Călăreții de la CSM Craiova vizează titlul naționalReafiliată la Federația Ecvestră națională în anul 2013, secția de hipism a clubului CSM Craiova începe să aibă rezultate notabile. O mână de adolescenți, pregătiți de instructorul Sergiu Pistorel și de fratele acestuia, Robert, s-au întors de la competiții oficiale cu clasări pe podium, iar la sfârșitul lunii martie trei dintre sportivi vor concura în finala Campionatului Național de sărituri în sală, la Prejmer (județul Brașov). Jocheii Carla Dobrică, Claudia Ghițulescu și Vlad Gruia sunt încrezători că vor urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și vor aduce în visteria clubului craiovean un titlu de campion național, după o pauză de mulți ani.

Carla Dobrică, Vlad Gruia, Claudia Ghiţulescu şi caii lor se pregătesc pentru finala Campionatului Naţional de sărituri în sală de la Prejmer (Foto: Lucian Anghel)

Vremea rea îi încurcă

Marți, i-am găsit pe cei trei călăreți la antrenament, pe hipodromul din vecinătatea Parcului „Nicolae Romanescu“. După ce înainte cu o zi ninsese, terenul de antrenament era moale, cu nămol. Pentru a proteja caii și sportivii, antrenorul Pistorel a ales ca ședința de pregătire să fie mai scurtă ca de obicei. De altfel, vremea rea și lipsa unui manej acoperit constituie principalul impediment în pregătirea sportivilor înainte de finală. Altfel, optimismul referitor la obţinerea unui rezultat bun în finală domnește în tabăra craioveană, după ce la cel mai recent concurs, din 9-11 martie, doi dintre tineri, Claudia Ghițulescu și Vlad Gruia, au urcat de mai multe ori pe podium la etapa a cincea de calificare, desfășurată tot la Prejmer.

Claudia Ghițulescu și Vlad Gruia

Claudia Ghițulescu și Vlad Gruia

„În această iarnă, sportivii de la CSM Craiova au participat la Campionatul Național de sărituri în sală, în localitatea Prejmer. La fiecare din cele patru etape de calificare au venit întotdeauna cu locuri 1, 2, 3, 4. Bucuria noastră cea mare este că suntem calificați cu trei sportivi la etapa finală: Carla Dobrică, Claudia Ghițulescu și Vlad Gruia. Ne ducem la finală cu ambiție și speranță că vom câștiga locul întâi. Ultimul titlu național la echipe a fost în 1986, apoi, prin anii 2000, am mai avut unul la individual“, spune Sergiu Pistorel, cel care a petrecut mai bine de patru decenii în lumea cailor.Dn 1975 a activat ca sportiv, obținând titlul de campion național la juniori și campion la seniori cu echipa.

Acum, Pistorel s-a dedicat antrenoratului, fiind antrenor voluntar. „În 2013 am revenit să „«resuscitez» activitatea de la hipodrom. Cu acești copii de trei ani merg în concursuri. Acum au caii lor, dar la început au mers cu niște căluți mai bătrâni, care i-au introdus în această lume a echitației. Deabia anul trecut au achiziționat niște cai mai valoroși, și prin muncă rezultatele au început să apară și la copii, și la cai“, a spus Sergiu.

Grațiela, cea mai iubită iapă de la CSM

CSM are cinci cai proprii: Grațiela – cea mai iubită, Esența, Maraton, Jovial și Feldioara, iar șase sunt ai sportivilor. „Clubul CSM a reamenajat grajdul cu boxe. Înainte nu era așa, era deteriorat. S-au refăcut acoperișul, fânarul, avem un grajd destul de modern, condiții de cazare destul de bune. Pentru inițierea copiilor îl ținem pe Maraton. După ce copilul își formează anumite reflexe, o folosim pe Grațiela. Pe ea merge acum sportiva Raisa Bunăiașu, care încearcă să o stăpânească, fiind un cal destul de energic la vârsta ei, 25 de ani. După un timp, din cauza folosinței, dar și a vârstei, anumiți cai ajung să fie casați, fiind folosiți la pășune sau pentru plimbări ușoare. Clubul ne sprijină cât poate, dar nu sunt fonduri pentru achiționarea unor cai tineri, performanți. Pentru a merge mai departe, părinții copiilor au făcut eforturi financiare și au cumpărat cai, în dorința de a continua copiii lor acest sport. Toți părinții s-au implicat financiar, au muncit, au adus rumeguș, au făcut îmbunătățiri la teren, au muncit la facerea gardului împrejmuitor“, explică instructorul.

Claudia Ghițulescu a renunțat la dansuri pentru echitație

 

Claudia Ghițulescu are 17 ani, iar de trei ani practică echitația, după ce înainte făcuse dansuri opt ani. Are trei cai: Amadeus, Casper și Ulana. La cel mai recent concurs a luat locul întâi la categoria D și locul doi la juniori. Anul trecut a ieșit vicecampioană națională la copii, cu iapa Grațiela, iar acum speră să ia titlul național.


„Sper să iau titlul la juniori. Condițiile noastre de pregătire nu se compară cu ale celorlalți sportivi din țară, dar ne antrenăm așa cum putem, că pasiunea e prea mare. Pentru mine e un sport aparte, datorită conexiunii dintre cal, călăreț și natură“, a spus puștoaica.

Familiile sportivilor nu se limitează la a le achiziționa un cal, ci se implică sută la sută. Marți am găsit-o pe mama Claudiei la hipodrom. Aceasta ne-a povestit că toți membrii familiei merg la concursuri și sunt fascinați de această lume. „Claudia de mică iubește caii. Îmi tot spunea că atunci când va avea primul cal îi va pune numele Amadeus. Nici nu mă gândeam la acea vreme că va ajunge să practice acest sport. A făcut dansuri opt ani, apoi, a auzit de la o colegă că sunt cai la hipodrom, a venit, a încălecat și mi-a zis că ăsta e sportul care îi place. Știe să își organizeze foarte bine timpul, pentru că este în clasa a XI-a și are mult de învățat. Durează mult antrenamentele, pentru că încalecă doi cai zilnic. Mergem cu toată familia la concursuri. Acolo, toți părinți participă la curățarea calului, a boxelor, ne ocupăm de ținutele lor, suntem o echipă. Îmi place și mie această lume a cailor. La primul concurs mi se părea că sunt în altă lume. În acest sport contează mult susținerea părinților, iar atât cât vom putea, noi o vom susține pe Claudia“, a spus doamna Ghițulescu.

Carla Dobrică: Am mare încredere în Credo

Carla Dobrică nu a mai participat la ultima etapă, pentru că era deja calificată în finală. Fata de 14 ani concurează cu calul Credo. „Am foarte mare încredere în el pentru că mi-a dovedit că pot să am. M-am calificat în finală și sper să câștig un titlu. La ultimul concurs de la Prejmer, am luat locul 2 la copii 1 și un loc 4“, a explicat Carla, o fată ambițioasă.

Și mama lui Vlad, prezentă la antrenament, a vorbit despre relația specială dintre fiul său și cai. „Acum simțim calul ca un mebru al familiei. Vlad a venit pentru agrement și treptat, dezvoltând o pasiune pentru cai, a ajuns să facă performanță, să ia medalii. Este un băiat foarte serios, și el, și fetele. Muncesc, sunt responsabili. Când obții un rezultat bun, simți că se întoarce efortul depus. Mergem și noi la concursuri, suntem responsabili cu emoțiile“, a spus cu mândrie mama lui Vlad Gruia.

Vlad Gruia: Iubesc căluţii

Vlad Gruia nu se desparte de calul Carland nici măcar la interviu. În această primăvară, se fac patru ani de când a ales acest sport. Precum colegele sale, și el vizează medalia de aur la finală. „La ultimul concurs am obținut patru locuri întâi, două cu Carland și două cu calul Oscar, la cai debutanți și nivel D. Am învins sportivi cu 20-30 de ani de experiență. Acum, voi merge să câștig un titlu de campion național. Sunt pasionat mult de acest sport, deoarece iubesc acești căluți foarte mult“, a declarat tânărul.

Raisa și Sofia, aproape de debutul în competiții

Raisa Bunăiașu se antrenează pentru concursurile oficiale (Foto: Lucian Anghel)

Sofia Papuc

Sofia Papuc

Raisa Bunăiașu practică echitația de o jumătate de an. Ea o călărește pe Grațiela și în luna mai ar trebui să meargă la concurs, la fel ca colega sa Sofia Papuc (cu iapa Ducesa) la debutanți. „Este greu la antrenament în zile cu vreme nefavorabilă, când este frig și terenul greu, și ne este greu și mie, și calului. Grațiela este foarte în vârstă, dar este minunată. Este foarte ageră“, a spus Raisa, care în paralel, face și handbal, la clubul FEFS Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 22 martie 2018

Actualitate

» Iohannis, despre discuţiile pe Brexit: Pentru noi arată foarte bine
» Meteorologi: Temperaturi negative, pana saptamana viitoare, in aproape toata tara
» Estul Africii se va desprinde de restul continentului, iar fenomenul a început deja
» Cel mai slab leu din ultimele două luni
» Eurostat: Românii au câştigat 5,5 euro brut pe oră în 2017, cel mai puţin din UE după Bulgaria

Publireportaj

» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Modernizare terenuri de sport prin construire: 1. Clădire vestiare și Sala Squash, 2. Structură acoperire terenuri de sport” – beneficiar Sotil Sport SRL
» Consiliul Judeţean Dolj va investi peste 30 de milioane de lei în sănătate
» WHITE IMPEX își mărește echipa
» Derulare proiect ”Dezvoltarea durabilă a firmei SC Rigconstruct SRL”
» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Înființare laborator tehnică dentară Lakis”, SMIS 110853
» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Construire spațiu de producție pentru echipamente electrice, platforma carosabilă și împrejmuire teren” Cod SMIS 110578
» ”Dotarea Spectrum Inteligent Solutions SRL cu echipamente şi softuri pentru arhivare electronică”

Local

» Dispoziția nr. 1407 – Primarul Municipiului Craiova
» Bărbat mort într-un incendiu la Gârla Mare
» Un bărbat a furat poarta unei locuinţe
» Poliţia face exerciţii demonstrative
» Alunecările de teren au afectat mai multe drumuri
» Primăria Craiova angajează consilier juridic şi inspector, clasa I, grad profesional asistent
» Situaţia hidrologică pe Dunăre

Dolj

» Avocat condamnat pentru evaziune fiscală
» Capotescu mai stă 30 de zile în arest preventiv
» Lansări de carte la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman“
» Polițiștii locali o dau în bară, primarul îi scuză
» Craiova: Spectacolul lecturii cu Doina Ruști, pretext volumul „Mâța Vinerii“, la Teatrul Colibri
» Dolj: Paznic de vânătoare agresat de trei bărbaţi prinşi la braconat în comuna Vela
» Craiova, sub cod portocaliu de ninsoare. Primăria spune că e gata de deszăpezire!
» Craiova: Crosul Olteniei va fi reprogramat din cauza vremii
» Dolj: Trei elevi eliminaţi la simularea examenului de bacalaureat
» Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită la Facultatea de Drept
» Dolj: Arestat pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune
» Dolj: Doi bărbaţi prinşi la braconaj
» Dolj: 1500 pachete de ţigări de contrabandă depistate de poliţişti
» Reţinuţi după ce au spart locuinţa unei craiovence

Gorj

» Utilajele, pregătite să intervină în caz de ninsori puternice
» Motrenii, datori vânduţi la întreţinere
» Craiova, sub cod portocaliu de ninsoare. Primăria spune că e gata de deszăpezire!
» Zeci de abuzuri asupra minorilor, sesizate la DGASPC Gorj
» Gorj: Andrei Marga îşi lansează cartea la Târgu Jiu
» Protestele de la CEO au ca efect un regulament nou pentru armonizarea salarială
» Gorj: Poliţist condamnat la închisoare

Olt

» Olt: 3.300 pompieri cu 2.000 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale
» Apele Dunării, aproape de cota de pericol la Corabia
» Aceiași bani pentru sporuri, la Spitalul Județean de Urgență Slatina, dar cum vor fi împărțiți e întrebarea

Sport

» „Tineretul“ joacă sâmbătă cu Anglia
» Cosmin Contra: Voi încerca să nu mai fac atât de multe schimbări
» Naționala mică de handbal luptă pentru calificare la CM la Cluj
» Fotbal / România U17 a pierdut drastic contra Israelului

Educatie

» Mulţi absenți și trei eliminați la ultima probă de simulare la bac
» Elevii și preșcolarii din Dolj nu fac cursuri vineri
» Liceenii craioveni se vor întrece în rețete oltenești

Top