24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportÎncep Jocurile Olimpice!

Încep Jocurile Olimpice!

jocuri-olimpice-rio

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară (ediția 31) este programată în această noapte (ora 2.00 în România). Timp de 17 zile, întreaga lume va urmări peste 10.500 de sportivi, dintr-un număr record de state, 207, care vor lupta pentru medalii în 42 de discipline sportive.
Kosovo și Sudanul de Sud vor participa în premieră. În afara celor 206, tot în premieră va participa și o echipă a refugiaților. Zece sportivi selectați de Comitetul Internațional vor concura sub steagul olimpic. În total, vor fi în jur de 10.500 de sportivi, care se vor lupta pentru cele aproape 2.500 de medalii puse în joc. Vor fi și două sporturi noi, față de ediția de la Londra. Pentru prima oară în istorie va fi prezent rugbiul în 7, în timp ce golful revine la Jocuri după o pauză de peste 100 de ani. Melodia oficială a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, „Alma e Coraçăo“, este interpretată de starul samba Thiaquinho şi de rapperul Projota. România are la Rio o delegație de 96 de sportivi, plus șapte rezerve, iar gimnasta Cătălina Ponor va fi portdrapelul țării noastre. Tricolorii vor participa în cadrul a 14 sporturi. Cele mai numeroase delegații sunt cea de la atletism, cu 23 de sportivi, și cea de la canotaj, cu 18 sportivi.
Televiziunea Română asigură în acest an cea mai mare acoperire din istoria transmisiunilor de la Jocurile Olimpice. Peste 700 de ore de transmisii, difuzate 90 la sută în direct. Înainte de startul oficial de la Rio, planeta a intrat deja în atmosfera Jocurilor Olimpice. Competițiile sportive au început deja în Brazilia, mai exact turneele de fotbal, iar meciul de deschidere la feminin, dintre Suedia şi Africa de Sud (scor 1-0), a fost condus de o reprezentantă a României, Teodora Albon, care a fost ajutată la una dintre cele două linii de o altă arbitră din ţara noastră, Petruţa Iugulescu.

Brazilia, o gazdă cu multe probleme

Puţine Jocuri Olimpice din istorie au fost marcate de mai multe probleme decât cele care vor începe în această noapte la Rio de Janeiro. Autorităţile sunt în urmă cu organizarea, iar unii sportivi sunt nemulţumiţi de condiţiile din satul olimpic. Alţii nici nu au venit, preferând să nu rişte să se infecteze cu virusul Zika. În plus, gradul de poluare al oraşului e mai mare decât recunosc autorităţile. Peste toate, Brazilia e cuprinsă de o criză politică şi de cea mai gravă recesiune economică din anii ‘30 încoace. Oamenii sunt nemulţumiţi că statul a cheltuit prea mulţi bani cu organizarea ediţiei din acest an. Poliţiştii au folosit împotriva lor gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi gloanţe de cauciuc, dar spiritele s-au calmat într-un final. Nemulţumirile persistă însă în contextul în care Brazilia trece printr-o perioadă dificilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS