27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportIvan și Băluță s-au întors la școală

Ivan și Băluță s-au întors la școală

Alex Băluţă le-a împărţit elevilor orare şcolare, dar şi autografe (Foto: Bogdan Grosu)
Alex Băluţă le-a împărţit elevilor orare şcolare, dar şi autografe (Foto: Bogdan Grosu)

Doi dintre tinerii fotbaliști ai echipei CS Universitatea Craiova, Andrei Ivan și Alex Băluță, s-au trezit ieri de dimineață pentru a participa la festivitatea de deschidere a anului școlar la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Bănie. Însoțiți de președintele clubului, Marcel Popescu, dar și de Dumitru Barbu, coordonator al centrului de copii și juniori, Ivan și Băluţă nu au venit cu mâna goală, ci le-au adus școlarilor orare personalizate. Le-au împărțit copiilor și le-au zis ca din programul lor săptămânal să nu lipsească mai multe ore de mișcare, indiferent de ce sport este vorba.

Ce materii le plăceau

Andrei Ivan, atacant dorit de mari cluburi din Europa, este fost elev al Liceului cu Program Sportiv din Craiova. Jucătorul de 19 ani a mărturisit ieri că nu avea timp să treacă prea mult pe la școală: „Am fost trei ani elev la «Trișcu», dar nu prea ajungeam la școală, deoarece aveam antrenamente. Practic, am sacrificat școala pentru fotbal. Veneam când puteam“. Ivan a început clasa I în orașul natal Moreni (Dâmbovița), iar materiile sale preferate, după cum chiar el a spus ieri, erau educația fizică, româna, geografia și istoria.
Și colegul său de echipă, Alex Băluță, a spus că îi plăceau cel mai mult orele de educație fizică. Mijlocașul de la CS Universitatea a mărturisit că matematica i-a pus probleme și că i-a plăcut să învețe limbi străine: „Îmi plăcea sportul la școală, pentru că era cel mai ușor. Mă mai atrăgeau franceza, engleza și româna. Cu matematica am avut probleme, teoremele mă încurcau. Mă bucur că am venit la deschiderea anului școlar la LPS «Petrache Trișcu» și că am putut să le aduc elevilor un zâmbet și poate să-i motivez. Le urez celor mici să facă doar ce-și doresc în viață“.

Dan Podeanu: Nu vreau statuie

Antrenorul Dan Podeanu a primit două plachete din partea colegilor de la LPS „Petrache Trișcu” pentru aurul cucerit cu echipa feminină de spadă a României la Jocurile Olimpice de la Rio
Antrenorul Dan Podeanu a primit două plachete din partea colegilor de la LPS „Petrache Trișcu” pentru aurul cucerit cu echipa feminină de spadă a României la Jocurile Olimpice de la Rio

În centrul atenției la festivitatea de deschidere a fost, așa cum era și normal, Dan Podeanu, antrenor care în luna august a condus echipa feminină de spadă a României spre aurul olimpic la Rio. Profesor în cadrul Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, Podeanu a fost primit cu aplauze de colegi și elevi, iar directorii Geri Mitroi și Cătălin Brândușoiu i-au înmânat două plachete, una din partea conducerii școlii, iar cealaltă din partea corpului profesoral „pentru merite deosebite la dezvoltarea scrimei și promovarea imaginii liceului“.
„După olimpiadele antice, câștigătorilor li se spărgea poarta cetății, să intre, li se ridica o statuie, iar învinșii erau bătuți cu pietre. Eu mă bucur pentru primirea călduroasă, dar cât sunt în viață nu vreau nici o statuie. Îmi doresc doar sănătate. Mă bucur că sunt din nou acasă, că văd copii exuberanți, curioși. Să sperăm că această pepinieră a sportului craiovean își va continua traiectoria ascendentă și va alimenta în continuare loturile naționale. În 2007, echipa de spadă de la LPS «Petrache Trișcu», alcătuită din Loredana Dinu, Iuliana Măceșanu, Anca Măroiu și Ana Maria Brânză cucerea titlul european. Acum, două dintre aceste fete, Loredana și Ana, au câștigat aurul olimpic. Dragi elevi, sperați, visați, munciți mult și aveți multă încredere în voi! Numai așa puteți face performanță, dar și cu ajutorul antrenorilor și al profesorilor de la școală. Contează mult și cartea“, a spus campionul olimpic.
Dând timpul înapoi, Dan Podeanu și-a amintit cum a venit de la țară, din județul Mehedinți, la școală la Liceul „Frații Buzești“. Ca materii, i-au plăcut toate, mai puțin matematica, fizica și chimia. „Am avut aplecare spre partea ce nu conține științe exacte, adică spre istorie, geografie și literatură“, a mai spus Podeanu.

Dan Podeanu le-a urat succes elevilor în activitate
Dan Podeanu le-a urat succes elevilor în activitate

După ce în urmă cu două săptămâni a dat lovitura de începere la meciul de fotbal dintre CS Universitatea și Viitorul, Dan Podeanu i-a reîntâlnit ieri pe jucătorii Băluță și Ivan și a glumit cu ei. „Le-am zis să pună și ei mâna pe mine că poate se ia performanța. Ei au zis că pun piciorul, că dau gol cu el. Am zis că îi las. CS Universitatea are o echipă frumoasă, în creștere. Aș vrea mai multă răutate în joc. La competițiile de anduranță, cum este un campionat național, contează micile amănunte. Un punct pierdut ici, unul colo, o greșeală a arbitrului te duc pe locul cinci-șase. Sunt niște nimicuri care contează“, a completat antrenorul care a adus singura medalie de aur pentru România la Rio.

LPS are 146 de medalii în 2016

Sportivii de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Bănie au cucerit anul acesta 146 de medalii și mai au destule competiții să le egaleze pe cele din 2015, care au fost 234. Directorul Geri Mitroi își dorește condiții bune de pregătire pentru sportivi, bani pentru participarea la competiții și mult visatul campus, unde sportivii din afara orașului ar putea fi cazați.
„Am arătat că avem potențial și profesori-antrenori care pot scoate campioni, avem foști elevi care au ajuns la Rio, iar rezultatul obținut de domnul Podeanu și fetele din echipa de spadă este răsunător. Ne trebuie niște condiții mai bune pentru sportivi, pentru a-i ajuta pe aceștia să evolueze și să aducă rezultate bune pentru România. Ne trebuie bani să mergem la concursuri, în primul rând campionate naționale, apoi cele de pregătire. Avem săli pentru antrenamente care din punct de vedere al igienei sunt corespunzătoare, dar sunt neîncăpătoare și ne mai trebuie niște dușuri amenajate. În legătură cu acel campus despre care am mai vorbit în dese rânduri, prima parte a proiectului a fost finalizată, urmează partea a doua, apoi finanțarea din partea primăriei. Le urez elevilor sportivi de la liceul nostru să le cânte de cât mai multe ori imnul României, dar să fie preocupați și de carte“, a explicat Mitroi.
De la festivitatea de deschidere nu au lipsit Alin Vancea, inspector școlar de specialitate din cadrul ISJ Dolj, şi Mircea Călin, directorul CSM Craiova, club unde ajung mulți sportivi de la „Trișcu“.

De la stânga la dreapta: Cătălin Brândușoiu (director adjunct LPS „Petrache Trișcu), Dumitru Barbu (coordonator al Centrului de Copii și Juniori de la CS Universitatea), Alex Băluță, antrenorul Dan Podeanu (campion olimpic la spadă cu echipa feminină), Andrei Ivan, Marcel Popescu (președinte CS Universitate), Geri Mitroi (director LPS „Petrache Trișcu”), Alin Vancea (inspector școlar de specialitate în cadrul IȘJ Dolj), Mircea Călin (director CSM Craiova) (foto: Bogdan Grosu)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS