5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBogdan Olteanu a venit în Bănie să ajute naționala lui Pascu

Bogdan Olteanu a venit în Bănie să ajute naționala lui Pascu

Bogdan Olteanu revine la naţională, iar şansele României de calificare la Campionatul European cresc
Bogdan Olteanu revine la naţională, iar şansele României de calificare la Campionatul
European cresc

Naționala masculină de volei a României încearcă să revină în prim-planul european. Selecționata pregătită de tehnicianul craiovean Dan Pascu va începe săptămâna viitoare campania de calificare la turneul final al Campionatului European din 2017.
Primul turneu va avea loc în Sala Polivalentă din Craiova, România urmând să înfrunte Macedonia (15 septembrie), Estonia (16 septembrie) și Cehia (17 septembrie). Naționala se află în pregătire în Bănie încă de la finalul lunii iulie, iar ieri s-a alăturat lotului Bogdan Olteanu, un jucător exponențial, considerat cel mai bun voleibalist român în ultimul deceniu, care revine sub tricolor după o pauză de câțiva ani.
Olteanu, de 35 de ani, s-a transferat în această vară din campionatul Braziliei în prima ligă din Italia, la echipa Exprivia Molfetta. Selecționerul Dan Pascu se bucură că îl va avea la dispoziție în meciurile de calificare la Euro pe experimentatul jucător. „Bogdan Olteanu s-a alăturat lotului azi. El s-a transferat acum în Italia, are un contract ferm acolo și nu a putut ajunge mai devreme la lotul național. Chiar dacă nu a jucat în amicalele pe care le-am susținut, cred că experiența lui ne va ajuta mult“, a spus ieri Pascu pentru GdS.

Carieră impresionantă

Cel mai reprezentativ voleibalist român are aproape 200 de meciuri la națională, unde a fost și căpitan. Are, de asemenea, un palmares impresionant. De-a lungul carierei a evoluat la următoarele echipe: Bacău (1998-1999), „U“ Craiova (1999-2002), VfB Friedrichshafen (Germania, 2002-2004, 2 Cupe şi o finală jucată, sferturi în Champions League), Teleunit Gioia del Colle (Italia A1, 2004-2005), Mail Service Corigliano (Italia, A2, 2005-2006), Modugno-Noicattaro (Italia A2, 2006-2007), Fiorese Spa Bassano (Italia A2, 2007-2008), Unicaja Almeria (Spania, 2008-2010, 2 Cupe şi 2 finale jucate, Final 4 Cupa CEV 2009), Tours (Franţa, 2010-2011, Cupa şi o finală jucată, sferturi Champions League), UPCN San Juan (Argentina, 2011-2014, Cupă şi Campionat). Sezonul trecut, Olteanu a evoluat la formația braziliană Volei Brasil Kirin, echipă cu care a şi reuşit să devină vicecampion.
Olteanu, declarat cel mai bun jucător român anul trecut, dar și în câțiva din anii anteriori, revine la națională după ce în ultima vreme refuzase convocarea după un conflict cu președintele Federației Române de Volei, Gheorghe Vișan. Acum, cei doi au ajuns la sentimente mai bune, iar tricolorii încearcă să revină la un turneu final de Campionat European după o pauză de aproximativ două decenii.

Au câștigat toate cele trei amicale cu Moldova

Fără Bogdan Olteanu, tricolorii au susținut în ultimele două săptămâni o serie de amicale, la Craiova. Două au fost în compania Israelului și trei cu Moldova. Cele cu Moldova au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, iar românii le-au câștigat pe toate. „Au fost trei meciuri utile. În prima zi am jucat patru seturi, le-am câștigat pe toate, al doilea meci l-am câștigat cu 3-1, iar pe cel de-al treilea, disputat duminică, l-am câștigat cu 3-2. Echipa este din ce în ce mai bine, dar încă mai sunt lucruri care nu sunt bine puse la punct. Acum intrăm în linie dreaptă cu pregătirea pentru meciurile din preliminariile Euro. Aș mai fi vrut să mai disputăm alte amicale, dar nu s-a putut, a fost imposibil“, a completat Dănuț Pascu. În lotul României se regăsesc și cinci jucători de la campioana SCM-U Craiova: Laurențiu Lică, Mihai Mărieș, Bogdan Ene, Cristian Bartha și Răzvan Olteanu.

Vișan: Nu suntem favoriți, dar avem șanse de calificare

Dacă primul turneu din grupa F va avea loc la Craiova, în perioada 15-17 septembrie, cel de-al doilea va fi în Cehia, în perioada 23-25 septembrie. Prima echipă clasată în grupă se va califica direct la Campionatul European din anul 2017, iar formaţia de pe locul secund va participa la meciurile de baraj.
Altfel spus, echipa de pe locul 2 se va duela cu ocupanta locului secund din Grupa D, din care fac parte Croaţia, Slovacia, Israel şi Letonia. Meciurile se vor desfăşura pe 1 octombrie (turul), iar returul va avea loc pe 9 octombrie.
Gheorghe Vișan, preșe­dintele Federației Române de Volei, crede că echipa tricoloră, care are în componență mulți jucători experimentați, aflați la final de carieră, are șanse să se califice la Europene.
„Nu suntem favoriți în această grupă, dar mie îmi place să venim din spate şi să facem surpriza. Cu Olteanu şi alţi jucători experimentaţi din lot, România se poate califica la Campionatul European. Dacă jucăm bine, eu cred că putem câştiga grupa“, a declarat Vişan, citat de ziarul Sportul Sălăjean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS