17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDouă echipe naționale se pregătesc în Bănie

Două echipe naționale se pregătesc în Bănie

Cătălin Catană, Eduard Catrina și Cosmin Biziche - cei trei craioveni de la lotul naţional de cadeţi
Cătălin Catană, Eduard Catrina și Cosmin Biziche – cei trei craioveni de la lotul naţional de cadeţi

Rezultatele bune la nivel de echipe de club, condițiile bune de pregătire, dar și faptul că selecționerii sunt din Craiova au determinat reprezentanții Federației Române de Volei (FRV) să trimită două naționale ale României în pregătire în Bănie.
De câteva zile, selecțio-natele masculine de seniori și cadeți au venit la Craiova și se vor pregăti aici o perioadă destul de lungă, până la jumătatea lunii iulie. Dacă naționala de seniori, pregătită de craioveanul Dan Pascu și Ovidiu Macarie, și-a stabilit cartierul general în Sala Polivalentă, componenții selecționatei de juniori se vor antrena în Sala Sporturilor „Ion Constantinescu“, sub comanda craioveanului Daniel Săvoiu, dar și a lui Rareș Gavril.

Craiovenii, prezenți în număr mare la naționale

Din naționala mare fac parte cinci jucători de la SCM-U Craiova: Laurențiu Lică, Bogdan Ene, Mihai Mărieș, Nicușor Ghionea și Andrei Georgescu. Tricolorii se pregătesc pentru participarea în Liga Europeană. România face parte din grupa B și va întâlni Grecia (deplasare) pe 10 și 11 iulie, Belarus (la Craiova) pe 17 și 18 iulie, Turcia (deplasare) pe 24 și 25 iulie, Slovenia (acasă) pe 31 iulie și 1 august și Croația (deplasare) pe 8 și 9 august. Pe lângă cei cinci jucători craioveni, din lot mai fac parte voleibaliștii Cristi Bartha, Dragoș Răileanu, Adrian Gontariu, Gabriel Cherbeleață, Andrei Spânu, Mihai Gheorghiță, Andrei Laza, Marian Bala, Dan Borota, Florin Blăhniceanu și Vlad Kantor.
Și în echipa de cadeți a României se regăsesc trei sportivi din Craiova, Eduard Catrina (ridicător), Cătălin Catană (centru) și Cosmin Biziche (libero).
Deocamdată, din lot fac parte 14 sportivi, alți patru urmând să se alăture echipei în scurt timp. Doi sunt accidentați, iar ceilalți doi urmează să susțină examenul de bacalaureat.
Această națională se va pregăti pentru participarea la Campionatul Balcanic pentru cadeți (15 iulie) din Muntenegru, apoi pentru Balcaniada de juniori (1 august) din Turcia. „Este pentru prima dată când venim în pregătire la Craiova. Până acum am desfășurat antrenamentele la Izvorani, Buzău, Chiajna, Piatra Neamț. Acești băieți sunt cadeți, dar vor participa și la Campionatul Balcanic pentru juniori. Cu aceste zece jocuri oficiale ne pregătim pentru calificarea la Campionatul European din primăvara anului următor“, a spus ieri antrenorul craiovean Daniel Săvoiu, un tehnician cu state vechi la diferite loturi naționale de nivel juvenil.

Adrian Aciobăniței, liderul generației

Naționala masculină de cadeți are potențial, dar și  rezultate notabile. Anul trecut a ieșit campioană balcanică, iar în acest an a jucat la Campionatul European. Liderul generației este Adrian Aciobăniței, jucător de bază la multipla campionă CVM Tomis Constanța. „Naționala de cadeți este cotată ca fiind foarte bună. Câțiva jucători au evoluat deja la seniori. Îl avem pe Adrian Aciobăniței căpitan de ani de zile. Nici nu știu cum a rezistat anul trecut că a jucat și pentru juniori, cadeți și seniori. În prima ligă joacă și Filip Constantin, ridicător la Steaua, restul au jucat în Divizia secundă și în paralel la juniori. Avem o selecție deschisă. Încă mai «răsar» jucători noi. Patru din actualul lot nu au mai fost în trecut. Îi vedem, unii poate rămân, alții vor mai fi convocați pe viitor“, a explicat Săvoiu. Lotul național de cadeți cuprinde jucătorii: Constantin Filip, Cătălin Aciobăniței, Eduard Catrina, Tudor Magdaș, Alexandru Ionescu, Cătălin Catană, Andrei Butnaru, Natan Savan, Adrian Aciobăniței, Rareș Bălean, Ștefan Savastre, Robert Silaghi, Răzvan Răcășan, Radu Dediulescu, Andrei Crișan, Silviu Brac, George Gavriz, Cosmin Biziche. Din echipa campioană balcanică din 2014 au făcut parte și craiovenii Catrina și Catană, în timp ce Biziche este pentru prima dată convocat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS