15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDavid Gavrilescu a câștigat din nou Cupa Rotary Probitas

David Gavrilescu a câștigat din nou Cupa Rotary Probitas

Peste 100 de copii și tineri, din Craiova și alte localități din Oltenia, s-au întrecut sâmbătă și duminică în cadrul competiției de șah Cupa Rotary Probitas, organizată pentru al treilea an consecutiv de Rotary Probitas Craiova și clubul Tinerii Maeștri, la un restaurant din oraș. Au fost emoții, multă ambiție, dar și veselie. Dacă anul trecut au participat 80 de concurenți, acum au venit 103 șahiști, începători și profesioniști, iar organizatorii au hotărât să-i împartă în două categorii de vârstă: până în 11 ani și 12-18 ani. „Am vrut să nu se mai întâlnească copii de șase ani, la prima participare, cu șahiști de 15 ani. Majoritatea concurenților au fost din Craiova, dar am invitat și din Băilești, din județele Vâlcea, Olt și Gorj. Cel mai mic participant a fost Andrei Untaru, de cinci ani“, a explicat Costică Dobra, reprezentantul clubului Tinerii Maeștri.

Andrei Untaru are cinci ani. El a primit diplomă pentru cel mai tânăr participant
Andrei Untaru are cinci ani. El a primit diplomă pentru cel mai tânăr participant

Competiția a cuprins proba de șah rapid, cu două subcategorii, Cupa Rotary Probitas și Trofeul Speranțelor, iar 30 dintre participanți au participat la concursul de dezlegări de probleme și un simultan cu invitata specială a evenimentului, Delia Duca, campioană națională de dezlegări și totodată realizatoarea unei emisiuni de șah la un post național de televiziune.
După două zile pline de șah, Cupa Rotary Probitas a fost câștigată de favoritul principal, craioveanul David (Ducu) Gavrilescu. Puștiul, medaliat cu argint la Campionatul Mondial Școlar și câștigător al medaliilor de argint și bronz la Europene, și-a adjudecat Cupa Rotary Probitas și la primele două ediții. Locul doi în clasamentul general a fost ocupat de Ioana Georgiana Stanciu, iar Cristian Georgian Stoian a completat podiumul.
La Trofeul Speranțelor (sub 11 ani), pe primul loc s-a clasat Mihai Cealîcu, urmat de Sergiu Traian Popescu și Radu Ștefan Ilin.
Toți participanții au primit diplome și dulciuri, iar cei clasați pe podium au fost recompensați cu medalii și bani (la unele categorii).

Delia Duca – campioană la șah, regină a frumuseții și IT-istă de succes

delia duca copii

Delia Duca este o brașoveancă de 30 de ani care se împarte între cele trei pasiuni ale sale: șahul, informatica și concursurile de frumusețe.
Joacă șah de la șase ani, este campioană națională la dezlegări și compune probleme, pe care le-a și publicat în cele mai importante reviste de specialitate din lume. În prezent, realizează o emisiune despre șah la o televiziune centrală și se bucură că din ce în ce mai mulți copii practică sportul minții. Invitația la evenimentul din Bănie a onorat-o. „Țin minte că pe la vârsta de nouă ani am avut un concurs la Craiova și mi-am făcut prieteni aici. Acum am acceptat cu drag invitația și mă bucur să văd că există mulți copii care joacă șah. Orice promovare a şahului este bună, mai atrage sponsori. Pentru mine a fost un vis devenit realitate să particip la realizarea unei emisiuni de şah, care se adresează celor care ştiu măcar să mute piesele“, a explicat Delia Duca.
După șah, a urmat pasiunea pentru matematică. A terminat cu nota 10 liceul și facultatea de matematică-informatică, iar la lucrarea de licență a îmbinat cele două pasiuni, șahul și matematica. „Am avut o lucrare de licență originală: un program de şah special, care permite jucătorului să se antreneze, să caute, să salveze partide şi probleme. Conţine probleme de şah clasic şi artistic, deci o bază de date foarte bună. Practic, fostele caiete de partide se regăsesc în acest soft“, a spus brașoveanca. Aceasta lucrează în prezent la o companie de sofware din orașul natal.
A treia pasiune a Deliei Duca este modellingul. În 2012, ea a devenit Miss Univers România, apoi a participat la numeroase concursuri de frumusețe. Anul trecut, românca a câştigat Miss Diamond of the World, concurs desfăşurat în Algeria. „Concursurile de frumuseţe nu sunt doar nişte spectacole frumoase, ci mai ales spactacole de caritate. În plus, promovează pacea şi înţelegerea la nivel mondial. Reprezentanta fiecărei ţări participante aduce un obiect din ţara ei, care se licitează în cadrul unui bal caritabil. La Miss Grand International, Miss Ucraina şi Miss Rusia deveniseră cele mai bune prietene, în timp ce ţările lor erau în război“, a povestit Delia.

„Șahul îi ajută pe copii să aibă rezultate bune la școală“

Tânăra șahistă, it-istă de succes și regină a frumuseții are și un stil de viață sănătos. „Nu aș putea fuma niciodată, sunt ovo-lacto-vegetariană, nu mănânc chipsuri și nu cumpăr nimic din ceea ce e împachetat şi cu termen mare de valabilitate“, a mai spus Delia Duca.
În încheiere, aceasta a declarat că șahul practicat la vârste fragede ajută foarte mult copii: „Îi schimbă cu totul. Chiar dacă nu vor ajunge mari maeștri, îi va ajuta să aibă rezultate bune la școală. Este ca la gimnastică, dacă practici șahul la vârstă fragedă îţi ajută creierul. Dacă un copil face șah de la cinci-şase ani, va fi uşor pentru el în clasa I. Face anumite corelaţii logice, îl ajută să se concentreze“.

Clasamentele competiției:

Cupa Rotary Probitas (18 ani): 1. David Gavrilescu, 2. Ioana Georgiana Stanciu, 3. Cristian Georgian Stoian;
Trofeul Speranțelor (11 ani): 1. Mihai Cealîcu, 2. Sergiu Traian Popescu, 3. Radu Ștefan Ilin.
Categoria 7 ani: feminin: 1. Diana Marcu, 2. Iulia Nicu, 3. Daria Brândașiu; masculin: 1. Rareș Ocoleanu, 2. Alexandru Anghel, 3. Vava Luca Popescu.
Categoria 9 ani: feminin: 1. Oana Secu, 2. Ioana Chirigiu; masculin: 1. George Alexandru Corbu, 2. Alexandru Vasilescu, 3. Rareș Meca.
Categoria 11 ani feminin: 1. Maria Dorobanțu, 2. Ingrid Barbu, 3. Timeea Barbu.
Categoria 14 ani masculin: 1. David Stancu Filipescu, 2. Sasha Faleschini, 3. Ovidiu Dorobanțu.
General fete: 1. Ștefania Bitică, 2. Miruna Davidescu, 3. Doriana Croitoru.
Dezlegări: 18 ani: 1. Cristian Georgian Stoian, 2. David Stancu Filipescu, 3. Robert Cristian Dobra; 11 ani: 1. Rareș Ștefan Meca, 2. Mihai Cealîcu, 3. Alin Ștefăniță Mechenici.

Galerie foto realizată de Claudiu Tudor:

DSC_0296

DSC_0305

DSC_0313

DSC_0321

DSC_0327

DSC_0331

DSC_0333

DSC_0334

DSC_0340

DSC_0346

DSC_0353

DSC_0355

IMG_4060

IMG_4059

IMG_4089

IMG_4090

IMG_4094

IMG_4100

IMG_4099

IMG_4108

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS