21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportMarius Bușcă aleargă pe toate fronturile

Marius Bușcă aleargă pe toate fronturile

Marius Buşcă a cucerit primele titluri naţionale la veterani
Marius Buşcă a cucerit primele titluri naţionale la veterani

Atletul de la CSM Craiova a debutat în weekendul trecut în competițiile pentru veterani. A cucerit două medalii de aur și va merge la Europene. În vârstă de 35 de ani, Bușcă va continua să concureze și la seniori, dar și în întrecerile rezervate militarilor, el fiind angajat în cadrul MApN.

Marius Bușcă este un atlet craiovean ajuns la maturitate. Are 35 de ani și iubește alergarea. A parcurs mii de kilometri și ori de câte ori se ivește o ocazie nu ratează prilejul de a participa la un concurs.
Weekendul trecut, atletul legitimat la CSM Craiova a participat, în premieră pentru el, la Campionatul Național de atletism în sală rezervat categoriei Masters (veterani) de la București. Bușcă nu le-a înșelat așteptările colegilor și prietenilor și a câștigat primele sale titluri naționale la masters, după ce a câștigat probele de 1.500 și 3.000 de metri.
Practic, după ce luna trecută concurase la seniori, la Campionatul Național, în compania unor adversari mult mai mici, acum, Marius s-a văzut într-un concurs în care el era cel mai tânăr. „A fost un pic ciudat. Parcă simțeam că le suflu medalia de la gât celor cu care concuram. M-am simțit puțin jenat pentru că mă priveau ca pe un atlet important și spuneau că nu sunt ei de calibrul meu. Sunt niște oameni minunați cei care concurează la competițiile de masters. Sunt bucuros că am obținut două medalii de aur, dar timpul scos nu a fost așa cum mă așteptam. Eu am vrut să fac două curse cu temă, adică să mă concentrez pe finiș, dar am avut o stare de oboseală după concursurile anterioare și nu mi-a ieșit cum am vrut“, povestește alergătorul craiovean.

Cel mai „bătrân“ la seniori, cel mai tânăr la veterani

Dacă la categoria Masters, unde participă concurenți până la 90 de ani, este cel mai tânăr, la seniori Marius poate întâlni adversari și cu 20 de ani mai mici decât el. „Uneori mă simțeam bătrân pe lângă puștii cu care am concurat. Acum, la campionatul național de sală, pe locul trei, pe care mi-aș fi dorit eu să termin, s-a clasat un puști“, a completat atletul de la CSM Craiova.
Dorința lui de a alerga cot la cot cu tinerii în încercarea de a urca pe podium este demnă de lăudat. Marius spune că, în România, atleții care continuă la seniori după vârsta de 30 ani se pot număra pe degete: „Mulți după 28, maximum 30 de ani, se lasă de sportul de performanță pentru că se angajează, au un venit stabil, își fac familie. Eu, la fel ca și colegul meu, Marius Ionescu, sunt mai longeviv în atletism. El încearcă să se califice din nou la Jocurile Olimpice în proba de maraton, iar eu cochetez cu performanța, atât cât mai pot. Acum mă pregătesc pentru sezonul în aer liber la seniori, pentru că îmi doresc medalie în proba de 10.000 de metri“.

Va alerga la Europene, în premieră

Dacă la seniori nu a izbutit o calificare la Campionatul European, la individual, Bușcă va merge săptămâna viitoare la competiția continentală rezervată veteranilor, care va avea loc în Polonia. „Pe 23 martie merg la Europenele de sală, ceea ce reprezintă o premieră pentru mine. Alerg în proba de 3.000 de metri și dacă aș obține un loc trei ar fi ideal pentru mine. Mi-am dorit mult să ajung acolo, am strâns bani lună de lună, pentru că noi ne plătim cheltuielile. Deci, pentru prima participare cred că locul trei ar fi fabulos“, a mai spus Bușcă.
Angajat în cadrul MApN, Marius participă în competițiile militare, fie că este vorba de atletism sau de alte sporturi. În luna decembrie, Bușcă alături de mai mulți colegi ai săi militari, de la Brigada 2 Infanterie „Rovine“ Craiova, au alergat până la Alba Iulia, scopul fiind de a strânge bani pentru ca o parte din camarazii răniți în teatrele de război din Afganistan și Irak să poată participa la Jocurile Paralimpice Invictus.
Și acum, Marius a urcat pe podium cu un tricou cu însemnele Invictus și a dedicat medalia obținută colegilor militari care vor merge la Jocurile Paralimpice.

Craiovenii, în top la veterani

Marius Bușcă nu este singurul craiovean medaliat la Campionatul Național în sală Masters. Adrian Neagu (CS Universitatea Craiova) a obținut noi titluri naționale, la săritura în lungime (5,55 m) și 60 de metri plat (8.06 secunde) și va merge, de asemenea, la Europene, cu obiectivul de a urca pe podium. Tot de la CS Universitatea, Mircea Alexandrescu și Marius Dobre au ocupat primele două locuri la 200 și 400 de metri, la categoria +40 de ani. Alexandrescu a mai obținut al treilea titlu național la 800 m. De la același club, Ilie Marian (45 de ani) a concurat doar la triplusalt și s-a clasat pe locul doi. Dumitru Călina (CSM Craiova) a urcat pe treapta a treia a podiumului la 3.000 m, categoria de vârstă 55 de ani, dar s-a declarat mulțumit ținând cont că el este specializat în probele de fond. La feminin, singura craioveancă prezentă pe podium a fost Angela Minculescu (CSM Craiova), campioană la aruncarea greutății, la categoria 75 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS