12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMarius Toma: Clubul SCM Craiova trebuie restructurat

Marius Toma: Clubul SCM Craiova trebuie restructurat

Marius Toma a revenit la clubul SCM și încearcă să salveze un sezon ratat la baschet (FOTO: Claudiu Tudor)
Marius Toma a revenit la clubul SCM și încearcă să salveze un sezon ratat la baschet (FOTO: Claudiu Tudor)

Revenit la echipa de baschet masculin de la SCM-U Craiova, în funcția de director tehnic, Marius Toma a vorbit despre schimbările care trebuie făcute în funcționarea clubului finanțat de municipalitate pentru ca echipele de sală să facă mare performanță.

Marius Toma și-a anunțat ieri revenirea la echipa de baschet masculin a clubului SCM Craiova, în cadrul unei conferințe de presă. Omul care s-a ocupat de soarta acestei echipe mai tot timpul de când s-a înființat clubul SCM va ocupa acum funcția de director tehnic, după ce în trecut a fost antrenor, apoi team-manager.
Toma plecase acum doi ani de la echipă, dar neoficial a fost alături de baschetbaliști și în sezonul trecut.

În toată această perioadă a fost şi încă este şi team-manager al naţionalei masculine de baschet a României, care în această vară va participa la Campionatul European de la Cluj.

Acum, a revenit în club cu dorința de a schimba în bine unele lucruri ce țin de funcționalitate și fără de care, spune acesta, nu se poate face mare performanță. Marius Toma spune că a discutat cu mai-marii orașului despre schimbările care se impun și că a primit promisiuni că acest lucru se va întâmpla, mai ales că partea financiară nu reprezintă principala problemă.
„În acest moment, Primăria Craiova este a doua din țară, după București, când vorbim de susținere financiară a sporturilor de sală. SCM Craiova primește două milioane de euro. Se dorește performanță la fiecare secție, însă este foarte greu, pentru că sunt anumiți factori care îngreunează aceste deziderate. Trebuie restructurat clubul în acest an și sunt promisiuni din partea primăriei că se vor lua măsurile care se impun. Ca și infrastructură, și aici mă refer la logistică, imagine, management, clubul SCM a rămas la fel ca în 2008, în timp ce echipele s-au dezvoltat ca și performanță, și nu numai“, a început Toma discuția cu presa.

Asigurările sportivilor, un lux necesar

Vorbind despre probleme punctuale, acesta a exemplificat câteva aspecte. Unul dintre acestea este legat de necesitatea unui parteneriat cu o firmă de asigurări, care să plătească salariul jucătorilor când aceștia sunt accidentați. „Acum, la club sunt acele asigurări minimale, dar eu nu vorbesc de RCA, ci de Casco. Trebuie făcută asigurare pentru salariul jucătorului. Un jucător cu salariu de 6.000 de euro pe lună, dacă stă șase luni pe margine accidentat face gaură în buget, că trebuie să-l plătești, că s-a accidentat la meci sau la antrenament. Așa, dacă ar fi acea asigurare, firma respectivă ar plăti salariul jucătorului accidentat, iar antrenorul ar putea să aducă alt jucător să-i țină locul o perioadă. Am tras semnale de alarmă de trei ani, discuțiile au plecat de la neexistența managementului riscului. Adică există risc mare de accidentare la sporturi precum baschet, handbal. La volei e mai rar. Eu, când am plecat de la club, a fost după un scandal cu salariul lui Drăgușin, care se accidentase și a trebuit să îl plătim“, a adăgat Marius Toma. Altă problemă este lipsa unei mașini la club, motiv pentru care angajații sunt nevoiți să se deplaseze unde au nevoie, inclusiv multe drumuri pe la federații, cu autoturismele personale.

„Fără un plan pe termen mediu se cară apă în deșert“

Noul director tehnic al echipei de baschet de la SCM-U și-ar dori un proiect pe termen mediu măcar, chiar dacă momentan legea nu le permite cluburilor finanțate de municipalități să facă contracte pentru sportivi pe mai mult de un sezon. „La baschet, toată lumea e nemulțumită că nu s-a putut ține o echipă de la un sezon la altul. La finalul unui campionat, jucătorii care au avut o evoluție bună cer mai mult, este dreptul lor. Nu poți face performanță fără continuitate. Ne trebuie un plan pe termen mediu, de doi-trei ani. Trebuie găsită o portiță să putem face contracte pe termen mediu. Fără un plan, se cară apă în deșert. În fiecare an va fi aceeași poveste. Și eu am obosit, și eu m-am săturat, dar mai fac o ultimă încercare. Dacă lucrurile pe care
le-am discutat nu se vor realiza, promit că la vară voi pleca“, a mai spus acesta, menționând că în sezonul 2016-2017 bugetul echipei de baschet masculin este mai mic decât sezonul trecut, când era de 670.000 de euro (al șaselea din Liga Națională).

„Avem mai puține victorii decât câte puncte negre are gărgărița“

Referindu-se la situația echipei de baschet SCM-U Craiova, Marius Toma a spus că, în prezent, în lot sunt jucători de calitate, dar unii dintre ei nu sunt la potențial maxim, deoarece nu au jucat în ultima perioadă. Primordial este ca echipa să ajungă în play-off. „Avem un lot competitiv care s-a închegat aproape de finalul sezonului regulat. Îmi doresc din suflet ca acest grup de jucători să dea maximum. Avem jucători valoroși și dacă ies de pe teren stroși de energie, chiar dacă pierd, le strâng mâna. Aici, la Craiova, este un public care te apasă. Nu poți veni să joci și să nu te intereseze că pierzi un meci după altul. Vor urma niște meciuri ca niște finale pentru noi. Trebuie să ne găsim cadeța din mers. Prima dată ne gândim să ajungem în play-off, nu la mai mult, pentru că momentan avem mai puține victorii decât câte puncte negre are gărgărița pe spate“, a completat antrenorul. Craiova are patru victorii și 11 înfrângeri și ocupă locul 9. Oltenii vor juca duminică (ora 20.00) pe terenul formației Dinamo București (locul 10).
În ceea ce privește relația cu antrenorul Vladimir Vuksanovic, Marius Toma a precizat că nu va lipsi de la nici un antrenament și nu va ezita să-și spună părerea: „Pentru el va fi o presiune foarte mare venirea mea. Voi sta la fiecare antrenament, îmi voi da cu părerea, dar voi fi mai incisiv acum. Consider că Vuksanovic este un antrenor bun pentru Craiova“, a completat noul director tehnic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS