24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportPatru titluri naționale pentru pugiliștii olteni la juniori

Patru titluri naționale pentru pugiliștii olteni la juniori

Dora Mustăţea, Angelo Bambaloi şi Ion Dragomir
Dora Mustăţea, Angelo Bambaloi şi Ion Dragomir

Pugiliștii din Oltenia s-au remarcat la Campionatul Național rezervat juniorilor, care s-a desfășurat recent la Târgu Jiu. Patru titluri naționale au ajuns la sportivii olteni, două la Craiova, unul la Târgu Jiu și unul la Horezu, la acestea adăugându-se alte medalii de argint și bronz.
Clubul SCM Craiova a avut doi campioni la competiția care a reunit cei mai buni juniori din țară, 136 la număr.
Din grupa antrenorilor Ion Dragomir și Dora Mustățea, Angelo Bambaloi a fost cel mai bun la categoria 70 de kilograme, adjudecându-și aurul. Angelo, care anul acesta câștigase și Cupa României, a avut trei victorii concludente, cu scorul de 5-0, adăugându-și în palmares un nou titlu de campion, așa cum făcuse și în 2016. „Înainte de acest campionat, m-am pregătit aproximativ trei săptămâni cu lotul național la Călărași și s-a văzut. Mă bucur că am ieșit din nou campion“, a spus medaliatul cu aur. Angelo face box de șapte ani și se poate lăuda cu trei medalii de aur, două de argint și una de bronz.
Sportivul nu va avea vacanță, pentru că săptămâna aceasta se va prezenta din nou la lotul național, care va merge apoi la un turneu la Tiraspol. Pugiliștii juniori din lotul național se pregătesc pentru participarea la Campionatul European, programat în septembrie, la Albena (Bulgaria).
În ceea ce privește această competiție, antrenorul Ion Dragomir crede că elevul său are șansă să urce pe podium. „Angelo a mai participat și la Europenele de cadeți, clasându-se pe locul cinci. Acum, la juniori, este la prima participare, dar ne așteptăm la o performanță bună. Are șanse să ia medalie. Dacă nu, și la anul va fi tot junior. Prin acest aur cucerit la Târgu Jiu ne-a adus o mare bucurie, dar și familiei sale, prietenilor și profesorilor de la Liceul CFR, unde învață“, a spus Dragomir. Alt sportiv din grupa lui Ion Dragomir și Dora Mustățea, Bogdan Dumitru, a fost învins în primul meci la categoria 57 de kilograme, cu 3-2, de un pugilist de la Bacău, care a disputat după aceea finala.

A schimbat categoria, dar a rămas campion

Petrică Ștoiu, Cosmin Toboșaru şi Ion Joița
Petrică Ștoiu, Cosmin Toboșaru şi Ion Joița

La 75 de kilograme, campion a ieșit tot un reprezentant al SCM Craiova, Cosmin Toboșaru, elevul lui Ion Joița și Petrică Ștoiu. „L-am crescut pe Cosmin în categorie, aceasta fiind prima sa competiție la 57 de kilograme, și s-a descurcat de minune. La 54 de kilograme, elevul meu era campionul și câștigătorul Cupei României în ultimii ani. Acum, știam că va face treabă și la 57 de kilograme și mă așteptam să câștige, după ce i-am văzut adversarii. În finală a trecut de un sportiv de la Bacău, cu 4-1, o decizie pe care arbitrii au dat-o după cinci minute“, a explicat antrenorul Joița pentru GdS. La fel ca Angelo Bambaloi și Cosmin Toboșaru face parte din lotul național de juniori și va pleca la turneul de la Tiraspol.
Boxul, o tradiție în familia Toboșaru

Cosmin Toboșaru vine dintr-o familie de boxeri. Bunicul său, apoi unchiul său au făcut box, la fel și fratele său mai mare, Sandu, iar acum, fratele mai mic vine din urmă și îmbrățișează pasiunea pentru acest sport. „Unchiul său a fost medaliat, fratele său, Sandu, a fost campion național și component al Centrului Olimpic de la Reșița, dar acum este la muncă în Franța. Fratele lui Cosmin mai mic vine din urmă. E născut în 2005, face box de doi ani și toată ziua stă pe ringul din curtea mea, pentru că suntem și vecini. La anul are dreptul să se înscrie în competiție“, a adăugat Ion Joița.
La rândul său, campionul Cosmin Toboșaru a spus că după toate aceste medalii naționale vrea să urce pe podium și la competiții internaționale: „Vreau să mă țin de sport, să ajung mai sus, să reprezint România cu succes. Am ambiție să fac treabă“. Alt coleg al lui Cosmin prezent la Târgu Jiu, Cosmin Stuparu, care face box de șase luni, a concurat la categoria 46 de kilograme și a pierdut primul meci.
Ceilalți doi campioni din Oltenia sunt David Andreaș (52 kilograme), de la CS Pandurii Târgu Jiu, și Ciprian Dumitru (48 kilograme), de la Horezu. Teodor Chirițescu (Vâlcea) și Ionuț Diaconu (Rovinari) au luat medalii de argint, iar Ciprian Pobîrci (Târgu Jiu) s-au clasat pe locul trei.
Tănasie colaborează cu maestrul Vasile Fîntînă

Marwan Alfaris şi Sorin „Pantera“ Tănasie
Marwan Alfaris şi Sorin „Pantera“ Tănasie

Celălalt club craiovean, CSM, a obținut două medalii de bronz la Campionatul Național rezervat juniorilor. Marwan Alfaris, sportiv pregătit de maestrul Vasile Fîntână și de marele campion Sorin „Pantera“ Tănasie, a urcat pe treapta a treia a podiumului la categoria 80 de kilograme. Colaborarea între Vasile Fîntînă și fostul său elev, Tănasie, decurge foarte bine, după cum spun cei doi, care au numai cuvinte de laudă și la adresa lui Marwan Alfaris. „M-am bătut enorm să îl aduc pe Sorin în antrenorat și cred că va fi unul dintre cei mai buni din țară. Are cunoștințe de box și ambiție să facă treabă. Nu îi voi da sfaturi, îmi voi da cu părerea și am văzut că este receptiv la sfaturile de la oamenii mai în vârstă. Eu sunt pensionar, am și o indemnizație de merit și mi-am cumpărat o mașină cu șapte locuri, să-i duc la competiții. I-am zis că atunci când primește invitații de la turnee amicale merg cu toată dragostea, pe benzina mea. Clubul nu are bani pentru a trimite copiii la toate concursurile și nu te poți prezenta la Campionatul Național și la Cupa României cu doar două trei meciuri, iar adversarii lor au 30-40. În ceea ce-l privește pe Marwan, este un băiat care are cei șapte ani de acasă. A progresat mult. A venit la noi și avea 96 de kilograme și a slăbit 19 kilograme în șase luni“, a spus ieri maestrul Fîntână.
La rândul său, Sorin Tănasie, campion mondial la juniori și campion european la profesioniști, a povestit că este pasionat de ceea ce face.„Eu colaborez cu maestrul Fîntînă, m-a rugat să-l ajut. Fac un fel de voluntariat. Acum fac și școala de antrenori. Este meseria care îmi place și știu să o fac cel mai bine. Fac totul din suflet și am noroc că Marwan este un băiat ordonat, ascultător, căruia îi place mult boxul. A câștigat două meciuri, apoi a pierdut la viitorul campion. Am mai avut un băiat în competiție, Sorin Sticlean, la categoria 48 de kilograme, care, la fel, a pierdut la campion, după ce câștigase un meci“, a spus Sorin Tănasie.

Gogoșanu pleacă la Bacău

Al doilea medaliat cu bronz de la clubul condus de Mircea Călin, Costinel Gogoșanu, a obținut medalia de bronz la categoria 63 kg. A fost ultima sa medalie pentru CSM Craiova, pentru că de la 1 septembrie elevul lui Constatin Cucu va boxa pentru Bacău. „Gogoșanu și-a făcut datoria anul acesta, cu argint la Cupa României și bronz la Campionatul Național. L-am dat la Bacău pentru că va avea o viață mai bună, care pentru el înseamnă o casă unde să stea, trei mese pe zi și școală. Sunt sigur că va face performanțe și la tineret, și la seniori“, a spus antrenorul Cucu. De la CSM au mai participat Alberto Florescu (antrenor Marcel Sârba) și Eduard Ruja (antrenor Constantin Cucu).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS