17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportLiviu Stan: Vor fi sparring-uri săptămânale între craioveni

Liviu Stan: Vor fi sparring-uri săptămânale între craioveni

Pugiliştii de la cluburile din Bănie s-au înfruntat la Cupa „Mihai Goanţă“ (foto: Florin Chiliman)
Pugiliştii de la cluburile din Bănie s-au înfruntat la Cupa „Mihai Goanţă“ (foto: Florin Chiliman)

Galerie foto realizată de Florin Chiliman:

La sfârșitul săptămânii trecute, în sala de festivități a Liceului Energetic din Craiova s-a desfășurat ediția inaugurală a Cupei „Mihai Goanță“ la box. Mai bine de patru ore, 20 de pugiliști craioveni și-au încrucișat mănușile în ringul adus de la Sala Polivalentă. Publicul, numeros și gălăgios, a avut parte de meciuri frumoase, iar câștigătorii fiecărei partide au plecat acasă cu diplome, cupe și câte un tricou oferit de un sponsor. Pentru a da greutate evenimentului, înainte de debutul meciurilor s-a intonat imnul României.

Liviu Stan (stânga), alături de cei doi seniori care au boxat în gală şi de unul dintre arbitrii
Liviu Stan (stânga), alături de cei doi seniori care au boxat în gală şi de unul dintre arbitrii

Inițiatorul competiției, Liviu Stan, președintele executiv al Asociației Județene de Box (AJB) Dolj, a prezentat plusurile și minusurile acestei gale. La capitolul câștiguri, Stan a vorbit despre experiența acumulată de sportivi, dar și despre un câștig uman, în sensul că există premisele ca antrenorii de la CSM Craiova, CFR Marfă IRLU și Box Club Universitatea să colaboreze mai bine între ei. Vor avea prilejul să se întâlnească o dată pe săptămână și să facă sparring, tot la Energetic. „Principalul câștig este că acești sportivi au avut meciuri între ei și s-au cunoscut mai bine. Acum, dacă vor fi adversari într-o competiție oficială, o să știe la ce să se aștepte. Al doilea câștig este de factor uman. O dată cu gala asta, poate și antrenorii vor lăsa orgoliile deoparte, pentru că le-am oferit posibilitatea ca o dată pe săptămână să facă sparring-uri la Energetic, prin amabilitatea domnului director Bistriceanu. Avem un ring provizoriu, bun pentru sparring-uri. Asta reprezintă cea mai mare realizare a mea în puținul timp de când am venit la AJB. Le pun un ring să țină sparring-uri. O mare parte dintre antrenori mi-au zis că acest concurs a ieșit mai bine decât se gândeau, că a fost cea mai frumoasă gală din ultimii 15 ani“, a spus Stan.

„Boxerii nu au avut benzină“

Ce nu l-a mulțumit pe Liviu Stan a fost faptul că „boxerii nu au avut benzină“, adică au fost deficitari la pregătirea fizică. Pentru a schimba această situație, acesta intenționează să facă un lot al Craiovei, care să poată beneficia de pregătire fizică centralizată. „Îmi doresc să cresc nivelul și de aceea vreau să facem un lot al Craiovei, care să poată beneficia de pregătire fizică centralizată, pe plan local. Cred că cel mai indicat să se ocupe de acest lucru ar fi maestrul Vasile Fântână. Acum s-a văzut că sportivii «nu au avut benzină». Aș mai vrea ca antrenorii să-i pregătească pe sportivi după stilul fiecăruia. Este exagerat să-i pregătești pe toți la fel. Adică un băiat e defensiv, altul ofensiv, altul de centrul ringului. Potențialul sportivilor nu este scăzut, au valoare, dar mi s-a părut o ușoară necorelare între antrenori și boxeri. La pregătirea fizică puteau sta mult mai bine. Sunt lipsuri“.

„Antrenorii au nevoie de update-uri“

Liviu Stan s-a gândit și la perfecționarea antrenorilor din Bănie. „Vreau să trimit antrenorii la cursuri în Europa sau să aduc un staff aici, să facem cursuri. Avem antrenori foarte buni, valoroși. Au baza, numai că au nevoie de «update-uri» în ceea ce privește tehnica, elementele de nutriție și alte noutăți“.

Fostul antrenor Mihai Goanţă (în centru), cel în cinstea căruia s-a organizat competiţia de box, a primit o statuetă de la fostul său elev, Liviu Stan (foto: Lucian Anghel)
Fostul antrenor Mihai Goanţă (în centru), cel în cinstea căruia s-a organizat competiţia de box, a primit o statuetă de la fostul său elev, Liviu Stan (foto: Lucian Anghel)

Fostul mare boxer craiovean Mihai Goanță, cel care i-a fost antrenor lui Liviu Stan, a fost prezent la competiția care îi poartă numele și a primit o statuetă care simbolizează un pugilist. La gală au asistat atât președintele Asociației Județene de Box, Fănel Trandafir, cât și alți membri din Asociația Județeană – Dumitru Călina, Dorin Gongu și Andrei Tohăneanu.
Stan a mai spus că-și dorește să organizeze, în toamnă, o gală regională, cu sportivi de la cluburi din Oltenia, iar pe viitor ar vrea întâlniri bilaterale cu sportivi din Germania, Belgia și Croația.

Rezultatele competiției

Rezultatele înregistrate la Cupa „Mihai Goanță“: Gabriel Dinu (CSM Craiova) l-a învins pe Alexandru Badea (CSM-CFR Craiova) – categoria 50 kg; Dorel Bolovan (CSM-CFR Craiova) l-a învins pe Adrian Mişu (CSM Craiova – 52 kg; Mihai Anghel (CSM-CFR Craiova) l-a învins pe Cristian Anghel (CSM Craiova) – 54 kg; Darius Stănica (CSM Craiova) l-a învins pe Eduard Tudoran (CSM Craiova) – 60 kg; Daniel Băran (CSM Craiova) l-a învins pe Constantin Nicolae (CSM Craiova) – 64 kg; Michael Constantin (CSM Craiova) l-a învins pe Alexandru Frumosu (CSM Craiova) – 70 kg; Alis Stancu (CSM Craiova) l-a învins pe Alin Bălaescu (CSM Craiova) – 57 kg; Mario Pascu (CSM-CFR Craiova) l-a învins pe Eduard Barbu (CSM Craiova) – 54 kg; Adam Giamir l-a învins pe Giani Dincă (CSM Craiova) – 81 kg. Al zecelea meci, unul de seniori, între Ionuț Popescu și Ovidiu Trandafir, nu a avut un câștigător deoarece cei doi sportivi erau de la categorii de greutate diferite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS