16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăSportFotbal – România şi-a aflat adversarele de la Euro 2016

Fotbal – România şi-a aflat adversarele de la Euro 2016

grupa

Naţionala României a fost repartizată în Grupa A la Euro 2016 (10 iunie – 10 iulie), alături de Franţa, echipa gazdă, de Albania şi de Elveţia, potrivit tragerii la sorţi efectuate sâmbătă seara, la „Palais de Congres” din Paris. România şi Franţa vor disputa meciul de deschidere, pe 10 iunie, de la ora 22.00, pe „Stade de France” din Saint-Denis, informează Agerpres.

România a înfruntat Franţa şi la ultimul Campionat European la care a participat, în 2008, terminând la egalitate, 0-0.

Acesta va fi primul Euro cu 24 de echipe turneul final, iar România s-a aflat în urna a treia valorică la tragerea la sorţi.

Primele două clasate în fiecare grupă, plus cele mai bune patru ocupante ale locurilor trei vor avansa în optimile de finală.

Francezul Bixente Lizarazu, campion în 2000, olandezul Ruud Gullit, campion în 1988, Oliver Bierhoff, care a marcat golul decisiv al Germaniei în finala EURO 1996, și Angelos Charisteas, care a marcat golul cu care Grecia a câştigat titlul în 2004, dar şi David Trezeguet, marcatorul golului de aur al Franţei în finala din 2000 în faţa Italiei, au fost invitaţii de onoare la tragerea la sorţi. A fost prezent şi cehul Antonin Panenka, cel care a dat numele său penaltiului marcat dintr-o scăriţă în victoria Cehoslovaciei la lovituri de departajare în faţa Republicii Federale Germania în 1976.

Tehnicianul Spaniei, Vicente Del Bosque, care a disputat ediţia 1980 înainte de a câştiga Euro 2012 ca selecţioner, a participat şi el la ceremonie, aducând trofeul.

A 15-a ediţie a Campionatului European se va disputa în Franţa, în perioada 10 iunie – 10 iulie, formula cu 24 de participante fiind o premieră în istoria competiţiei. Meciurile vor fi găzduite de zece oraşe: Lens, Lille, Marseille, Lyon, Nisa, Saint-Etienne, Toulouse şi Bordeaux, finala de pe 10 iulie fiind programată pe „Stade de France”.

România este la al cincilea turneu final european (1984, 1996, 2000, 2008, 2016), cel mai bun rezultat fiind atingerea sferturilor de finală în 2000.

Spania a câştigat ultimele două ediții ale Campionatului European, 2008 (Austria şi Elveţia) şi 2012 (Ucraina şi Polonia).

Componenţa grupelor de la EURO 2016:
Grupa A:
1. Franţa, 2. România, 3. Albania, 4. Elveţia;
Grupa B: 1. Anglia, 2. Rusia, 3. Ţara Galilor, 4. Slovacia;
Grupa C: 1. Germania, 2. Ucraina, 3. Polonia, 4. Irlanda de Nord;
Grupa D: 1. Spania, 2. Cehia, 3. Turcia, 4. Croaţia;
Grupa E: 1. Belgia, 2. Italia, 3. Irlanda, 4. Suedia;
Grupa F: 1. Portugalia, 2. Islanda, 3. Austria, 4. Ungaria.

 

Reacţii după tragerea la sorţi:

 

Anghel Iordănescu, selecţioner România (Dolce Sport): „În primul rând, cred că pentru noi este o premieră, din ce ştiu eu România nu a mai deschis niciodată o competiţie de acest nivel. În acelaşi timp, nu pot spune că e o grupă facilă. Când întâlneşti o campioana mondială şi europeană cum e Franţa, când întâlneşti una dintre cele mai bune echipe de pe locul doi, poţi spune că e o grupă dificilă. Eu cred că trebuie să tratăm al treilea meci, cel cu Albania, extrem de serios. Au progresat enorm, este o echipă bună, care vine pentru prima dată în istorie la Campionatul European. Sunt convins că vor face o figură frumoasă, trebuie să tratăm Albania aşa cum tratăm Franţa şi Elveţia”.

 

Răzvan Burleanu, preşdintele FRF (Dolce Sport): „Ne bucurăm, avem o premieră în fotbalul românesc. Vom juca în deschiderea Campionatului European. Mă bucur că am picat cu Franţa. Foarte mulţi jucători şi-au dorit asta, eu nu mi-am dorit. Elveţia este unul dintre cei mai dificili adversari din urna a doua. Îmi doresc să fie o revanşă pentru domnul Iordănescu, dacă ne amintim meciul din 1994. Albania era una dintre echipele pe care ni le doream la acest Campionat European.Văd numai avantajele acestui program. Faţă de alte programe posibile vom avea zile suficiente de refacere. Avem un avantaj că vom juca primele două meciuri la Paris, iar distanţa până la Lyon nu este una mare. Obiectivul e calificarea, în mod cert Franţa pleacă cu prima şansă în această grupă”.

 

Ciprian Marica, atacant România (Dolce Sport): „E o grupă grea, dar, ţinând cont că deschidem Europeanul, e o veste bună. Presiune va fi oricum. E bine că toată lumea va fi cu ochii pe noi în meciul de deschidere. Nici o echipă nu va dori să piardă în deschidere. Grupa Spaniei e cea mai grea. În primul meci nici o echipă nu va risca. În cel de-al doilea, cu Elveţia, trebuie să încercăm să facem ceva, să riscăm. Iar ultimul meci suntem condamnaţi să câştigăm“.

 

Basarab Panduru, antrenor (Dolce Sport): „Nu e cea mai grea grupă. O problemă e că suntem în grupă cu Franţa şi asta nu e bine pentru că, în general, ţările organizatoare trec mai uşor. Dar e bine că jucăm în primul meci cu ei. Cu Elveţia nu va fi uşor. Cred că putem ieşi din grupă. Cred că Iordănescu îşi freacă mâinile de bucurie. Albania o puneai cu mâna. Poate Franţa, fiind ţara gazdă, e mai grea“.

 

Claudiu Keşeru, atacant România (Digi Sport): „Este ceva extraordinar, practic toată suflarea europeană şi mondială ne va privi la primul meci. Cred că presiunea poate să fie pe umerii lor, pentru noi să fie doar o motivaţie suplimentară”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS