3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDansatori craioveni au cucerit 15 medalii la Viena

Dansatori craioveni au cucerit 15 medalii la Viena

Componenţii trupei Dance Show 39 din Craiova au revenit încărcaţi cu medalii şi trofee de la Viena (Foto: Bogdan Grosu)
Componenţii trupei Dance Show 39 din Craiova au revenit încărcaţi cu medalii şi trofee de la Viena (Foto: Bogdan Grosu)

Componenții trupei de dans sportiv modern a Școlii Gimnaziale nr. 39 „Nicolae Bălcescu“ din Craiova au cucerit 15 medalii la campionatul internațional desfășurat recent la Viena. Dansatorii au stat pe scenă de la 8.00 dimineața până la 2.00 noaptea și au fost recompensați de juriu pentru prestație. Profesoara Viorica Toma și copiii au ținut să dedice performanțele regretatei Alina Peța, fosta directoare a Școlii nr. 39, cea care în urmă cu patru ani punea bazele trupei Dance Show 39.

Trupa de dans sportiv modern Dance Show 39, alcătuită în mare parte din elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 39 „Nicolae Bălcescu“ din Craiova, s-a remarcat din nou la o competiție internațională desfășurată recent la Viena. 36 de dansatori coordonați de profesoara Viorica Toma au urcat pe scenă, au impresionat juriul și au reușit să cucerească 15 medalii, dintre care nouă de aur, cinci de argint și una de bronz, la care se adaugă câte o clasare pe locurile 4, 5 și 6. „Vorbim de o competiție cu 7.000 de participanți. Copiii se trezeau la ora 6.30, iar concursul s-a desfășurat între 8.00 dimineața și 2.00 noaptea, în trei săli diferite. Am avut adversari destul de bine pregătiți. Au venit toate școlile de balet și gimnastică din lume. Dacă ne auzea cineva că venim dintr-o școală generală cred că ne dădea afară de pe scenă. Copiii noștri au fost minunați, foarte bine pregătiți. Din 18 urcări pe scenă, adică în finale, de nouă ori au luat locul întâi!“, își începe profesoara Viorica Toma povestirea despre aventura din capitala Austriei.
Dansatorii olteni au abordat aproape toate genurile, iar ca element specific au prezentat juriului o Ciuleandră, împreună cu un dans de Sibiu și o Mocăniță, îmbrăcați în costume tradiționale. „Am avut aproape toate genurile de dans: caribbean, latin show, care presupune toate genurile de salsa, rueda, și foarte puțini competitori se ocupă cu așa ceva. Am avut și latino. În trei minute să faci și samba și cha-cha, rumba, jive este uluitor de greu. Nu a lipsit baletul contemporan și etno, cu elementul nostru surpriză. Am prezentat o Ciuleandră, împreună cu un dans de Sibiu și o Mocăniță“, a continuat antrenoarea.

„Copiii au lucrat minunat, au făcut liniște în sală“

Dance Show 39 a avut două formații, una alcătuită din copii cu vârste între 11 și 12 ani, iar cealaltă din dansatori cu vârste între 8 și 10 ani. Aceștia din urmă au ridicat de două ori juriul în picioare. „Așa cum se întâmplă la «Românii au Talent», formația a doua de la noi fost trimisă, nu o dată, ci de două ori direct în finală. La Caribian latin show, 20 de copii au lucrat minunat și au făcut liniște în sală, iar același lucru s-a întâmplat și la Ballroom Show, unde am avut tango argentinian, bolero, vals vienez. Pentru mine, cea mai mare surpriză au fost Daria și Teo, care au înfruntat perechi de 17 ani și au luat locul doi“, a mai spus Viorica Toma.

„Alina a susținut trupa până în pânzele albe“

Marți după-amiază, după orele de curs, campionii s-au adunat în holul Școlii Generale „Nicolae Bălcescu“ și ne-au prezentat medaliile și trofeele. Antrenoarea a vrut să dedice rezultatele de la Viena celei care în urmă cu patru ani punea bazele trupei Dance Show 29, regretata directoare Alina Peța, care în luna martie a anului trecut s-a stins din viață, în urma unui accident rutier.
„Această echipă este formată acum patru ani de un director de elită, regretata Alina Peța. A fost directoarea noastră de suflet și fiindcă s-a împlinit un an de când s-a stins din viață, aceste rezultate de la Viena sunt ca un omagiu, ca o aducere aminte pentru ce a făcut ea pentru echipă. A susținut-o până în pânzele albe și a vrut cu tot dinadinsul să aibă în școală echipă de dans. Acum, noua directoare, Crisanda Turcu, a dus mai departe acest proiect“, a spus Viorica Toma, cu lacrimi în ochi.

„Copiii merită toată lauda“

Profesoara a evidențiat câtă muncă depun sportivii care an de an cuceresc medalii la competiții internaționale importante. „Lumea când aude de dans se gândește că acești copii fac niște mișcări din picioare și mânuțe, dar nu este așa. Vorbim de dans sportiv modern, care presupune balet, gimnastică, elemente din toate genurile de dans, schimbări de formații, lucru în aer, la nivelul solului și, bineînțeles, la sol. Este destul de complicat în trei minute și ceva să faci de toate. Ai toate ingredientele, dar depinde fiecare ce coregrafie face. Când te prezinți cu elemente furate sau luate din alt gen de sport, juriul vede și nici nu se mai uită. Copiii aceștia merită toată lauda. Ei își rup picioarele, fac bășici la picioare, au dureri de spate. Băieții trebuie să ridice fetele în roată, să le arunce în șpagat sau sfoară. Părinții sunt sprijinul moral și financiar al sportivilor. Oricât ar vrea copilul să facă dans, dacă părintele nu poate să îl susțină nu are cum să meargă mai departe“, a explicat profesoara cunoscută în lumea întreagă.

Micuții Iarina și Andrei au surprins

În peste patru decenii de carieră, Viorica Toma a antrenat mai mult adolescenți. Acum s-a ambiționat să pregătească și copii de câțiva anișori și rezultatele au fost remarcabile: „Dacă mai bine de 40 de ani am antrenat numai sportivi mari, peste 18 ani, acum, pentru prima dată, am coborât la o vârstă micuță. Pentru mine a fost o mare provocare și o surpriză ca Iarina și Andrei, doi copii de cinci și șapte ani, să urce pe scenă și să danseze vals vienez cum mulți nu o pot face. Au luat locul întâi“.
La sfârșitul acestei luni, trupa Dance Show 39 ar fi trebuit să participe la alt Campionat Internațional la Moscova, numai că a refuzat oferta deoarece nu a strâns bani suficienți.

Învață bine și la școală

Dansatorii campioni sunt și elevi foarte buni. O spune managerul Școlii nr. 39 „Nicolae Bălcescu“, Crisanda Turcu, care îi ajută cum poate pe componenții trupei: „Vreau să subliniez că acești copii care fac sport au și la învățătură rezultate bune. Majoritatea sunt în clasa a șasea, sunt premianții acelei clase, dar avem dansatori și de la grupa pregătitoare. Ca și școală, îi sprijinim cu sala unde își desfășoară antrenamentele. Avem o colaborare foarte bună cu părinții, care îi sprijină în tot ce fac, și ne ocupăm de partea logistică, înscriere la concurs, atragere de fonduri suplimentare, am avut și sponsori. Ne ocupăm și cu deplasarea la competiție în bune condiții. Suntem mândri că ne-am întors cu multe premii. De fapt, nu a existat concurs de la care să vină fără medalii“.

Lotul Dance Show 39

Lotul de sportivi de la Dance Show 39 care a participat la Viena: Iarina Turcu, Andrei Vancea, Rebeca Șuinea, Andrei Mateescu, Vlad  Alexandroiu, Rianna Cazacu, Andra Pencu, Bianca Luță, Cristian Matei, Alina Voronețchi, Izabela Coman, Jaclyn Bonea, Alex Marin,  Daria Rogoveanu, Carolina Pața, Darius Călinescu, Ariana Bornaz, Tudor Șendrescu, Raisa Mic, Alexandra Stoian, Alexia Fronie, Mihaela Călugărescu, Ingrid Băluță, Andra Călin, Ariana Iordan, Marius Nicu, Eduard Bucă, Ami Raicea, Daria Ghiță, Beatrice Rovența, Giulia Ilina, Andra Ștefan, Rebeca Bojin, Vlad Șendrescu, Larisa Cioană și Teodor Nicolae.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS