15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportGorjeanul Mădălin Gheban a semnat cu CSU Craiova

Gorjeanul Mădălin Gheban a semnat cu CSU Craiova

Mădălin Gheban (nr. 379) a semnat cu CS Universitatea Craiova, club care în ultimii ani  a legitimat preponderent fete la secţia de atletism
Mădălin Gheban (nr. 379) a semnat cu CS Universitatea Craiova, club care în ultimii ani
a legitimat preponderent fete la secţia de atletism

Județul Gorj este un izvor nesecat de talente când vine vorba de atletism. De acolo este și Mădălin Gheban, unul dintre cei mai talentați juniori din țară în probele de 800 și 1.500 de metri. Sportivul a absolvit în această vară Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu și a ales să schimbe clubul. Tânârul a fost legitimat săptămâna aceasta la CS Universitatea Craiova, iar în weekend are șansa să aducă primele medalii.

După ce, luna trecută, a legitimat-o pe Ancuța Bobocel, Clubul Sportiv Universitatea Craiova a reușit săptămâna aceasta să transfere încă un atlet valoros. Este vorba despre Mădălin Gheban, un junior multiplu medaliat în probele de 800 și 1.500 de metri. Născut în comuna Bărbătești din Gorj, Mădălin a terminat în această vară Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu și când a primit oferta CS Universitatea a spus „da“ fără ezitare, mai ales că din toamnă va fi student la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Bănie.

A jucat fotbal și ține cu Universitatea

Dincolo de partea financiară, tânărul atlet, care vreme bună a jucat și fotbal, a ales oferta CSU cu sufletul, mărturisind că Universitatea Craiova este echipa lui preferată. „Am ales CS Universitatea pentru că este un club de renume, care se ține de cuvânt când vorbim de latura financiară, dar și pentru că a fost o atracție și echipa de fotbal. De mic țin cu Universitatea. Fotbalul a avut tot timpul un loc important în inima mea. Am jucat și încă mai joc la echipa din Bărbătești când am timp, de plăcere, pentru că este o pasiune greu de stăpânit, dar atletismul a ajuns să-mi ocupe o mare parte din viață“, a declarat alergătorul.

11853857_879104875491612_1582086759_n

Antrenamentele pe dealurile din Bărbătești au dat rezultate

La fel ca în multe cazuri, Mădălin a fost remarcat la un concurs școlar, când avea 13 ani. Timp de doi ani s-a antrenat doar pe dealurile din Bărbătești. „Am început atletismul la 13 ani, dar cu simț de răspundere. Unu sau două antrenamente pe zi fac de la vârsta de 15 ani, de când am ajuns la Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu. În primii doi ani, pentru că eram la școala gimnazială din Bărbătești, nu puteam face antrenament zilnic. Domnul profesor Laurențiu Ciobanu îmi dadea antrenamente pe care le făceam singur, pe stadion sau pe deal. Din când în când, mai venea și dumnealui să mă asiste. În primul rând, țin să-i mulțumesc lui Gheorghe Ghimpău, profesorul care m-a descoperit și care are un merit deosebit în afirmarea mea“. Dacă la început oamenii din Bărbătești se uitau ciudat la Mădălin cum aleargă pe dealuri, acum îl apreciază pentru că se mândesc cu realizările sale: „În general, toată lumea care aleargă este luată în derâdere. Așa s-a întâmplat și cu mine la început. Ușor-ușor, oamenii din comună au început să mă încurajeze și acum sunt bucuroși când află că iau medalii“.

La trei sutimi distanță de titlul european

În palmaresul tânărului de 18 ani sunt numeroase titluri de campion național, la toate categoriile de vârstă la juniori, chiar și la o categorie mai mare – tineret. Cele mai importante performanțe sunt medalia de argint la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013, locul 9 la Jocurile Olimpice de Tineret din China, locul 6 cu ștafeta României la Europenele de Juniori I din Suedia, titlul de campion balcanic și medalia de bronz cucerită la triatlonul olimpic de la Baku. „Cea mai frumoasa experiență a fost la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing! Venise foarte multă lume la stadion și când am intrat pe pistă și am văzut atâția spectatori, nu mi-am mai putut ridica capul de emoție“, își amintește Mădălin. În 2013, la FOTE, Gheban a fost la doar trei sutimi distanță de titlul european. În acest weekend, alergătorul va reprezenta CS Universitatea Craiova la Campionatul Național rezervat juniorilor 1 de la Pitești și are șanse la noi medalii.

11850940_879104885491611_490268529_n

Elev eminent, pasionat de Geografie

Pe lângă faptul că face parte dintre cei mai buni sportivi ai Europei la categoria sa de vârsă, Mădălin Gheban a fost unul dintre premianţii Liceului cu Program Sportiv din Târgu Jiu, obţinând chiar și premiul I. În primăvară a susținut bacalaureatul în sesiunea specială pentru olimpici și a obţinut media 8,01 (7,55 la limba română, 7,50 la istorie şi 9,00 la geografie). Îi place mult să învețe, iar materia sa preferată este geografia. „De când eram mic, părinții și bunicii îmi spuneau să nu las deoparte nici școala. După aceea, și domnul profesor Laurențiu mă punea să învăț. Acum am terminat liceul cu brio, zic eu. Timpul pentru învățat nu este foarte greu de plănuit, deorece îți găsești timp să citești 15-20 de minute, pentru că nimeni nu cerea să fie perfectă lucrarea. Am încercat să-mi dau silința cât am putut. Părinții, bunicii, chiar și domnul profesor cred că sunt mândri de mine“.

„Susținerea este importantă“

În viața oricărui sportiv intervin momente dificile. Atunci ai nevoie de oameni care să îți fie aproape, să te încurajeze să mergi mai departe. Mădălin Gheban se bucură că a avut alături astfel de persoane. Din păcate, unul dintre susținătorii săi s-a stins din viață. „Finul meu mă încuraja mereu. Îmi zicea că sunt formidabil. A decedat acum câțiva ani, dar cred că mă veghează. Părinții și bunicii mi-au fost aproape la orice oră din zi și din noapte, un ajutor am avut și din partea primarului din Bărbătești, Adrian Mangu. Pentru că tot sunt la capitolul mulțumiri, le sunt recunoscător profesorilor mei, Gheorghe Ghimpău și Laurențiu Ciobanu, și domnului Adrian Tudor, care m-a urmărit de mic și știe ce potențial am, dar și directorului Pavel Badea, care m-a acceptat fără probleme la CS Univesitatea. Sper să fie cea mai frumoasă experiență din viața mea și să aduc cât mai multe medalii pentru noul club“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS