17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPrimarul Craiovei: Sunt suficienți bani la SCM

Primarul Craiovei: Sunt suficienți bani la SCM

Consilierul Ionel Pană (stânga) a spus că banii pentru echipele de la SCM nu sunt suficienţi, dar primarul Lia Olguţa Vasilescu (dreapta) nu a fost de aceeaşi părere
Consilierul Ionel Pană (stânga) a spus că banii pentru echipele de la SCM nu sunt suficienţi, dar primarul Lia Olguţa Vasilescu (dreapta) nu a fost de aceeaşi părere

Clubul SCM Craiova a primit un buget de 7,7 milioane de lei. În timp ce primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a spus că banii sunt suficienți, consilierul Ionel Pană crede că fără suplimentarea bugetului nu se poate face performanță. Viceprimarul Mihail Genoiu a lăsat să se înțeleagă că, dacă „va crește performanța, va crește și bugetul la rectificare“.

Consilierii locali craioveni au votat ieri, în cadrul Ședinței Extraordinare, bugetele instituțiilor din subordinea primăriei. Printre acestea, și banii care vor fi alocați la Sport Club Municipal (SCM) Craiova pentru anul 2015. Cât au cerut, atât au primit cei de la SCM, adică 7,7 milioane de lei, dintre care 6,9 milioane de lei pentru cele cinci echipe, iar restul pentru cheltuieli de funcționare (salarii angajați, întreținerea celor două săli – „Ion Constantinescu“ și „Virgil Bălan“ etc). Suma este aceeași ca în 2014, cu tot cu rectificare.
Vizavi de această alocare bugetară, consilierul local Ionel Pană a fost de părere că suma trebuie neapărat suplimentată, dacă se dorește ca echipele să facă performanță. „Solicit suplimentarea celor 7,7 milioane de lei, pentru că fără un buget minim, așa cum a fost conceput inițial de fostul director Victor Lazarciuc, adică 11,7 milioane de lei, nu putem face performanță. Nu vreau să mai ajungem ca în situația de vara trecută, în care să avem sportivi care să poată să facă performanță, dar nu pot, din cauza resurselor financiare limitate. În luna iunie a anului 2014, SCM a intrat într-un mare impas. Trei echipe au avut mari probleme: la volei masculin, cei mai buni au plecat, echipa de baschet masculin a dispărut în întregime, în timp ce formația de handbal feminin a rămas cu probleme“.

Pană a propus echipele în care trebuie băgați mai mulți bani

Pană, un mare iubitor de sport și totodată unul dintre puținii consilieri locali care sunt nelipsiţi la meciurile din Polivalentă, a propus ca banii care vor fi suplimentați să fie direcționați chiar către cele trei echipe mai sus-enumerate: „Prin experiența pe care o am sport, am practicat și merg des la sală, cred că putem avea performanță în primul rând la volei masculin, și aici ar trebui să dăm bani ca să atingă obiectivul – locul 1 sau 2, apoi la baschet masculin, care este un joc spectaculos, care aduce mulți spectatori, dar jucătorii se țin pe bani buni. A treia este echipa de handbal feminin, care se poate bate pentru locul trei sau patru în doi ani“.
De la prezidiu, primarul Lia Olguța Vasilescu i-a dat replica lui Ionel Pană, considerând că bugetul alocat este suficient: „Da, domnule Pană, știu că sunteți supărat că nu am dat mai mulți bani la sport. Două milioane de euro eu consider că sunt suficienți. Măcar să ajungă echipele respective să aibă rezultate“. Consilierul a ținut să o corecteze, spunând că nu este vorba despre două milioane de euro: „Celor 7,7 milioane de lei, ceea ce nu înseamnă două milioane de euro, cum spune doamna primar. Dacă ar fi două milioane de euro ar fi bine, că ar însemna aproape zece milioane de lei“. Într-adevăr, transformat în moneda europeană, bugetul SCM este de aproximativ 1.750.000 de euro.

Viceprimarul: Nu mai sunt emoții cu plata contractelor

Viceprimarul Mihail Genoiu, cel care se ocupă de activitatea de la SCM Craiova, a ținut să evidențieze că acum este pentru prima dată când prin bugetul alocat cei de la SCM au posibilitatea să-și acopere contractele încheiate, nu cum s-a întâmplat în trecut, când, în cazul în care clubul nu primea rectificare, nu putea plăti sportivii.
Despre cererea lui Pană, Genoiu a lăsat să se înțeleagă că numai de sportivi depinde dacă bugetul va crește: „Vom trage linie în vară și, în funcție de asta, vom stabili dacă alocăm mai mulți bani la rectificare, le dăm credibilitate mai multă celor de acolo și le cerem performanță. Lucrurile trebuie să meargă în scară. Crește performanța, crește și bugetul“.

Pană: Nu avem sponsori

Dincolo de banii alocați de consiliul local, Ionel Pană crede că lipsa unui număr mari de sponsori afectează destul de mult clubul. „Nu avem sponsori și se știe motivul: nu avem investitori în oraș. Eu am studiat bugetele multor consilii locale din țară și am făcut comparații. Suntem printre cei care avem potențial, iubim sportul, putem să facem sport. Sportul de performanță trebuie să fie ca o urmare a ceea ce facem în licee și școli generale. Ar trebui să urmărim cum se face sportul în licee“.
În replică, viceprimarul Genoiu crede că sponsorii sunt dornici să dea bani la SCM, dar totul ține de cel care manageriază activitatea, adică directorul. „În ceea ce priveşte sponsorizările, am văzut că toate echipele care vin și joacă în Polivalentă au sponsori pe tricouri, agenți economici din respectivele orașe. Trebuie să existe și la noi. Nu sunt de acord că nu sunt sponsori. Sunt foarte mulți interesați, dar contează enorm de mult managementul acestui club și deschiderea cu care se duc spre acești sponsori“, a spus Genoiu.

Baschetul masculin și handbalul feminin au cele mai mari bugete

Trecând la bugetul defalcat pe cele cinci echipe, cei mai mulți bani vor ajunge la echipa masculină de baschet, 2,3 milioane de lei, urmată îndeaproape de cea de handbal feminin – 2,1 milioane de lei. Echipa masculină de volei a primit 1,4 milioane de lei. „Cenușăresele“ clubului sunt formațiile feminine de volei – 698.000 de lei și baschet, cu doar 312.000 de lei.
Fondul de salarii pentru sportivi este următorul: 1,8 milioane de lei pentru baschet masculin, 1,7 milioane pentru handbal feminin, 1,1 milioane pentru volei masculin, 428.000 de lei pentru volei fete și doar 150.000 pentru baschet fete.
O sumă importantă va fi pentru competiții: 250.000 pentru baschet masculin, 180.000 pentru handbal feminin, 140.000 pentru volei masculin, 115.000 pentru volei feminin și 90.000 pentru baschet feminin.
Pentru medicamente, clubul estimează că va plăti 64.000 de lei, iar la capitolul „alte cheltuieli“ este prevăzută o sumă destul de importantă – 285.000 de lei.
Echipele nu vor beneficia de cantonament, iar în ceea ce privește masa, doar cele două echipe de volei au cerut să mănânce din banii alocați de club, în total 100.000 de lei, în timp ce la celelalte trei formații „fondurile au fost transferate în contracte, deoarece au solicitat să nu mai ia masa la restaurant, ca până acum, ci au dorit să-și gospodărească banii respectivi mult mai bine și să-și pregătească singuri hrana“, după cum a spus Genoiu.

Sunt bani și pentru imagine

Ca o noutate, din bugetul de 6,9 de milioane de lei pentru cele cinci echipe, 33.000 de lei au fost alocați pentru promovare, comunicare și imagine, după cum urmează: câte 10.000 pentru handbalul feminin, voleiul masculin și baschetul masculin, 2.000  la volei feminin și doar o mie de lei pentru baschet fete.
În 2015, pentru cele cinci echipe se va achiziționa echipament și materiale sportive în valoare de 100.000 de lei, iar pentru taxele la federații se va plăti în total 325.000 de lei. Pentru cupe europene nu s-a alocat încă nici un ban, dar, dacă vreuna dintre cele cinci formații va ajunge în Europa, probabil se va discuta alocarea unei sume prin rectificare, ca și anul trecut.

Locurile ocupate de echipele de la SCM în campionat

Volei masculin – locul 4 din 12 echipe;  obiectiv: locurile 1-5; buget pentru 2015:  1,470 milioane de lei
Handbal feminin – locul 5 din 14 echipe; obiectiv: play-off (1-8); buget pentru 2015: 2,145 milioane de lei
Volei feminin – locul 10 din 12 echipe;  obiectiv: evitarea retrogradării;  buget pentru 2015: 698.000 de lei
Baschet masculin – locul  11 din 13 echipe; obiectiv: play-off (1-8); buget pentru 2015: 2,315 milioane de lei
Baschet feminin – locul 13 din 14 echipe; obiectiv: evitarea retrogradării; buget pentru 2015: 312.000 de lei.

Subiectele i-au încurcat pe candidații la postul de director

Ion Cismaru
Ion Cismaru
Horațiu Stănescu
Horațiu Stănescu

Concursul pentru postul de director la SCM Craiova s-a desfășurat ieri la sediul primăriei, dar a început cu două ore mai târziu decât ora programată, deoarece unii membri ai comisiei trebuia să participe la ora 10.00 la ședința extraordinară a Consiliului Local.
Candidații, patru la număr, după ce Bogdan Pâncu nu a mai venit, motivând că este răcit, au avut de rezolvat cinci subiecte în trei ore. Petrișor Albu, Alexandra Popescu, Horațiu Stănescu și Ion Cismaru află astăzi dacă au luat peste 70 de puncte, ceea ce le-ar permite să se califice în faza a treia – interviul. Unul dintre aspiranții la postul de director a mărturisit ieri pentru GdS că subiectele au fost fără prea mare legătură cu funcția de director la SCM: „La unul dintre subiecte ni se cerea să enumerăm atribuțiile primarului și să le comentăm, alt subiect era despre atribuțiile Comisiei Naționale de Acțiune Împotriva Violenței în Sport, ceea ce nu aveam în bibliografie. Am mai avut și un subiect despre Ordinul nr. 395/2013, care este abrogat din iunie 2014, dar și despre grila de salarizare. Sincer, și dacă aș fi avut subiectele cu zece zile înainte, tot nu aș fi reușit să le rezolv și, chiar dacă ne lăsau cu cărțile cu legile la noi, nu ne ajuta prea mult. Era mult volum de muncă. Cel mai bine era să ne pună să facem proiect de management“.

Petrișor Albu
Petrișor Albu
Alexandra Popescu
Alexandra Popescu

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS