproape 10.000 de spectatori

România a învins Elveția, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cu 3-1 şi s-a calificat în Grupa Mondială din Fed Cup, unde tricolorele nu au mai evoluat din anul 2016.

România revine, după doi ani, în Grupa Mondială Fed Cup, între cele mai puternice naţiuni din tenisul feminin. După primele două confruntări de sâmbătă, disputate în Sala Polivalentă din Cluj, în fața a 10.000 de spectatori, România conducea cu 2-0. Simona Halep o învinsese pe Viktorija Golubic, 6-3, 1-6, 6-1, iar Irina Begu trecuse de Timea Bacsinszky, o jucătoare cu tatăl român, cu 6-4, 6-1.
În primul meci al zilei de ieri, Halep, nr. 1 mondial, a adus punctul decisiv în barajul de accedere în Gupa Mondială. Constănțeanca a învins-o, fără drept de apel, pe Patty Schnyder (149 WTA), cu 6-2, 6-1. Al patrulea meci de simplu nu s-a mai disputat, trecându-se direct la jocul de dublu dintre Sorana Cîrstea/Mihaela Buzărnescu şi Viktorija Golubic/Jill Teichmann, care nu a mai avut nici o miză. Fetele noastre au fost învinse, scor 6-0, 0-6, 6-10.

Halep: cu Schnyder am fost mai relaxată

În confruntarea de ieri cu Schnyder, Halep a dat dovadă de o ambiție ieșit din comun, și-a făcut jocul ei obișnuit și a dominat-o în permanență pe elvețiancă. Cu Schnyder, constănțeanca a defilat pe suprafața ei preferată, zgura, după ce sâmbătă a fost puțin tensionată. A fost al 16-lea meci de simplu câştigat de Simona în competiţia interţări. „Astăzi a fost un pic mai uşor, am fost un pic mai relaxată – chiar dacă nu este simplu să ştii că joci meciul decisiv. Publicul a fost extraordinar. Mi-am dat drumul la joc şi am reuşit să dau totul. Am avut mai multă încredere în returul meu, iar atunci când am avut nevoie, am jucat mai bine. Cu 40 de minute înainte de meci a venit arbitrul la noi şi a anunţat că s-a schimbat jucătoarea, că nu o mai întâlnesc pe Timea Bacsinszky, cum se stabilise inițial, m-am gândit că ar fi trebuit să mă antrenez un pic cu Mihaela Buzărnescu. Au fost două zile grele din punct de vedere emoţional“, a declarat liderul mondial la finalul partidei.
La rândul său, veterana Patty Schnyder s-a înclinat în fața Simonei Halep și, totodată, a explicat de ce a înlocuit-o pe Timea Bacsinszky. „Simona Halep e numărul 1 mondial şi nu sunt singura care a simţit asta. Intensitatea cu care a jucat, faptul că nu-ţi oferă puncte ușoare şi loviturile ei grozave au fost prea mult pentru mine. Timea a acuzat dureri la muşchii aductori şi m-am trezit în faţa faptului împlinit, adică să joc eu cu Simona. Pentru mine a fost o mare onoare, este o mare campioană. Nu ne-am aşteptat să pierdem în trei meciuri, dar presiunea pusă de fani a contat enorm“, a declarat Schnyder.

„Sper să mergem în fazele finale“

După victoria cu Schnyder, Simona Halep a confirmat că îşi doreşte trofeul Fed Cup. „Trebuie să visezi mereu, iar eu am visat mereu, de când eram mică. Sper să mergem cât mai departe în Fed Cup, în fazele finale. Avem o echipă puternică, iar dacă jucăm acasă, cu un astfel de public, este greu să pierdem“, a transmis numărul 1 mondial. Halep va debuta săptămâna aceasta la turneul de la Stuttgart, unde este favorită principală, urmând să joace în turul secund. Românca va debuta împotriva câştigătoarei meciului dintre Daria Kasatkina (Rusia, 14 WTA) şi Magdalena Rybarikova (Slovacia, 18 WTA)

Posibilii adversari din „sferturi“

În formatul actual din Fed Cup, Grupa Mondială include opt echipe. În 2019, Grupa Mondială Fed Cup ar urma să fie formată din: Germania, Cehia, Franţa, Statele Unite, România, Australia, Belgia și Belarus. Reprezentanţii Federaţiei Internaţionale de Tenis dezbat posibilitatea schimbării numărului de echipe şi comasarea Grupelor Mondiale I şi II pentru a forma un prim eşalon valoric cu 16 echipe – exact ca în Cupa Davis.

Rezultatele confruntării România – Elveția

Sâmbătă: Simona Halep – Viktorija Golubic 6-3, 1-6, 6-1; Irina Begu – Timea Bacsinszky 6-4, 6-1. Ieri: Simona Halep – Patty Schnyder 6-2, 6-1; Buzărnescu/Cîrstea – Jil Belen Teichmann/Viktorija Golubic 6-0, 0-6, 6-10.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS