8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCraiova a trecut la nivelul următor în Liga Balcanică

Craiova a trecut la nivelul următor în Liga Balcanică

Travis Bureau (la minge) a făcut un meci bun cu muntenegrenii, dar s-a accidentat pe final (Foto: Claudiu Tudor)
Travis Bureau (la minge) a făcut un meci bun cu muntenegrenii, dar s-a accidentat pe final (Foto: Claudiu Tudor)

După ce au câștigat ultimele trei meciuri din grupa B, baschetbaliștii de la SCM-U Craiova s-au calificat în premieră în Top 8 din Liga Balcanică

Meciurile echipei masculine de baschet SCM-U Craiova au fost mereu mai puțin atractive pentru fanii formației alb-albastre, care preferau ca echipa favorită să se concentreze pe campionatul intern.
Dacă în Liga Națională, echipa antrenată de Andelko Mandic se află doar pe locul 11, iar sâmbăta trecută a înregistrat un eșec care va cântări greu, acasă cu Mediaș, în ceea ce privește Liga Balcanică, craiovenii au trecut de faza grupelor, calificându-se în Top 8.
Marți seară, în ultimul meci din grupa B, SCM-U s-a impus pe teren propriu în fața formației muntenegrene KK Mornar, cu scorul de 75-63 (24-9, 14-22, 22-18, 15-14).
Aceasta era a treia victorie consecutivă obținută de Travis Bureau și de colegii săi în luna ianuarie în Liga Balcanică, iar acest șir de rezultate pozitive, toate pe teren propriu, i-au urcat pe craioveni pe locul doi în grupă, cu 12 puncte.
În tribunele Polivalentei au venit destul de mulți spectatori, chiar peste așteptările antrenorului Andelko Mandic: „Vreau să le mulțumesc oamenilor care au venit să ne susțină. Sincer nu mă așteptam să fie atâția de mulți după eșecul nostru de sâmbătă“.
Tehnicianul sârb a adăugat că sunt și oameni care nu se bucură când echipa câștigă: „După meciul cu Mediaș de săptămâna trecută am auzit că îmi strigau unele persoane «demisia». Sunt liberi să strige ce vor. Acum, că am câștigat, s-a făcut liniște. Puțină lume ne felicită. Nu ne trebuie medalii pentru ceea ce facem, dar sunt oameni care abia așteaptă să pierdem să-și arate frustrările. Am mai spus-o și repet: cine se consideră mai bun este liber să vină aici“.
Partida dintre SCM-U Craiova și Mornar a avut de toate: greșeli multe, faulturi mai dure, câteva faze spectaculoase și 138 de puncte.

Emoții pentru Bureau

Pe final de joc,  staff-ul tehnic și medical au avut emoții, când Travis Bureau a căzut rău, accidentându-se la genunchi. „Mister Slam Dunk“ a părăsit terenul în aplauzele publicului, ajutat de doi coechipieri. După meci, deși schiopăta, idolul copiilor care vin la meci în Polivalenta craioveană a făcut obișnuitul tur pentru a saluta publicul. Deocamdată nu se știe cât de gravă este accidentarea americanului, un răspuns urmând să vină după ce Bureau va efectua un RMN.
Marcatorii echipei SCM Craiova au fost Bureau (20 puncte), Micic (16), D. Andrei (11), Bosnjak (10), Boltic (9), Şanta (6), Marojevic (3). Au mai jucat: Bozovic și Petrișor. Ivan Bosnjak a spus la conferința de presă de la finalul partidei că victoria este una de moral pentru el și colegii săi: „Este o victorie importantă pentru noi, mai ales după meciul pierdut cu Mediaș. Acum ne va crește încrederea în noi și sper că ne vom descurca din ce în ce mai bine“.

Patru rezerve, cinci oficiali, pe banca muntenegrenilor

Echipa din Muntenegru a avut pe bancă mai mulți oficiali îmbrăcați în costume decât jucători de rezervă. O problemă pentru antrenorul de la Mornar au fost indisponibilitățile din echipă, dar până la urmă Djordjije Pavicevic s-a bucurat că formația muntenegreană a rămas pe locul trei. „Craiova era favorită în acest meci. Noi am avut ceva probleme medicale, în urmă cu câteva zile am pierdut doi titulari și ne-a fost mai greu“.
Anterior meciului de marți, SCM a obţinut următoarele rezultate: 84-87 şi 63-80 cu KK Kozuv (Macedonia), 76-92 şi 101-82 cu Sigal Priştina (Kosovo), 81-84 cu KK Mornar, 75-72 şi 86-45 cu KS Vllaznia (Albania).
SCM U Craiova a evoluat prima dată în Liga Balcanică în sezonul 2013-2014, dar a ratat calificarea în play-off, încheind cu un bilanţ de şase victorii şi zece înfrângeri.

Cum se joacă în continuare

În Top 8 al competiţiei au obţinut calificarea primele patru clasate din fiecare din cele două grupe, meciurile fiind programate între 3 februarie şi 4 martie. În faza următoare, echipele clasate pe locurile 2 și 3 în fiecare grupă se vor împerechea cu cele de pe locurile 1 și 4 din cealaltă grupă. Trebuie menționat că formațiile care au făcut parte din aceeași grupă vor intra în faza următoare a grupelor cu punctele acumulate în meciurile directe. Așadar, Craiova are trei puncte, la fel ca Mornar, iar în caz de egalitate oltenii sunt avantajați de coșaveraj.
Prima clasată din aceste grupe semifinale se va califica direct la Turneul Final Four, iar formaţiile de pe locurile 2-3 vor juca încrucişat pentru ultimele două locuri disponibile, între 10 şi 25 martie.

Liga Balcanică – clasamente

Clasamentul Grupei A

1. Kumanovo – 13 puncte (5 victorii, 3 înfrângeri), 2. Riski Sportist – 12 puncte (4 victorii, 4 înfrângeri), 3. Sutjeska – 12 puncte  (4 victorii, 4 înfrângeri), 4. Peja  – 12 puncte (4 victorii, 4 înfrângeri),  5. Teodo – 11 puncte (3 victorii, 5 înfrângeri).

Clasamentul Grupei B
1. KK Kozuv – 16 puncte (8 victorii), 2. SCM-U Craiova – 12 puncte (4 victorii, 4 înfrângeri), 3. KK Mornar – 12 puncte (4 victorii, 4 înfrângeri), 4. Sigal Priștina – 12 puncte (4 victorii, 4 înfrângeri), 5. Vllaznia – 8 puncte (8 înfrângeri).

 

Componenţa grupelor în faza a doua

Grupa C

Kumanovo – 2 înfrângeri

SCM-U Craiova – 1 victorie, 1 înfrângere

Mornar – 1 victorie, 1 înfrângere

Peja – 2 victorii

 

Grupa D

Kozuv – 2 victorii

Rilski Sportist 1 victorie, 1 înfrângere
KK Sutjeska – 1 victorie, 1 înfrângere
Sigal Priştina – 2 înfrângeri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS