Culturiștii români au impresionat în Muntenegru

Paul Dâlganu, Cristi Firică, Costel Torcea şi Sebastian Pană se antrenează zilnic pentru medalii importante (Foto: Alexandru Vîrtosu)


La sfârșitul săptămânii trecute, la Bar (Muntenegru) au avut loc Campionatele Balcanice de Bodybuilding, Fitness, Bikini, Bodyfitness, Physique, la care România, sub îndrumarea antrenorului federal craiovean Costel Torcea, a obținut rezultate notabile și a pășit pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Iată rezultatele înregistrate de sportivii români: Paul Dâlganu (CS Gladiator Gym Craiova) – locul doi la Fitness Open – junior; Sebastian Pană (CS Gladiator Gym Craiova) – locul doi la Men’s Physique 178 cm; Cătălina Dumitran – locul unu la Bikini-Fitness 166 cm; Eduard Stancu – locul trei la Bodybuilding – junior 75 kg; Dan Alexandru Dumitru – locul trei la Bodybuilding – junior +75 kg; Hristu Gabriela – locul patru și Letiția Marin – locul cinci la Bikini-Fitness Masters Open; Corina Tuchila – locul doi, Marinela Ungureanu – locul trei, Judith David – locul cinci și Adina Ivașcu (Severin / CS Gladiator Gym) – locul șase la Bodyfitness Masters Open; Alin Mateescu – locul unu, Emil Giurgiu – locul doi și Constantin Căileanu – locul șase la Bodybuilding Masters 40-49 ani; Oniță Caracuda – locul patru la Bodybuilding Masters +50 ani; Alexandru Albulescu – locul unu la Games Classic Bodybuilding +175 cm; Florina Rusu – locul doi, Iuliana Giurgiu – locul trei și Andreea Ungureanu – locul șase la Physique Open; Emil Giurgiu – locul unu la Bodybuilding 70 kg; Cristian Firică (CS Gladiator Gym Craiova) – locul doi la Bodybuilding 80 kg; Alin Mateescu – locul unu și Remus Heredeu – locul cinci la Bodybuilding 90 kg; Ioan Petrescu – locul patru la Bodybuilding 100 kg; Constantin Căileanu – locul patrula Bodybuilding +100 kg.

„Sunt mulțumit, pentru că lotul B care a făcut deplasarea în Muntenegru a dus România, după 20 de ani, pe locul întâi pe națiuni în Balcani. La Campionatele Balcanice, atleții sunt mult mai pregătiți decât la un Campionat European sau Mondial, au luat o amploare extraordinară“, a declarat Costel Torcea, în exclusivitate pentru GdS.

Firică: Mi-au spus că am pierdut locul întâi din cauza machiajului

GdS a stat de vorbă cu cei trei sportivi craioveni, legitimați la CS Gladiator Gym, și a aflat „povestea“ medaliilor din Muntenegru. Cristi Firică, un obișnuit medaliat național și chiar internațional, s-a declarat mulțumit de argintul de la Bar (Bodybuilding 80 kg), mărturisind că apropiații i-au transmis că ar fi putut obține și aurul dacă era mai atent la machiajul folosit.

Firica

„A fost prima cea mai importantă competiție la care am participat până acum în carieră. A fost mai greu drumul, mai ales la dus, decât concursul în sine. Am călătorit aproape 18 ore cu autocarul și o astfel de experiență înainte de concurs nu este chiar plăcută, pentru că noi toți eram la un regim strict. Eram în penultima zi în care nu beam apă pentru a putea obține deshidratarea, plus că veneam după o perioadă de sacrificii mari. Trecând peste acest aspect, organizarea a fost una foarte bună. Am reușit să obțin titlul de vicecampion balcanic, în condiițile în care atât președintele delegației de arbitri, cât și președintele FR de Culturism, profesorul Gabi Toncean, care este și președintele Federației Balcanice, mi-au spus că am pierdut locul întâi nu din cauza formei, ci din pricina machiajului. Acesta a fost foarte bine executat, însă am primit sfaturi de la cei care au fost în sală și au văzut cum cad luminile și am decis să nu mai dau o a doua mână, astfel încât să nu mă închid prea mult la culoare. Nu am vrut să folosesc nici un ulei care să evidențieze acea strălucire și nici vasul dilatator, pentru că unele dintre lumini sunt așezate în partea de jos a scenei, ceea ce lăsa impresia unei forme pe care nu o ai în realitate și te pot dezavantaja. Se pare că aceste sfaturi nu au fost tocmai fericite, însă sunt foarte mulțumit de medalia pe care am obținut-o“, a explicat Cristi Firică.

Dâlganu: Am muncit mult pentru medalie

La rândul său, vicecampionul de la fitness Open, juniorul Paul Dâlganu, a fost încântat de argintul său, știind că a muncit mult pentru el.

Dilganu


„A fost o medalie meritată, am muncit mult pentru ea. Faptul că am schimbat categoria a fost ceva în plus față de culturismul clasic, o probă unde au venit foarte mulți gimnaști, și eu nu sunt gimnast. Pregătirea și dieta au fost mai stricte, a trebuit ca forma de concurs să fie la fel cu cea a unui culturist, dar pe lângă aceasta am avut un program liber ales, unde a trebuit să fac mai multe elemente de gimnastică. A trebuit să mă antrenez separat pentru asta, plus o ședință pentru partea fizică, iar antrenamentele cardio au fost câte două pe zi, unul dimineața și unul seara, asta ca să rămân cu energie“, a explicat Paul Dâlganu, punctând care sunt viitoarele sale ținte: „Următorul concurs va fi în septembrie și sper să fiu selecționat pentru Campionatul Național de Seniori, unde voi intra tot la fitness, chiar dacă sunt junior. În schimb, voi merge sigur la Campionatele Mondiale, care anul acesta se vor ține la Bistrița, și sper să obțin acolo un loc cât mai bun, chiar dacă nivelul de pregătire va fi foarte ridicat“.

Pană: Nu mă așteptam să obțin locul doi

O surpriză frumoasă a înregistrat-o Sebastian Pană, campionul național de la Men’s Physique 178 cm reușind să obțină locul doi în Muntenegru.

Pana

„Am avut emoții când am văzut participanții, pentru că eram cel mai mic de acolo ca vârstă și era prima oară când am urcat pe podium la Men’s Physique, dar am reușit și îi mulțumesc pentru pregătire maestrului Costel Torcea. Nu mă așteptam să obțin locul doi. Puteam și mai bine, dar mi-a lipsit elasticitatea, în rest totul a fost făcut ca la carte. Pregătirea pentru acest concurs a început pe 1 ianuarie, când am participat la Ploiești la un turneu și am ieșit vicecampion, apoi la începutul lunii aprilie am concurat la Campionatul Național și am ieșit campion la 60 kg. Acestea m-au ajutat să merg în mare formă la Balcaniadă. Am ales Men’s Physique pentru că am o structură care mă avantajează la această categorie. Sunt mic în talie, iar în spate sunt mare, am abdomenul bine structurat, umerii la fel, și cam asta se cere. Diferă mult pregătirea, pentru că la culturism se cer striații mult mai definite, iar aici se depunctează acestea. Vreau să merg în luna noiembrie la Campionatul Mondial, unde o să particip tot la Men’s Physique și vreau să ies campion“, a subliniat Sebastian Pană.

Torcea urcă mâine pe scena Campionatului European

Antrenorul celor de la Gladiator, Costel Torcea, este foarte mândru pentru reușitele elevilor săi.

„Este prima ediție de Campionat Balcanic la care micuțul club Gladiator participă cu un număr așa mare de sportivi. Ca antrenor, sunt foarte mulțumit de rezultatele băieților și chiar ale fetelor, care s-au clasat în primele șase. Nu mă așteptam la revenirea spectaculoasă a lui Firică, după foarte mulți ani de accidentare. Alții s-ar fi lăsat, dar el a avut puterea să meargă înainte și chiar să se antreneze pe fondul unor dureri. Rezultatul se vede, a ieșit vicecampion balcanic și bineînțeles că îl așteaptă un drum foarte greu în pregătirea lui, mai exact Campionatele Europene de anul viitor. Ceilalți doi au întrecut orice așteptare. Am pus în practică o metodă de pregătire foarte dură, în care am stat cu emoții la fiecare antrenament, dar rezultatele sunt copleșitoare. Cinste lor pentru medalii! Sunt foarte mulțumit și de rezultatele fetelor, Letiția și Adina, au ocuparat un loc în primele șase la prima lor participare, ceea ce nu este la îndemâna oricui”, a explicat Costel Torcea.

Maestrul Torcea se pregătește și el să intre în concurs, urmând să participe în această săptămână la Campionatele Europene din Spania, acolo unde, în urmă cu doi ani, a obținut medalia de aur la Culturism Masters 80 kg. Pe scena iberică vor păși și alți 32 de sportivi români, în care antrenorul federal Costel Torcea își pune mari speranțe: „Pentru mine, ca sportiv, urmează o participare la Campionatul European din Spania. Cu toții ne dorim să câștigăm, dar niciodată nu am plecat cu gândul să iau un loc anume. Pentru mine este import ca joi (mâine – n.r.), la ora 23.00, când voi intra în competiție, să fiu în forma pe care mi-o doresc. Dacă voi fi așa cum vreau, voi fi mulțumit de rezultat indiferent care ar fi el. Îmi doresc titlul european, dar asta nu înseamnă că mă voi supăra dacă nu-l voi obține, pentru că în sinea mea știu că am dat totul în pregătire. Cât despre ceilalți 32 de competitori pe care îi am în lotul A național, îmi doresc ca și de data aceasta să fie o inspirație bună la nivel de selecție și să aducem cât mai multe medalii și clasări în primii șase, pentru că finaliștii punctează la nivel de națiune. Aș vrea ca România să se claseze ca în ultimii doi ani, adică în primele șase locuri din Europa“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 3 mai 2017

Actualitate

» UPDATE – Protest faţă de legea graţierii, în Piaţa Victoriei. Manifestanţii strigă “Hoţii!”
» Grindeanu se delimitează de graţierea corupţilor: Amendamentele nu au susţinerea Executivului
» Iohannis, “surprins neplăcut” de decizia Comisiei juridice a Senatului în privința legii grațierii
» Igor Dodon a semnat ordinul numirii lui Andrei Neguţă în funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Rusia
» Piaţa maşinilor second-hand din import s-a dublat în primele trei luni din acest an
» UNICEF recomandă României să ia în calcul posibilitatea suspendării evaluării pentru clasa a VIII-a
» Comisia juridică din Senat: Faptele de corupţie vor fi graţiate. Toţi membrii PSD ai comisiei au votat “pentru”
» Iohannis: Niciunul dintre guvernele pe care le-am avut după ’90 nu a înțeles importanța infrastructurii mari
» Marea Britanie: Parlamentul a fost dizolvat, începe campania pentru alegerile legislative anticipate
» Premierul Sorin Grindeanu a fost operat la Spitalul Militar din Bucureşti
» Eugen Nicolăescu – propus viceguvernator la BNR de conducerea PNL

Publireportaj

» HARMONY DECOR organizează workshop dedicat sistemelor de izolare a locuinţelor

Local

» Prima clasă de școală profesională în sistem dual, în Olt, la cererea ALRO SA
» Cererile la APIA Mehedinţi, pe ultima sută de metri

Dolj

» Soț și soție, condamnați pentru dare de mită
» Craiova, prinsă în afacerea penală cu vagoane de la CFR Marfă
» Militarul acuzat că și-a incendiat iubita, judecat la Timișoara
» Marcajele rutiere de pe Calea București devin invizibile
» Oseminte umane, găsite într-un coşciug la marginea Craiovei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Îmbrăcăminte de primăvară-vară, la Târgul Contex
» Târgul Contex, deschis la Casa Tineretului
» Accidentul vascular cerebral, tot mai frecvent la tineri
» Oseminte umane, găsite într-un coşciug la marginea Craiovei
» Mario Ovidiu Oprea, candidatul PNL pentru funcţia de primar al Craiovei 
» Lucian Bernd Săuleanu şi-a lansat candidatura pentru Primăria Municipiului Craiova
» Craiova: O maşină a luat foc în trafic, pe strada Henry Ford

Gorj

» Constructorii nu găsesc muncitori pentru lucrările la cele două blocuri tip ANL
» Lucrările la varianta ocolitoare vor fi deblocate în zona Romaneşti
» Fabrică de volane şi parc industrial în Rovinari
» Gorj: Directorul Căminului de bătrâni de la Suseni a fost suspendat din funcţie
» Programul “Start-up nation Romania”, lansat şi la Târgu Jiu
» Gorj: Comisie de la MApN la podul de la Turcineşti
» Gorj: Ion Muscălescu, încă șase luni la comanda IPJ

Olt

» Olt: Zeci de solicitări pentru andocarea ambarcațiunilor în portul turistic din Corabia

Vâlcea

» Vâlcea: Minor de 15 ani, urmărit penal pentru că ar fi furat 150 de euro şi 800 lei dintr-o locuinţă
» Vâlcea: 180 de locuri la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” din Drăgăşani
» Vâlcea: Un bărbat de 63 de ani s-a ales cu dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Sport

» Micii spadasini se întrec la Memorialul „Dumitru Popescu“
» Marius Licuț și-a făcut încălzirea la Campionatul Național pentru Europene și Mondiale
» Alb-albaștrii lui Mogoșanu au depășit suta de goluri (galerie foto)
» Fotbal / Liga Europa, semifinale – tur
» Handbal (f): SCM Craiova s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei României
» Fotbal / “Elitele” lui Mogo au zdrobit Ploieştiul

Bani & Afaceri

» Când poți să îți retragi banii cotizați la pensiile administrate privat

Educatie

» Liceele organizează examene de admitere suplimentare în luna mai
» Grădinițele din Dolj au peste 4.000 de locuri la grupa mică

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Irespirabila Românie. O posibilă explicaţie pentru succesul lui Liviu Dragnea şi al Tel Drum

Top