10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportLică: Îmi doresc să jucăm finala anul acesta

Lică: Îmi doresc să jucăm finala anul acesta

IMG_4668

Laurențiu Lică (foto), căpitanul echipei de volei SCM-U Craiova, dar și al naționalei României, a vorbit în cadrul emisiunii „Repriza de Sud“ de la Alege TV despre parcursul formației antrenate de Dan Pascu în acest sezon, unul în care oltenii au ajuns în optimile Cupei CEV, iar în campionatul intern sunt neînvinși după 12 etape disputate.
Daniela Mitroi-Ochea: Laurențiu, SCM-U Craiova este neînvinsă în actualul sezon din Divizia A1, având 12 victorii. Sunteți în grafic, să spunem așa?
Laurențiu Lică: Avem, într-adevăr, o evoluție de excepție până acum și au trecut 12 etape. Cred că în momentul de față contează extraordinar de mult să rămânem concentrați. Avem cinci puncte avantaj față de echipa de pe locul doi, Baia Mare, dar orice este posibil. Urmează un retur de foc pentru noi, avem patru meciuri în deplasare, la contracandidatele directe la titlu, și se pot întâmpla multe. Dacă nu vom reuși măcar două victorii, clasamentul se poate schimba. Este adevărat că suntem favoriți să rămânem în obiectiv, adică să încheiem sezonul regulat între primele patru echipe.
D.M.O.: Înainte de startul returului, campioana Tomis Constanța s-a retras din campionat. Tu cum vezi această situație?
L.L.: Se pare că problemele financiare au fost atât de serioase încât echipa nu a putut să treacă peste ele. Îmi pare rău, pentru că în sezonul trecut au reușit un parcurs de excepție în Liga Campionilor, au reușit în premieră pentru România să treacă de grupe. Acum continuăm campionatul în 11 echipe.

„Dacă încheiem returul pe primul loc, avem doar un atu moral“

D.M.O.: Imediat după ce au aflat că Tomisul nu mai există, mulți iubitori ai sportului din Bănie s-au gândit că echipa ta este principala favorită la titlu.
L.L.: Șansele sunt mai mari, dar trebuie ținut cont de anumite aspecte. Echipa din Zalău a rămas neschimbată, au adus un singur jucător, Arcada Galați a făcut un tur foarte bun în condițiile în care a schimbat din temelii echipa și a adus nume grele. Este și o premieră, au transferat un rus, au forță financiară. Mă aștept să fie una dintre principalele candidate. Și noi ne vom bate, pentru că avem deja un avantaj, dar totul se joacă în play-off. La finalul sezonului regulat se șterge totul cu buretele. Eventual, dacă vom încheia sezonul regulat pe primul loc, vom avea un atu moral în fața celorlalte echipe, dar repet, mai este mult până departe. După sezonul regulat, toate echipele încep de la zero. Vor fi împărțite în trei grupe valorice: cele clasate între locurile 1-4 se vor bate pentru titlu, cele aflate pe locurile 5-8 vor lupta pentru un loc în cupele europene, iar cele de pe pozițiile 9-11 pentru evitarea retrogradării. Lupta va fi acerbă, mai ales în grupa primelor patru, și în grupa 5-8 sunt echipe echilibrate și va fi spectacol la fileu.
D.M.O.: Luna trecută ați încheiat parcursul în Cupa CEV, fiind eliminați în optimile de finală de echipa greacă Olimpiakos Pireu. Se putea mai mult?
L.L.: Se putea un pic mai mult. Am dat de un adversar mult mai bine organizat, cu jucători mai consacrați. Nici noi nu am fost departe în meciul tur de la Craiova, pe care l-am pierdut cu 3-2, apoi în retur nu am reușit nici măcar un meci bun. Acum, cei de la Olimpiakos Pireu au întâlnit o echipă din Rusia. Au avut un meci destul de echilibrat și au pierdut cu 3-2. O echipă din Grecia să se bată de la egal la egal cu una din Rusia înseamnă mult. În concluzie, Olimpiakos a fost o echipă mai omogenă și mai compactă decât noi.
D.M.O.: Părăsind Cupa CEV, nu veți mai avea programul atât de încărcat.
L.L.: Așa este. În toamnă aveam săptămâni când jucam din trei în trei zile. Chiar vorbeam și cu antrenorul și nu își explica faptul că a reușit să păstreze lotul fără accidentați și totodată să avem și un nivel de joc ridicat. Cred că pregătirea a fost cheia acestui parcurs.
D.M.O.: În luna februarie veți debuta în Cupa României împotriva celor de la Arcada Galați. Ce obiectiv aveți în această competiție?
L.L.: Ne dorim foarte mult să ajungem în Final Four. Avem cea mai complicată adversară, dar vom încerca să trecem de ei. Și cei de la Galați încep să joace din ce în ce mai bine. Au câștigat în prima etapă din retur cu Zalăul, cu 3-2. Ne așteaptă un retur infernal și o primă fază din Cupa României. Se poate întâmpla orice. Acum echipele sunt mult mai echilibrate. Constanța era o nucă tare, cu jucători aduși să facă față în Liga Campionilor.

„Suntem foarte aproape de un rezultat bun“

D.M.O.: Spuneai într-un interviu că SCM-U Craiova are nevoie de un trofeu. Când estimezi că veți putea să-l ridicați deasupra capului?
L.L.: Așa este, îmi doresc foarte mult un trofeu. Este al treilea sezon al meu la Craiova. Am început cu un loc patru, anul trecut am luat locul trei și anul acesta mi-aș dori foarte mult să joc finala, la fel ca și colegii mei. Cu toții conștientizăm că suntem foarte aproape de un rezultat bun. Nu vreau să exagerăm, să ne vedem sus. Simt nevoia să mă repet. Avem 12 victorii, dar pot fi șterse cu buretele dacă nu vom avea un retur la fel de bun.
D.M.O.: Suporterii consideră că SCM-U Craiova are toate atuurile să ia titlul, unul dintre ele fiind acela că are mulți jucători de națională în componență. Cât de mult contează acest lucru?
L.L.: Suntem cinci internaționali în echipă, dar naționala României nu este într-o situație foarte bună. Nu ne-am calificat de foarte mult timp la un turneu final.
D.M.O.: În toamnă vor avea loc turnee de calificare la Campionatul European, iar naționala masculină a României va juca, probabil, la Craiova. Ești pregătit pentru o nouă vară fără vacanță?
L.L.: Fetița mea îmi mai reproșează că nu mergem în concedii ca familiile colegilor săi, dar eu m-am obișnuit să nu am prea mult timp liber. Am același program de 12-13 ani și îi datorez mult naționalei. Faptul că rămâi vara în pregătire te ajută mult în campionat, la echipa de club. Asta îmi este meseria și nu mă voi plânge niciodată că nu am o vacanță de două săptămâni vara. Îmi face plăcere să joc la națională. Faptul că la 36 de ani sunt convocat încă, mă face să mă simt special și cel mai important este să reușim o calificare la un turneu final.
D.M.O.: Sâmbătă, de la ora 17.30, întâlniți în Sala „Ion Constantinescu“ echipa de pe ultimul loc, Piatra Neamț. Vine a 13-a victorie?
L.L.: Într-adevăr, jucăm cu ultima clasată. Piatra Neamț are un moral bun pentru că a început returul cu un meci foarte bun și cu o victorie împotriva Ploieștiului. Trebuie să tratăm cu seriozitate meciul. Nu se pune problema de valoare, suntem mai buni decât ei, dar trebuie să fim cu picioarele pe pământ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS