16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAC Milan și-ar putea deschide școală în Oltenia

AC Milan și-ar putea deschide școală în Oltenia

Jan Viorel Nicola intenţionează să înfiinţeze o şcoală de fotbal în colaborare cu AC Milan (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Jan Viorel Nicola intenţionează să înfiinţeze o şcoală de fotbal în colaborare cu AC Milan (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Fost fotbalist în ligile inferioare din România, craioveanul Jan Viorel Nicola s-a întors după 15 ani din Italia cu o poveste interesantă de viață. În „Cizmă“ a locuit în orașul Lucca, iar pe lângă serviciul zilnic a practicat sportul-rege în timpul liber, evoluând în categoria Eccelenzza (Liga a V-a), la echipele Massarosa și Bozzano. Apreciat de colegii de la clubul Bozzano, Nicola a fost propus președintelui Alessandro Morotti să preia o grupă de copii a clubului USD Oltreserchio Scuola Calcio Milan, ulterior absolvind și un curs intensiv al renumitei școli de antrenori Coverciano.
„Am plecat în anul 2000 din Craiova, am avut niște prieteni acolo care m-au ajutat, pentru că pe atunci era cu viză, nu ca acum, când te urci în avion și pleci aproape oriunde. Am început să joc la o echipă de amatori, apoi unul dintre colegii de echipă mi-a propus să merg și să văd câteva școli de fotbal. Mi-a plăcut ce am văzut, iar el i-a propus președintelui Alessandro Morotti să preiau o grupă de copii a unei școli finanțate de AC Milan. Acesta a fost de acord, iar în 2006 și 2007 am avut o grupă de copii născuți în 1998, după care s-a ivit oportunitatea să fac un curs la Coverciano. A durat 45 de zile, dar cu stat în bănci între 8 și 12 ore, la care s-au adăugat o grămadă de examene scrise și practice. Pentru a face acest curs mi-au trebuit foarte multe documente din România, de pe unde am jucat fotbal. Am fost singurul străin din acel an. Am avut mulți elevi români. Inclusiv anul trecut am avut copii din Craiova, de la Cârcea, Preajba și Caracal, care și acum sunt acolo și joacă“, a spus Jan Viorel Nicola în cadrul emisiunii „Repriza de Sud“, de la alege.tv și Radio Sud.

Vrea să crească „diavoli“ la Filiași

Captivat de școala milaneză de fotbal și sătul de stat departe de casă, Jan Viorel Nicola a revenit în Bănie cu gândul de a deschide o „sucursală“ la Craiova, dar a constatat că bazele sportive din oraș sunt praf și s-a orientat spre Filiași, unde se construiește un stadion nou, iar diriguitorii locali i-au promis sprijin.
„Am discutat cu oamenii din conducerea centrului de copii și juniori de la AC Milan și le-a surâs ideea de a deschide o școală de fotbal în estul Europei. Chiar la sfârșitul lunii trecute am vorbit, când se pregăteau să plece în Japonia, să inaugureze o școală acolo, și prima condiție a fost să găsesc o bază sportivă bună. În Craiova nu am văzut nimic ca lumea, în afara celei de la «Hanul Doctorului», care se ridică la condițiile celor de afară, dar cei de la Școala de Fotbal «Gică Popescu» nu sunt interesați de colaborare, au proiectul lor. Acesta este un proiect pe care doresc să-l duc la bun sfârșit, însă nu e deloc ușor de realizat, pentru că bazele sportive ne lipsesc în totalitate, iar condițiile care sunt impuse de către conducătorii AC Milan sunt foarte multe și drastice. Încerc să aduc școala de fotbal AC Milan la Filiași, acolo am găsit înțelegere și interes, dar mai sunt destui pași de făcut până vom porni acest proiect. La Filiași stadionul nu este gata, iar cei de la Milano, dacă vin să vadă, trebuie să le prezint o bază sportivă bine pusă la punct, așa că totul va prinde contur undeva spre sfârșitul lui 2015 și începutul lui 2016. Am ales Filiașiul pentru că au și sală de sport, pentru antrenamente în sezonul rece“, a spus Jan Viorel Nicola.
„Orașul Lucca are peste 20 de baze sportive, majoritatea aparținând școlilor private de fotbal. Toate au nocturnă, vestiare, condiții foarte bune, terenuri de antrenament mici și mari, de iarbă și artificiale. Noi suntem depășiți dacă iau în calcul că acel oraș este puțin mai mare decât cartierul Craiovița Nouă și are 20 de ministadioane. Ce am văzut la Empoli e greu de descris, este printre cele mai frumoase școli de fotbal din Europa. Ca echipă nu strălucește, când este în Seria A, când în Serie B, dar produce foarte mulți fotbaliști. Școlile de fotbal nu sunt ajutate, fiecare se descurcă prin sponsori și prin ce produce din încasările de bilete. Chiar dacă vorbim de meciuri de juniori, acolo spectatorii plătesc bilete ca să vizioneze partidele. Se organizează foarte multe turnee acolo, asta înseamnă 10-12 meciuri în fiecare zi, iar un bilet costă 5-10 euro“, a completat antrenorul craiovean.

„Nu-mi fac probleme cu transportul“

Jan Viorel Nicola nu se teme de concurența cluburilor din Oltenia și nu consideră că distanța ar putea împiedica juniorii din Craiova să mergă la Filiași dacă vor să devină „diavoli“, promițându-le totodată un kit complet original cu însemnele AC Milan. „Concurența e benefică, important este să reușesc eu să pun pe picioare acest proiect. Nu mi-e frică de CS Universitatea sau de alt club de copii, pentru că e loc pentru toată lumea. Când se va finaliza baza sportivă de la Filiași și eu voi avea toate actele parafate de reprezentanții Milanului, vom începe să creăm un nucleu de juniori. Ne vom adresa copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani și va trebui să avem 12 echipe. Nu-mi fac probleme nici cu transportul, pentru că, în timp, probabil că vom pune la dispoziție și un autocar. Vreau să oferim toate condițiile, echipament complet original luat chiar de la AC Milan. Plecarea este cea mai grea, iar într-un an se vor pune lucrurile la punct“, a încheiat Nicola.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS