17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBaschet: Cinci jucători străini pot fi trecuți pe foaie în sezonul viitor din Liga Națională

Baschet: Cinci jucători străini pot fi trecuți pe foaie în sezonul viitor din Liga Națională

gds-sport

Biroul Federal al Federației Române de Baschet a stabilit sistemul competițional pentru ediția 2016-2017 a Ligii Naționale și Cupei României la baschet masculin. În cazul ambelor competiții intervin modificări de regulament.
Liga Națională va avea același sistem competițional precum în ediția trecută, câștigată de CSM CSU Oradea. Adică participă 12 echipe – BC Mureș, Steaua CSM EximBank București, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, SCM-U Craiova, CSU Sibiu, Phoenix Galați, Dinamo București, BCM U Pitești, BC SCM Timișoara, CSM Ploiești, BCM Olimpic Baia Mare și CSM CSU Oradea.

Sezonul regulat va fi alcătuit din două faze. În prima se va juca în sistem fiecare cu fiecare în dublă manșă, rezultând 22 etape (adică 22 meciuri pentru fiecare echipă în parte). Primele șase clasate se califică pentru grupa valorică 1-6 și implicit avansează pentru playoff. Ultimele șase clasate vor evolua în grupa valorică 7-12, luptând pentru ultimele două locuri în playoff, respectiv pentru evitarea retrogradării. În faza a 2-a vor fi câte zece etape în ambele faze.
În playoff vor avansa opt echipe și se va juca în același sistem ca și în sezonul recent încheiat. Așadar, vor fi trei faze și se va juca pe același sistem, cel mai bun din cinci partide în fiecare fază.
Campionatul va demara pe 19 septembrie 2016 și se va încheia în ultima săptămână a lunii mai 2017.

În Liga Națională a intervenit o modificare în ceea ce privire structura echipei. Astfel, în stagiunea 2016/17 va fi permisă înscrierea pe foaia oficială a cel mult cinci jucători străini, spre deosebire de șase, cât a fost permis în sezonul 2015/16. Rămâne valabilă obligativitatea folosirii în permanență a cel puțin unui jucător român.

Cupa României a suferit o modificare importantă. Reprezentantele României în cupele europene (patru echipe, printre care și CSM CSU Oradea) se califică direct pentru turneul final. Celelalte opt echipe rămase joacă în primul tur eliminatoriu în dublă manșă. Învingătoarele se alătură celor patru echipe calificate direct la turneul final.

Rezultă un turneu final de opt echipe (Final Eight), programat a se desfășura în luna februarie 2017. De altfel, România se aliniază la normele internaționale și se adaptează calendarului propus de FIBA, prin mutarea turneului final în luna februarie.
Rămâne valabil regulamentul ce obligă cluburile să utilizeze cel puțin doi jucători autohotoni în permanență pe parchet în jocurile din Cupa României.

SuperCupa României va deschide noul sezon competițional. CSM CSU Oradea și U BT Cluj se vor duela în prima partidă oficială a stagiunii 2016/17. Meciul se va desfășura pe 15 septembrie, dar locul de disputare va fi stabilit în următoarele săptămâni.
Calendarul Ligii Naționale și al primului tur din Cupa României urmează să fie stabilit prin tragere la sorți în luna iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS