6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBalaci mizează pe victoria CSU cu Dinamo

Balaci mizează pe victoria CSU cu Dinamo

Ilie Balaci nu exclude să vină la Craiova şi să-l susţină pe Cârţu şi ai lui contra „câinilor“ (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Ilie Balaci nu exclude să vină la Craiova şi să-l susţină pe Cârţu şi ai lui contra „câinilor“ (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Fostul mare fotbalist al Craiovei Maxima, Ilie Balaci, a vorbit, pentru GdS, despre derbiul etapei a 27-a din Liga I, CS Universitatea – Dinamo București, programat duminică, de la ora 17.30, pe stadionul „Extensiv“. „Marele Blond“ a afirmat că își dorește mult o victorie a elevilor lui Emil Săndoi și Sorin Cârțu, pentru a depăși sincopa de la Târgu Mureș și să continue ascensiunea către podium, punctând totodată că regretă că l-a „inventat“ ca fotbalist al Craiovei pe Flavius Stoican, actualul antrenor al „câinilor“.
GdS: Seria de invincibilitate a CS Universitatea s-a oprit la 19 partide. Cum comentați înfrângerea de la Târgu Mureș?
Ilie Balaci: Sincer, îmi pare rău că au pierdut nemeritat la cel de-al 20-lea joc, cred eu. Nu că ar fi jucat mai bine decât ASA Târgu Mureș, dar au avut trei faze în care cred eu că se putea da penalti fără nici un fel de problemă. Cea mai importantă fază a fost atunci când Nuno Rocha a plecat cu o jumătate de metru din spatele liniei, a rămas singur cu portarul, dar a fost oprit pentru offside. Probabil că alta era soarta meciului, pentru că faza s-a petrecut la scorul de 0-0. În mod normal, trebuia să se termine egal acest meci.
GdS: Cum comentați ultimele arbitraje ale Craiovei?
I.B.: Au fost greșeli și în favoarea Craiovei, să nu uitați, dar sunt trei erori pe care nu le pot uita: cu Steaua în Cupa României, cu Alexandru Tudor la centru, cu Astra, când a fost un henț în careu și nu s-a dat nimic, și acum cu Târgu Mureș. Să nu punem meciul de Cupă, că puteam ajunge la penaltiuri și nu știu ce se putea întâmpla, dar CS Universitatea putea să aibă trei puncte în plus și ar fi fost pe locul trei acum. Trei puncte înseamnă vreo 200.000 de euro din drepturile tv, pentru că acești bani vin în funcție de locul pe care-l ocupi la final. Cu acești bani poți să plătești patru contracte într-un an, iar asta înseamnă ceva. Cu Astra și ASA a arbitrat Hațegan, un băiat care nu prea face greșeli în Europa. Să sperăm că va greși în viitor și în favoarea Craiovei.

„Stoican și când juca la noi evolua de fapt pentru Dinamo“

GdS: Vine partida cu Dinamo, pot câștiga alb-albaștrii derbiul de duminică?
I.B.: Depinde cum va reacționa echipa după meciul pierdut. Nu e deloc ușor să ai 19 rezultate bune și foarte bune și să pierzi așa. Oricât ai fi de puternic reacționezi cumva. Sorin și Emil au capacitatea asta de a motiva jucătorii și sunt convins că au făcut-o până acum și mai au ceva timp până la ora jocului. Un meci cu Dinamo stârnește multe patimi, în special din punctul de vedere al suporterilor. Nu știu dacă întreaga Craiovă ține în general cu CSU, dar la meciul ăsta Oltenia întreagă va ține cu CSU, pentru că adversară este Dinamo. Această echipă, pentru ei și pentru toată lumea, reprezintă și azi, din păcate, regimul trecut. Dinamo nu mai are nici o treabă cu ce a fost odată, din toate punctele de vedere. Craiova poate să câștige meciul, dar, atenție mare, Dinamo are niște copii deosebiți. Problema e următoarea: antrenorul lui Dinamo îi va folosi? Dacă va merge tot pe mâna celor pe care i-a utilizat până acum, cred că CS Universitatea va trece așa, fluierând.
GdS: De altfel, Stoican este un fost fotbalist al Craiovei…
I.B.: Uitați-l, nu a fost niciodată jucătorul Craiovei. Întâmplător a ajuns la Craiova. Omul, și când juca la noi, evolua de fapt pentru Dinamo. Păi, când Nețoiu era patronul echipei, să nu cumva să credeți că Stoican juca pentru Craiova. Dacă mi-aduc bine aminte am fost și eu o scurtă perioadă, vreo trei luni, la club, așa că știu ce spun. Și nu uitați că pe Stoican eu l-am inventat, din păcate…

„Craiova trebuie să atace“

GdS: Ne lipsesc două piese importante, Achim și Madson. Cât de mult va conta acest lucru în economia jocului nostru?
I.B.: Achim a demonstrat că este un jucător foarte bun. În schimb, să nu uitați că în turul campionatului cel mai bun fundaș dreapta a fost declarat Andrei Dumitraș, care acum e pe banca noastră și probabil că îl va înlocui pe Achim. Pe urmă, l-ai luat pe Mateiu ca să joace, nu să-l ți pe bancă. El va putea evolua fără nici un fel de problemă în locul lui Madson. Prin lipsa brazilianului cred că Sorin și Emil vor fi obligați să aducă în teren un jucător de atac și cred că asta ar și trebui să facă împotriva lui Dinamo: să atace. Plecăm de la ideea că noi, oltenii, ne bucurăm dacă dăm de zece ori cu mingea în bară și stăm 80 de minute în careul advers, chiar dacă prin absurd pierdem cu 1-0, decât să stăm în careul nostru 80 de minute și să câștigăm cu 1-0. Nouă asta ne este caracteristic. Cum și Emil, și Sorin sunt olteni bănuiesc că așa vor gândi și ei. Dar să așteptăm meciul…
GdS: Veți fi prezent pe „Extensiv“?
I.B.: Ultima dată am fost la meciul cu Steaua, din Cupă, când m-a rugat Silvian Cristescu, la care eu țin foarte tare. Am dat și lovitura de începere a meciului… Nu știu, posibil, să vedem, cu toate că mai trebuie să mai și trăim, iar pentru asta trebuie să muncim, ori eu mai am și altele de făcut, nu să urmăresc fotbalul. În plus, „Extensivul“ nu-mi spune nimic, mai mult de frații Mihăilescu îmi amintește.

„Nivelul campionatului e foarte slab“

GdS: Credeți că CS Universitatea va reuși să se claseze pe podium, în ciuda ultimelor evenimente?
I.B.: Aș vrea, dar nu cred că lumea ar trebui să se îmbete cu apă rece, pentru că nivelul fotbalului nostru este foarte scăzut. Luni, spre exemplu, în același timp urmăream meciuri din campionatele Europei și din Liga I, dădeam când colo, când colo. Era groaznic ce vedeam la noi comparativ cu ce era în afară. Spre exemplu, la Ceahlăul – Mediaș, să nu poți face patru pase consecutive e rușinos. Luptau două echipe care aveau nevoie de puncte și ele stăteau cu fundul în poartă. Să nu încerci să marchezi în situația disperată din clasament e dezolant. Și nu numai la meciul ăsta am observat tactica asta…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS