13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportEstera face naveta ca să practice boxul și a cucerit Cupa României

Estera face naveta ca să practice boxul și a cucerit Cupa României

Antrenorii Ion Joiţa şi Petre Ştoiu, alături de performerele Cristina Băran (stânga) şi Estera Parpală. Aceasta din urmă face naveta de la Vârvor la Craiova ca să practice box. (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Prima competiție internă rezervată pugilistelor din țara noastră s-a desfășurat săptămâna trecută la București. Este vorba de Cupa României, găzduită de Complexul „Lia Manoliu“, la care au participat peste 100 de sportive la categoriile cadete (în premieră), junioare, tineret și senioare.
Craiovencele s-au descurcat foarte bine, reușind să urce pe podium de opt ori (trei medalii de aur, trei de argint, două de bronz).
SCM Craiova a avut șapte sportive medaliate, iar celălalt club – CSM, una singură. De la SCM, din grupa antrenorilor Ion Joița și Petre Ștoiu au participat două fete, ambele revenind acasă cu trofeul. Estera Parpală a concurat la cadeți și s-a aflat la prima sa competiție importantă. A fost o participare încununată cu primul său trofeu – Cupa României, după ce craioveanca a învins în finala categoriei 46 de kilograme o sportivă din Tulcea, prin abandon.

Învață la Vârvor, boxează la Craiova

Estera nu este din Craiova, ea face naveta zilnic pentru a veni la antrenament, din localitatea doljeană Vârvoru de Jos, aflată la aproximativ 25 de kilometri de oraș. Sportiva învață la Vârvoru de Sus, fiind elevă în clasa a șaptea. „Estera face de un an şi jumăte box, face un efort foarte mare să practice acest sport. Vine zilnic la antrenament la Craiova cu microbuzul, are o voință de fier. Și la școală merge pe jos, doi kilometri dimineața, apoi la fel la întoarcere. A primit și indemnizație de la club și poate să își ia abonament la microbuz. Dacă va munci, poate ajunge sus“, a spus ieri antrenorul Ion Joița.
Și Cristina Băran a cucerit Cupa României, la tineret, categoria 48 de kilograme, după două meciuri disputate. „În primul meci, Cristina a boxat cu o fată de la CSM Craiova și s-a impus prin abandon. În al doilea meci, finala, a învins o fată de la Botoșani, prin abandon în repriza a doua. După ce a cucerit Cupa, a treia din palmaresul ei, Cristina a fost chemată la lotul național, unde se va pregăti pentru Campionatul European, care va avea loc în Italia, în luna aprilie. Va merge la pregătire la București după ce se va încheia Campionatul European U22, programat luna aceasta la Târgu Jiu. Cristina este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară și aș vrea să le mulțumesc profesorilor ei pentru înțelegere“, a completat Joița.
Spre deosebire de alte dăți, antrenorul spune că nu a avut nici o emoție la Cupa României. „Chiar nu am avut nici o emoție, am fost relaxat. Am mers cu două fete, ambele au cucerit Cupa, deci procentaj maxim“, a concluzionat Ion Joița.

Eugenia Anghel, la primul trofeu pentru SCM Craiova

Sportivele pregătite de antrenorii Ion Dragomir şi Dora Mustăţea au obţinut cinci medalii la Cupa României (FOTO: Claudiu Tudor)

Tot de la SCM Craiova, din grupa antrenorilor Ion Dragomir și Dora Mustățea au cucerit medalii cinci fete. Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului a urcat Eugenia Anghel, la senioare (categoria 48 de kilograme), iar antrenoarea Dora Mustățea a obținut argintul la categoria 54 de kilograme. Tot argint au obținut și Sebastiana Stănciucă (tineret, 60 de kilograme) și Elena Ionescu (tineret, 75 de kilograme), iar Cristina Cănuci a urcat pe treapta a treia a podiumului la tineret (54 de kilograme). Fetele sunt în dublă legitimare, SCM Craiova – CSM Bistrița.
Eugenia Anghel, legitimată în toamna trecută la clubul muncipalității din Bănie, a disputat două meciuri și s-a impus fără emoții. „Le-a câștigat pe ambele înainte de limită. În primul meci a învins o fată de la Brăila, în al doilea a trecut de o fată de la Botoșani, care are colaborare cu Steaua. A prins-o cu un croșeu în barbă, iar adversara nu a mai continuat lupta. Asta a fost prima competiție oficială pentru Jenica (Eugenia Anghel – n.r.) de când a venit la SCM Craiova și a luat un aur la care ne așteptam“, a spus Ion Dragomir.

Dora Mustățea vrea să se retragă

Dora Mustățea a trecut de la categoria sa, 51 de kilograme, la 54 de kilograme. A luat medalie de argint și spune că aceasta a fost ultima sa competiție ca sportivă, dorind să se dedice doar antrenoratului. „A fost o urcare temporară, pentru că nu am mai vrut să slăbesc. A fost și ultima competiție la care am participat, pentru că vreau să mă retrag. Am vrut să iau această decizie înainte de Cupa României, dar nu am făcut-o. Vreau să mă operez la nas, că am niște probleme medicale, nu pot să respir foarte bine. Apoi, nu mai pot face box, nu voi avea voie să mă lovesc la nas. Voi rămâne doar antrenoare. Nu mă pot descurca și ca antrenoare, și ca sportivă, și acum am avut timp puțin să mă pregătesc. Uneori este mai greu să fii antrenor. Ca sportiv, depinzi de tine. Așa, ești la colț, nu ai nici o putere“, a spus multipla campioană și medaliată craioveană.
„Dora a pierdut în finală în fața Claudiei Nechita, o sportivă bună, care a participat recent la turnee de pregătire în Bulgaria şi Croația. Nu a avut o adversară slabă, Nechita va participa acum la Europenele U22 de la Târgu Jiu. În ceea ce privește decizia Dorei de a se retrage ca sportivă, o respect, îmi pare rău într-un fel, dar mă bucur că ea continuă boxul ca antrenoare“, a spus colegul Dorei, antrenorul Ion Dragomir.

Sebastiana Stănciucă merge la selecția pentru lot

Deși a luat medalie de argint, Sebastiana Stănciucă a avut o evoluție bună în cele trei meciuri disputate. Mai mult, sportiva craioveană va participa în scurt timp la un sparring cu fata care a învins-o pentru a se stabili sportiva care va reprezenta România la Europenele de tineret.
„Sebastiana Stănciucă a susținut trei meciuri grele, ca și efort depus, și a avut niște adversare bune. În primul meci a învins campioana de anul trecut, în al doilea a bătut vicecampioana din 2017, iar în finală a pierdut cu o decizie 3-2, contestată. Eu zic că în ultima repriză a fost peste adversară. De altfel, înainte de Europene, pentru câteva meciuri de la Cupa României, unde părerile au fost pro și contra, se mai face o selecție. Practic, se va redisputa finala dintre Stănciucă și adversara din Suceava. Cel care va lua decizia va fi antrenorul coordonator al loturilor naționale, Adrian Lăcătuș“, a explicat Ion Dragomir.
După cele mai recente rezultate, antrenorii și sportivii de la SCM speră că vor beneficia din partea clubului de o binemeritată premiere.

Georgiana Avram a rămas fără adversare

Clubul CSM Craiova a fost reprezentat în Capitală de trei fete, din grupa antrenorului voluntar Constantin Cucu. Medaliată a fost doar Gabriela Ștefan, care, după ce a fost învinsă de Cristina Băran de la SCM în semifinalele categoriei 48 de kilograme – tineret, a rămas cu medalie de bronz.
Georgiana Avram, proaspătă campioană națională, a rămas fără adversară la categoria 64 de kilograme și nu a putut primi Cupa. „Au fugit toate de ea. Eu mai aveam o fată la această categorie, dar a rămas acasă, fiind răcită rău. Astfel, Georgiana nu a avut cu cine să boxeze. Acum se pregătește pentru Europenele U22 de luna aceasta de la Târgu Jiu. Am înțeles că se va băga la competițiile de fete să fie șase pe categorie pentru a se acorda medalii. Acum să vedem cât se va respecta“, a spus Constantin Cucu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS