13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbal / Exclusiv: Arbitru și observator bătuți cu bestialitate la meciul Unirea - Desa

Fotbal / Exclusiv: Arbitru și observator bătuți cu bestialitate la meciul Unirea – Desa

Arbitrul Grigorie și-a scos certificat medical și vrea să-l vadă pedepsit pe agresorul său (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Arbitrul Grigorie și-a scos certificat medical și vrea să-l vadă pedepsit pe agresorul său (Foto: Alexandru Vîrtosu)

În fotbalul doljean s-a petrecut în această săptămână un episod negativ, mai exact o bătaie zdravănă ce s-a lăsat cu o plângere penală și cu siguranță va fi soldată și cu o pedeapsă drastică și pe linie sportivă. Incidentul s-a derulat la meciul AS Spicul Unirea – CS Vânătorul Desa, desfășurat miercuri, în etapa a treia a Cupei României, când unul dintre jucătorii gazdelor, Florin Stângă, nemulțumit de o decizie a arbitrilor a decis să-și încerce pumnii pe „centralul“ Andrei Bogdan Grigorie și pe observatorul Marcel Papa. Scăpați din mâinile agresorului, cei doi au solicitat intervenția organelor de ordine, apoi au mers la Poliția din Cetate și arbitrul a depus o plângere penală, ulterior obținând și un certificat medico-legal de la IML Craiova. Incidentul urmează să fie dezbătut în cadrul ședinței de marți a Comisiei de Disciplină din cadrul AJF Dolj, iar Florin Stângă riscă o suspendare îndelungată și chiar excluderea din fotbal.

Grigorie: Mi-a cărat pumni și picioare trei-patru minute

Arbitrul central Andrei Bogdan Grigorie a explicat, pentru GdS, cum s-au derulat evenimentele, fiind marcat de cele întâmplate.

_DSC0019
„La meciul Unirea – Desa am fost victima unei agresiuni din partea unui jucător al echipei gazdă, Florin Stângă. În minutul 44, la scorul de 2-1, pentru oaspeți, la o minge respinsă de portar în lateral, pe fondul nemulțumirii, jucătorul respectiv a cerut gol, apoi a mers la asistentul unu (Cristian Alin Stoian – n.r.) să îl certe, să protesteze. M-am deplasat acolo pentru a-i lua apărarea colegului meu, am încercat să-l temperez, dar nu am reușit, a protestat și față de mine, motiv pentru care i-am acordat și cel de-al doilea cartonaș galben. Jucătorul respectiv mai avea un avertisment luat ceva mai devreme tot pentru proteste. Când a văzut cartonașul galben, pe cel roșu nu am mai apucat să-l scot din buzunar, pentru că a și început să mă lovească. În primă fază m-a lovit cu pumnul în față, am și semne, apoi m-a trântit la pământ și efectiv mi-a cărat pumni și picioare trei-patru minute. Ulterior am luat decizia să întrerup definitiv meciul, pentru că am considerat că nu mai pot continua partida, deoarece am primit foarte multe lovituri și cu o forță destul de mare. Nu am fost singurul agresat. Din păcate domnul observator Marcel Papa, care a venit în sprijinul meu și al colegului, a căzut și dânsul victimă acestui individ. Am mers la vestiar, am sunat la 112, a venit un echipaj de poliție de la Cetate și unul de jandarmi de la Calafat din câte am înțeles, care ne-au asigurat securitatea. Ne-am deplasat la postul de poliție din Cetate unde am și depus plângere penală împotriva lui Florin Stângă, iar joi am fost la Institutul de Medicină Legală și mi-am scos certificat medico-legal și sunt hotărât să merg până la capăt în instanță. Am primit cinci zile de îngrijiri, dar o să merg să mai fac o radiografie toracică, pentru că mai am o lovitură la spate și a început să mă doară din ce în ce mai rău. Atunci, pe moment nu am simțit durerea din cauza celorlalte lovituri, dar de a doua zi durerea s-a amplificat. După o să merg din nou la IML și o să cer o reexaminare în baza radiografiei. Nici nu intră în discuție să trec cu vederea acest incident“, a declarat „fluierașul“ de 23 de ani.
„Florin Stângă a fost singurul agresor. Nu știu cine a intervenit acolo să mă salveze, pentru că eu am fost jos și încercat să mă apăr. Îi auzeam vocea colegului meu care încerca să ia agresorul de pe mine și mai era cineva de la gazde care a intervenit să-l oprească, dar nu știu cine“, a completat Grigorie.

Nu s-a gândit să renunțe la arbitraj

Întrebat dacă incidentul de la Unirea l-a determinat să se gândească la retragerea din arbitraj, Andrei Bogdan Grigorie a exclus acest lucru.

„În toamnă fac cinci ani de când sunt arbitru și nu am mai avut parte de asemenea lucruri, dar nu mi-a trecut prin cap să renunț la arbitraj după acest incident. Nu sunt singurul agresat, li s-a întâmplat și arbitrilor mari ai țării. Acum sunt mult mai motivat, dar sper să nu mai existe astfel de episoade. Trebuie să facem ceva cu violența pe stadione. Indiferent de postura pe care o ai, că ești jucător, arbitru sau spectator nu este normal fii agresat pe o bază sportivă“, a punctat arbitrul.
„Am mai arbitrat la Unirea de câteva ori, dar nu am avut nici un fel de problemă și nici pe colegii mei nu i-am auzit să se plângă. Am înțeles că Florin Stângă este și consilier local în Unirea și am rămas blocat când am aflat, pentru că este un om ce ar trebui să fie un exemplu pozitiv pentru comunitate. Am făcut un raport suplimentar pentru acest joc, am descris ce s-a întâmplat acolo, marți este ședința Comisiei de Disciplină și sper din tot sufletul ca această persoană să fie exclusă definitiv din viața sportivă. Nu au ce căuta huliganii în fotbalul amator, mai ales că jucăm și arbitrăm din plăcere“, a mai spus arbitrul Grigorie.

Papa: Nu am mai văzut așa ceva

La rândul său, Marcel Papa a confirmat cele spuse de Grigorie, menționând că nu s-a mai confruntat cu astfel de incidente în lunga sa carieră de arbitru și apoi de observator.
„A fost un incident grosolan. Din 1974 sunt arbitru, apoi am devenit observator, și nu am mai văzut așa ceva. La scorul de 2-1 pentru oaspeți, la o lovitură de colț, echipa gazdă a crezut că este gol, deși mingea nu intrase în poartă, iar portarul o respinsese din afara spațiului porții. A venit agresorul, l-a luat pe central la bătaie cu pumnii, l-a lovit și cu picioarele, și am intrat și eu în teren ca să-l opresc. M-a lovit și pe mine cu pumnul, de m-a doborât și nu am mai știu ce și cum. Mi-a făcut un hematom mare și mie. Am depus mărturie la Poliția din Cetate, dar nu am făcut plângere penală că nu vreau să mă mai leg la cap cu alte probleme. Am scris în raportul suplimentar ce s-a întâmplat și normal ar fi să-l excludă din viața sportivă pe acest individ, pentru că incidentul s-a întâmplat pe terenul de joc, a bătut arbitrul și observatorul“, a explicat observatorul Marcel Papa, pentru GdS.

Stângă neagă bătaia

Contactat telefonic de GdS, jucătorul Unirii, Florin Stângă, a negat că i-ar fi lovit cu pumnii și picioarele pe arbitrul Grigori și pe observatorul Papa, subliniind că vine cu martori la Comisia de Disciplină care să-i confirme spusele.
„A fost un gol valabil, dar nu l-a validat. Arbitrul m-a înjurat. L-am îmbrâncit și de acolo au plecat mai multe. Minte că l-am luat la pumni și la picioare, decât l-am îmbrâncit, iar observatorul a fugit și a căzut pe jos. O să aduc martori la Comisia de Disciplină și o să spună că ne-a făcut țărani, inclusiv pe viceprimar și pe primar, care au fost la meci. Putea fi evitat acest indicent, dar de la arbitru a pornit. Ne-a zis în timpul meciului că o să vedem noi arbitraj de acum înainte“, s-a apărat Florin Stângă.
„Cum să alunec și să cad? Mi-a dat un pumn de… Și nici pe arbitru nu l-a bătut, ci l-a pupat… El a intrat și peste noi în vestiar, a dat cu picioarele în ușă, ne-a înjurat, deci nu poate să mintă așa, mai este și consilier local“, a comentat observatorul Marcel Papa.

Comisia ar putea penaliza și echipa din Unirea

Președintele Asociației Județene de Fotbal Dolj, Horațiu Stănescu, a condamnat cele petrecute la meciul Unirea – Desa și, printre altele, a subliniat că inclusiv clubul gazdă ar putea fi sancționat pentru slaba organizare a jocului.
„Este primul incident cu rezonanțe mai mari de când sunt la cârma AJF. În cariera mea de conducător de club sau de membru al comisiilor AJF Dolj am mai întâlnit astfel de situații, poate și mai grave și s-au soldat cu excluderi din viața sportivă și unele chiar s-au dus în domeniul penal. Nu pot să mă antepronunț ce decizie va lua Comisia de Disciplină, pentru că această calitate pe care o am acum nu-mi dă voie să iau hotărâri. În baza rapoartelor de joc suplimentare, care au fost întocmite de arbitrul întâlnirii și de către observatorul de joc, comisia abilitată va lua măsurile de rigoare. Se poate merge pe o suspendare pe o lungă durată de timp, până la excluderea din viața sportivă și, bineînțeles, este posibil să suporte consecințe inclusiv echipa din Unirea pentru slaba organizare a meciului. Acest jucător este și consilier în comună din am înțeles, deci nu ar fi trebuit să gândească să facă astfel de lucruri. Atitudinea lui este de condamnat, nu este normal să lovească în asemenea hal arbitrul și observatorul“, a punctat Horațiu Stănescu, pentru GdS.

_DSC0023
Întrebat ce va face în continuare pentru ca astfel de incidente să nu mai aibă loc, Horațiu Stănescu a afirmat că AJF Dolj a trasat de la începutul anului niște directive cluburilor, dar că acestea le-au cam ignorat: „Măsuri privind siguranța pe stadioane am luat încă de la începutul returului și ați văzut că la Adunarea Generală au fost prezenți și reprezentanți ai organelor de Jandarmerie și de Poliție. Acum este responsabilitatea fiecărei echipe să facă demersuri legale pentru ca la aceste meciuri să asigure protecție. La toate sesizările care au fost făcute până acum s-a răspuns cu promtitudine. Jandarmeria este prezentă acolo unde se fac planuri de măsuri și cereri cu ceva timp înainte și acolo unde este angajată legal și o firmă de pază, care să asigure aceste condiții. Forțele de ordine pot însemna și persoane din cadrul Primăriilor, există și Poliția Locală. La Adunarea Generală reprezentanții cluburilor spuneau că vor participa destui oameni de ordine, dar nu se întâmplă așa. Totul depinde și de conducerea primăriilor, pentru că administrativ organele de poliție sunt în subordinea dânșilor. În cazul acesta este și vina conducerii comunei, pentru că nu a sesizat organele de poliție ca să fie prezente la meci. Cum am aflat de incident s-au luat măsuri, s-au prezentat acolo și Poliția și Jandarmeria, dar, din păcate, era prea târziu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS