10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportLică: Vrem să ne mărim zestrea de puncte în Liga Campionilor

Lică: Vrem să ne mărim zestrea de puncte în Liga Campionilor

Pe final de an, Laurenţiu Lică (foto), căpitanul echipei de volei SCM-U Craiova, a vorbit, într-un interviu acordat Gazetei de Sud, despre performanţa din sezonul trecut, când echipa olteană a devenit campioană naţională, dar şi despre parcursul din această ediţie de campionat şi participarea, în premieră, în Liga Campionilor, competiţie unde elevii lui Dan Pascu au adunat deja patru puncte.
Gazeta de Sud: Laurenţiu, suntem la sfârşit de an, când se fac bilanţuri. Cum ai descrie, în câteva cuvinte, anul 2016 pentru tine, din punct de vedere sportiv?
Laurenţiu Lică: Un maxim succes, pentru că, până la urmă, câştigarea campionatului cred că a fost cel mai important lucru care mi s-a întâmplat anul acesta.
GdS: Cum a fost sezonul trecut, cel care s-a încheiat cu cucerirea, în premieră, a titlului naţional în primăvară?
L.L.: Echipa noastră din campionatul trecut s-a închegat foarte repede. Am avut o singură înfrângere în sezonul regulat, apoi, în finală, un singur meci pierdut. Eu cred că satisfacţia grupului a fost maximă. Fiind primul titlu din palmaresul secţiei de volei, a fost un lucru extraordinar.
GdS: De altfel, tu ai revenit din Franţa cu dorinţa declarată de a obţine un trofeu cu Craiova.
L.L.: Nu concepeam să îmi termin cariera fără să câştig un trofeu cu Craiova. Iată că s-a întâmplat!
GdS: Turul actualului campionat a fost unul mai şchiopătat pentru voi, cu patru înfrângeri, pe terenul echipelor din prima parte a clasamentului. Ce s-a întâmplat?
L.L.: Am început un pic mai ezitant. Am jucat în deplasare cu echipele care s-au întărit în pauza competiţională. Am început rău la Zalău, apoi lucrurile s-au legat din ce în ce mai rău pentru noi, cu Steaua, Ploieşti, Galaţi. Totul a decurs atât de repede, încât nici nu am ştiut ce se întâmplă. Tensiunea, pretenţiile clubului şi ale suporterilor au fost destul de mari. Trebuia să abordăm toate meciurile la victorie şi nu am reuşit să depăşim acest moment. La sfârşitul turului cred că am scos un pic capul din pământ şi am reuşit să facem nişte meciuri de excepţie în Liga Campionilor.
„Rezultatele din Ligă ne dau imbold pentru meciurile din campionat“

GdS: Liga Campionilor este o competiţie unde participaţi în premieră şi unde aveţi deja patru puncte după două meciuri disputate în grupă. Cum a fost?
L.L: Nimeni nu ne dădea multe şanse, nici noi în vestiar nu ne gândeam să acumulăm patru puncte în două meciuri, ceea ce mi se pare foarte bine. Cred că acest imbold din Liga Campionilor ne va crea o senzaţie de superioritate şi în campionat, pentru că avem nevoie de încredere, de a ne demonstra nouă că nu am uitat voleiul în câteva luni.
GdS: Aţi învins acasă polonezii de la Belchatow, apoi v-aţi întors cu un punct la Ljubljana, acolo unde aţi pierdut în decisiv. Regreţi că aţi pierdut două puncte în Slovenia?
L.L.: Am avut un meci foarte bun la Ljubljana, dar în setul patru am avut o ezitare. Ei au început să servească foarte bine, noi nu am mai construit cu aceeaşi exactitate ca în seturile anterioare şi, uşor-uşor, am lăsat braţele jos. În setul cinci, dacă reveneam de la 14-11 ar fi fost extraordinar. Este totuşi un pas înainte.

„Locul din campionat nu reflectă valoarea noastră“

GdS: În Liga Campionilor ai fost motorul echipei craiovene. Cum este să joci la un asemenea nivel?
L.L.: Şi eu eram într-o situaţie neplăcută, un pic frustrat după meciurile din campionat. A venit acest moment în care trebuia să ştergi tot ce se întâmplase înainte şi să priveşti în faţă, mai ales că în faţa ta erau jucători de un alt calibru. Adrenalina şi plăcerea de a juca volei m-au făcut şi ne-a făcut pe toţi să facem nişte meciuri foarte bune. Sunt convins că locul din campionat nu reflectă valoarea nostră. În cele două meciuri din Liga Campionilor, unde nu eram favoriţi, am jucat dezinvolt şi lucrurile au mers foarte bine. Aşa trebuie să gândim şi în campionat, în retur. Trebuie să ştim că nu mai suntem favoriţi, să ne revenim şi să ajungem în primele trei echipe pentru a avea şanse în play-off.
GdS: În competiţia internă s-a echilibrat lupta la vârf.
L.L.: Vor mai fi surprize, dar sperăm ca noi să nu facem parte din ele. Cred că este cel mai puternic campionat din ultimii patru ani. Anul acesta sunt şase echipe care pot crea probleme şi cel puţin patru care pot câştiga campionatul. Sunt valori echilibrate, dar orice se poate întâmpla în ultima parte a sezonului. Steaua, o nou-promovată, a făcut echipă foarte bună, Ploieştiul are un antrenor foarte bun, care a adus jucători importanţi, Zalăul este mai puternică decât anul trecut, mai e Galaţiul, care a schimbat antrenorul şi, din ce se aude, urmează să mai transfere jucători. Baia Mare vine din urmă, iar CSM Bucureşti, cu o echipă tânără, o medie de 22-23 de ani, joacă atât de bine. S-a investit mult.
GdS: Primul meci din 2017 va fi în Liga Campionilor, pe terenul italienilor de la Modena, pe 17 ianuarie. La ce să se aştepte suporterii voştri?
L.L.: Vom face tot posibilul să obţinem un rezultat bun, vrem să ne mărim zestrea de puncte în această grupă. Nici cu Belchatow nu ne dădea nimeni vreo şansă şi am câştigat. Indiferent de numele adversarului, cred că orice jucător intră în teren cu gândul la victorie.
GdS: În vară, cu naţionala României, ai fost aproape de calificarea la Campionatul European. Cât de mare este regretul că nu ai reuşit o performanţă şi sub tricolor în 2016?
L.L.: Vă daţi seama că regretul este mare.

Cum stă Craiova în clasament

Clasamentul primelor şase echipe din Divizia A1, după 13 etape disputate: 1. Steaua (34p), 2. Zalău (34 p), 3. Galaţi (31 p), 4. Craiova (26p), 5. Ploieşti (24p), 6. CSM Bucureşti (22p). Următoarea etapă se va disputa pe 21 ianuarie, iar Craiova va juca acasă cu Zalău.
Clasamentul grupei D din Liga Campionilor, după două etape disputate: 1. Modena (5p), 2. Craiova (4p), 3. Ljubljana (3p), 4. Belchatow (0p). Etapa viitoare va avea loc în 17 ianuarie, iar Craiova va înfrunta Modena (deplasare).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS