8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportLoredana Dinu: Vreau să aduc un suflu nou în scrima românească

Loredana Dinu: Vreau să aduc un suflu nou în scrima românească

Loredana Dinu, spadasina de aur a Craiovei, campioană olimpică la Rio, cu echipa României, va candida pe 30 aprilie pentru funcția de președinte al Federației Române de Scrimă. Campioana de 34 de ani a petrecut sărbătorile pascale în Bănie, alături de cei dragi, iar într-un interviu acordat Gazetei de Sud a vorbit despre ce a determinat-o să candideze la locul lăsat vacant de Laura Badea Cârlescu și ce ar schimba în scrima românească.

GdS: Loredana, de ce ai luat decizia de a candida la șefia Federației Române de Scrimă? Persoane din conducerea Federației sau din lumea scrimei, ori familia, te-au împins de la spate să faci această alegere?
Loredana Dinu: Decizia de a candida a venit în urma unor discuții cu oamenii din scrimă și a dorinței mele de a aduce un suflu nou scrimei românești. Cred că a venit momentul să dau înapoi scrimei o parte din ceea ce mi-a oferit.
GdS: Tu faci parte din structura de conducere a federației. Cât a contat asta?
L.D.: Faptul că în ultimul an am fost membru în Comitetul Executiv mi-a întărit ideea că este nevoie de o schimbare și sunt încrezătoare că pot face tranziția de planșă, pentru viitor.

 

Ce ar schimba?

GdS: Care ar fi ideile tale pentru şefia FR Scrimă? Dă-mi punctual trei exemple legate de cum va merge treaba dacă tu vei fi aleasă.
L.D.: Strategia mea are ca scop dezvoltarea scrimei românești prin intermediul unor direcții bine stabilite. Ca orice sport din România, scrima se lovește de problema finanțării insuficiente. De aceea voi concentra eforturi deosebite pe creșterea resurselor materiale ale Federației Române de Scrimă, prin încheierea de parteneriate cu companii private, autorități publice, precum și analizarea oportunității de a accesa fonduri nerambursabile. Toate acestea vor fi posibile doar cu o promovare și o creștere a vizibilității scrimei românești pe plan național și internațional. Desigur, obiectivul principal rămâne în continuare creșterea nivelului de performanță al sportivilor noștri.
GdS: Care ar fi principalele lipsuri ale celor din lumea scrimei în țara noastră?
L.D.: Așa cum spuneam, bugetul mic al Federației Române de Scrimă atrage o serie de probleme precum: lipsa echipamentului și a dotărilor necesare, incapacitatea de a trimite la concursurile internaționale cât mai mulți sportivi, remunerarea necorespunzătoare a antrenorilor, și lista poate continua.

Echipa de aur de la Rio de Janeiro
Echipa de aur de la Rio de Janeiro

GdS: Ce crezi că ar zice regretatul tău antrenor, Dumitru Popescu, dacă ar trăi, referitor la candidatura ta? Cu antrenorul Dan Podeanu, cel care v-a condus spre aurul olimpic, ai apucat să vorbești despre candidatură?
L.D.: Domnul Popescu ar fi fost cu siguranță foarte mândru și m-ar fi susținut, așa cum a făcut-o și domnul Podeanu atunci când l-am anunțat de candidatura mea. Apreciez gândurile bune pe care mi le-a transmis. Și colegele mele din echipa care a ieșit campioană olimpică au fost printre primele persoane cu care am discutat și care m-au felicitat pentru decizia luată.

„Nu am simțit dorința de a antrena“

GdS: De ce nu te-ai îndreptat spre antrenorat, ci preferi să ajuți scrima din cel mai înalt post de conducere?
L.D.: Nu am simțit, până acum, dorința de a antrena și poate că tocmai de aceea nu am luat niciodată în calcul acest aspect. Consider că experiența pe care am acumulat-o atât pe planșă, cât și în afara ei poate fi mai bine pusă în valoare din postura de președinte al Federației Române de Scrimă.

A fost consultant financiar, reprezentant medical, agent de presă

sursa foto: Mihai Neacșu
sursa foto: Mihai Neacșu

GdS: Cât de mult te-a ajutat în ultimii ani în promovarea scrimei faptul că ai făcut o facultate de Comunicare?
L.D.: Studiile mele și faptul că tot timpul am avut această preocupare pentru autodezvoltare m-au ajutat cu siguranță să promovez scrima. Menționez că de un an sunt membru în Comisia de Promovare și Marketing a Confederației Europene de Scrimă.
GdS: Ai avut diferite joburi și activități care ți-au adus multă experiență, în afara carierei de sportiv?
L.D.: Într-adevăr, de-a lungul timpului, am acumulat experiență în mai multe domenii de activitate. Joburile mele au fost, pe rând, consultant financiar, reprezentant medical, agent de presă.
GdS: Cum este la jobul tău de zi cu zi la MAI, mai exact ce funcție ai și cum este munca de birou?
L.D.: Momentan, sunt ofițer de presă în cadrul direcției de informare și relații publice la MAI, o echipă faină, care m-a ajutat să mă integrez foarte ușor.
GdS: Te gândeai acum 20 de ani, când plecați cu trenul la primele voastre competiții internaţionale, că vei ajunge în acest punct?
L.D.: Nu mă gândeam, cu siguranță, la acest lucru, însă, atunci, ca și acum, eram la fel de ambițioasă și determinată să devin în fiecare zi mai bună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS