11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportDe ce face SCM secție de box

De ce face SCM secție de box

Ionuţ Popescu (în roşu) este un senior care ar putea aduce multe medalii pentru SCM (Foto: arhiva GdS)
Ionuţ Popescu (în roşu) este un senior care ar putea aduce multe medalii pentru SCM (Foto: arhiva GdS)

La o lună de când a desființat echipa feminină de baschet, care activa în prima ligă, SCM Craiova, club finanțat de municipalitate, cere consiliului local să înființeze altă secție, de box, pe lângă cele de handbal, baschet și volei. Propunerea va fi supusă votului consilierilor locali în ședința ordinară programată mâine, de la ora 10.00.
Cum de-a lungul timpului toți conducătorii clubului SCM s-au plâns că bugetul este prea mic pentru a se face mare performanță, am fost curioși să aflăm ce a stat la baza deciziei de a înființa o secție nouă, cui i-a aparținut ideea, de unde vor fi aduși sportivi și antrenori și unde se vor pregăti, ținând cont că SCM are o singură sală în administrare, „Ion Constantinescu“.

Barcan: Costurile nu se vor ridica mai mult de 150.000 – 180.000 de lei pe an

Am căutat răspunsurile la directorul clubului, Marius Barcan, cel care a semnat nota de fundamentare. „De ce box? Este un sport de tradiție în Craiova, cu destul de mulți performeri. Din discuțiile avute cu conducerea primăriei și cu mai multe persoane din oraș s-a luat această decizie, să facem secție de box în club. Am făcut propunerea către consiliul local, urmând ca în ședința de joi să se ia o decizie în acest sens“, a explicat fostul handbalist. Acesta consideră că fără bani prea mulți se pot obține rezultate notabile: „Este un sport în care se pot obține mai ușor rezultate dintre cele mai bune, pornind de la titlul de campion național, apoi medalii la Europene și Mondiale. Din ce am discutat a reieșit că nu este un sport costisitor și am zis de ce nu? Ca și bani, cred că la mai mult de 150.000 – 180.000 de lei pe an nu se vor ridica costurile“.
În cazul în care proiectul de hotărâre va primi vot favorabil mâine, Barcan a explicat care ar fi următorii pași: „Când se va aproba, vom demara acțiuni de aducere a unor sportivi importanți din Craiova, pentru că majoritatea trebuie să fie de aici. Să vedem ce sportivi aducem ca să îi prindem în bugetul pe 2016. Le vom oferi toate serviciile de care pot beneficia sportivii noștri: cantonament, transport și cazare la diferite competiții, plus salarii seniorilor. Minorii vor primi indemnizații“.
Barcan a spus că în mai multe orașe din țară municipalitatea are cluburi cu mai multe secții și crede că sponsorizările ar trebui să completeze bugetul alocat fiecărei echipe sau secții sportive: „Fără doar și poate, soluția o constituie sponsorii. Ne dorim să-i atragem, să le dăm încredere în tot ceea ce se întâmplă în club și să-i asigur de o transparență totală a banilor pe care îi dau“.

Craiova, „fabrică“ de campioni, dar unii boxează pentru alte orașe

Majoritatea pugiliștilor craioveni sunt legitimați la CSM Craiova, club care aparține de Ministerul Tineretului și Sportului. Unii dintre ei au dublă legitimare cu cluburi private din Bănie, Box Club Universitatea și CFR Marfă IRLU. Aceștia vin încărcați de medalii de la toate competițiile interne. Cel mai important rezultat din 2015 este medalia de argint obținută de juniorul Florin Gabriel Dinu la Campionatul European.
Mai sunt și câțiva seniori valoroși, campioni naționali, care reprezintă alte orașe, cum ar fi Dora Mustățea (dublă legitimare CSM Bistrița – CFR Marfă IRLU Craiova), Maike Cioacă, Irinel Olaru (ambii la Bacău), Eugenia Anghel (Călărași), dar și junioriorul Alexandru Badea (Steaua București). Pe lângă aceștia, mai este Sorin „Pantera“ Tănasie, fost campion mondial la juniori, medaliat cu bronz la CE seniori – la amatori, apoi campion european la profesioniști, categoria cocoș, în 2007, boxează acum la profesioniști. Chiar vineri va urca în ring într-o gală la Galați.

Manda le dă boxeri și antrenori

Întrebat cum vede apariția unei noi secții de box în oraș, directorul CSM Craiova, Sorin Manda, a spus ieri că cel mai important este ca pugiliștii și antrenorii să fie ajutați mai mult. Acesta a adăugat că nu se va opune dacă o parte dintre sportivii secției de box de la CSM vor dori să meargă la SCM. „Ideea înființării unei secții de box la clubul SCM mi se pare minunată! Noi avem cinci antrenori, dar doar unul este angajat, restul fiind voluntari. Sportivilor le putem oferi doar indemnizații și le asigurăm participarea la campionatul național și unele sparring-uri. Am avut atâția medaliați, păcat că nu le-am putut da și premieri. Pugiliștii craioveni aduc multe medalii, iar când concurează în țară și peste hotare reprezintă orașul Craiova. Celor de la SCM le vom da boxeri de la noi, iar din cei cinci antrenori probabil vor rămâne doi la noi, iar trei vor merge la ei. Important este să le fie mai bine. Ne-ar ajuta dacă clubul municipalității ar face și secție de atletism, sport cu rezultate foarte bune în Bănie“.

Cucu se bucură, dar vrea sală

Antrenorii craioveni au primit cu optimism informația că primăria ar putea investi în sportivii lor. „După Revoluție, eu am tot pus pe tapet această idee, am făcut chiar și scrisoare deschisă către primărie, dar strigătul meu a fost în van până acum. Un rol important în luarea deciziei cred că l-a avut și președintele Federației Române de Box, Leonard Doroftei, care când a venit la Centura de Aur a convins-o pe primăriță să facă asta. Toate orașele mari din țară au cluburi ale muncipalității, dar nu prea au sportivi și antrenori valoroși ca la noi. Din păcate, suntem singurul oraș mare din România fără o sală de box. Suntem în topul disciplinelor din Dolj care au rezultate bune, raportate la numărul de antrenori“, a spus ieri Constantin Cucu.
Până când vor avea o sală numai pentru box, craiovenii care se vor legitima la SCM se vor antrena la Liceul CFR sau la Sala Polivalentă, după cum a dezvăluit directorul Barcan.

Trei juniori craioveni merg la Mondiale

Trei dintre juniorii de la CSM Craiova se află în lotul pentru Campionatul Mondial, care se va desfășura la începutul lunii viitoare în Rusia. Este vorba de Florin Gabriel Dinu, care în luna mai a devenit vicecampion european, Constantin Maicăl și Viorel Fîciu. „Dacă aveam sală ca lumea, acum aveam patru titulari de drept pentru Mondiale. Pe lângă cei trei mai era și Alex Frumosu“, a completat Cucu.
Recent, junioara Cristina Băran a participat la primul său Campionat European în Ungaria și s-a clasat pe locul cinci la categoria 46 de kilograme. „A fost învinsă de o irlandeză. A avut emoții, era prima ei competiție importantă, eu nu am fost cu ea…“, a explicat antrenorul fetei, Ion Joița. Cât despre înființarea unei secții de box la SCM, Joița, care de atâția ani este voluntar la CSM și îi antrenează pe copii la el în curte, acolo unde a amenajat un ring, a spus că „este bine că se face secție de box la SCM, vor fi fonduri mai multe“.

Manea: E bine că sunt ajutați

Liviu Manea, antrenorul de baschet care a dus echipa feminină de la SCM-CSS în cupele europene în urmă cu câțiva ani, a luat atitudine luna trecută, după ce echipa, cu multe craiovence în ea, a fost desființată. Acum, nu privește cu ochi răi apariția unei noi secții, dar ar fi vrut ca și baschetul feminin să continue activitatea. „Este un lucru bun că sunt ajutați boxerii. Au rezultate, au fost gale aici. Și la box vin copii necăjiți, care au nevoie de sprijin. Pe mine mă doare că s-a desființat echipa de baschet fete din care făceau parte craiovence“, a spus Manea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS