16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportAu văzut Dubaiul în fugă

Au văzut Dubaiul în fugă

Elena Moagă (prima - rândul de sus), Daniela Constantinescu (a treia - rândul de sus) şi Andrei Ştefana (ultimul - rândul de sus) şi colegii lor din echipa balcanică s-au remarcat la crosul din Dubai
Elena Moagă (prima – rândul de sus), Daniela Constantinescu (a treia – rândul de sus) şi Andrei Ştefana (ultimul – rândul de sus) şi colegii lor din echipa balcanică s-au remarcat la crosul din Dubai

Trei atleți de la CSM Craiova au participat la sfârșitul săptămânii trecute la o inedită competiție de cros, desfășurată în Dubai. Elena Moagă, Daniela Constantinescu și Andrei Ștefana au alergat în cursa de zece kilometri, făcând parte dintr-o selecționată balcanică, aflată în competiție cu o selecționată a Emiratelor Arabe Unite (EAU).
Andrei Ștefana și coechipierii săi din echipa balcanică au câștigat titlul pe echipe, iar fetele au încheiat concursul pe locul doi.
În ierarhia individuală, Ştefana a ocupat locul cinci, Constantinescu a trecut linia de sosire pe poziţia a zecea, iar Moagă a încheiat competiţia două locuri mai jos.
Românii, trei băieți și trei fete, s-au întors acasă cu medaliile, dar și cu amintiri de neuitat de la ineditul cros din emiratul arab.
Elena Moagă a povestit ieri că nu a mai alergat niciodată la o oră așa matinală, 7.15 (ora locală), organizatorii luând această decizie pentru a evita epuizarea alergătorilor, din cauza căldurii (acum au fost 25 de grade Celsius) și umiditate excesivă.
„În Dubai nu am alergat niciodată, a fost ceva inedit. A fost o oră matinală pentru cursă, dar era și competiția de maraton și trebuia să se încheie până venea căldura mare. A fost foarte frumos, am avut susținători pe traseu. A fost un teren plat, fără curbe și pante. Eu am terminat cursa în 36 de minute“.

10922869_782845281799161_7810685958651843191_n
Startul crosului s-a dat din fața celebrului Burj Al-Arab, singurul hotel de șapte stele din lume. Concurenții au parcurs distanța de zece kilometri prin oraș, admirând cele mai „ambițioase“ clădiri din lume. Româncele și colegele lor din selecționata balcanică au constatat cu surprindere că în selecționata arabă erau sportive naturalizate din Etiopia și alte țări africane. La proba de zece kilometri au participat în total 8.337 de sportivi, dintre care 32 de profesioniști.

Cum au ajuns în Dubai

Cei trei atleți craioveni au ajuns să participe la competiția din Dubai, după ce au obținut rezultate bune la cros în 2014. Mai întâi, a fost Campionatul Național, desfășurat în stațiunea Băile Felix. Acolo, prin noroi și frig, Elena Moagă a câștigat medalia de aur, iar Daniela Constantinescu a ocupat locul secund. Cele două, împreună cu colegele de la CSM Craiova, au devenit campioane la echipe. Tot la Felix, Andrei Ștefana a ocupat locul doi la individual și locul trei cu echipa craioveană. A urmat Campionatul Balcanic din Turcia, acolo unde echipele de seniori ale României, din care au făcut parte și cei trei craioveni, s-au clasat pe locul doi. La individual, Moagă a obținut locul cinci, Constantinescu locul opt, iar Ștefana a încheiat cursa pe locul șase. După acest concurs, un șeic din Consiliul de organizare al Campionatului Balcanic le-a făcut sportivilor clasați pe primele opt locuri la individual o invitație de participare la crosul de zece kilometri organizat în premieră în Dubai anul acesta. România a avut șase reprezentanți, restul componenților echipei fiind din Turcia și Bulgaria. Cheltuielile legate de deplasare și cazare nu au fost plătite de Federațiile de Atletism din țările respective, ci de șeicul care a făcut invitația.

Au vizitat obiectivele turistice

Pentru că nu oricând ai posibilitatea să ajungi să concurezi în Dubai, atleții români au profitat de ocazie și au vizitat cât mai multe locuri.
„Totul pare mult mai mare şi luxos faţă de ceea ce am văzut la televizor sau pe internet.  Am văzut celebrele hoteluri Burj Al-Arab, Burj Khalifa, care îți dădeau senzația că nu se mai termină, dar şi restul oraşului, care este superb. Într-o zi am mers la o moschee foarte frumoasă. Am venit de la 25 de grade Celsius, la noi unde era zăpadă și foarte frig. A fost o trecere cam bruscă, dar trebuie să ne reobișnuim repede“, a completat Elena Moagă.

elena moaga daniela constantinescu
Andrei Ștefana a spus că nu va uita prea curând competiția din Dubai „A fost o experienţă foarte frumoasă, nu multă lume poate ajunge acolo, dar sportul are şi părţile lui plăcute, pe lângă durerea de la antrenamente şi munca depusă. Este o zonă extraordinară, clădirile sunt imense, la tot pasul vezi câte o construcţie impresionantă şi nu ai cum să nu rămâi puţin şocat. Am vizitat cam tot ce era mai important, cel mai mult m-au impresionat clădirile uriaşe, recunoscute mondial pentru mărimea lor, Burj Khalifa, Burj Al-Arab. Concursul a fost bun, nivelul a fost ridicat, au alergat şi sportivi de culoare, cursa nu a fost deloc uşoară. Am avut ocazia să asistăm şi la celebrul maraton de la Dubai, la care a alergat şi multiplul campion mondial și olimpic Kenenisa Bekele, am stat chiar în acelaşi hotel cu el. Pe scurt, a fost o competiţie pe care nu o voi uita curând“, a declarat Andrei Ştefana.
Pentru Daniela Constantinescu, chiar cursa de zece kilometri a fost o noutate, nu doar locul unde s-a desfășurat: „Pentru mine a fost cea mai lungă cursă pe şosea. Nu am mai alergat până acum 10.000 de metri. Nu am dezamăgit, m-am descurcat destul de bine. Era greu să ne batem de la egal la egal cu fetele din Emirate, cele care au câştigat. Despre Dubai, nu cred că poate fi descris uşor în cuvinte. Este un oraş care te impresionează de la primii paşi făcuţi în interiorul lui. Sunt recunoscătoare sportului că m-a ajutat să ajung în asemenea colţuri ale lumii. Nu cred că aş fi putut ajunge vreodată acolo, dacă nu s-ar fi ivit această ocazie. Vizite am făcut la cele mai importante puncte turistice, am văzut şi o moschee foarte interesantă. Ne-am plimbat prin jurul hotelului, prin port, a fost o experienţă de vis“.

Maratonul din Dubai are premii foarte mari

Maratonul din Dubai atrage ca un magnet cei mai valoroși alergători ai planetei specializați în această probă. Principalul motiv este că acest concurs beneficiază de premii foarte mari. De exemplu, cine câștigă cursa de 42 de kilometri și 195 de metri primește 200.000 de dolari, locul doi  – 80.000 de dolari, locul trei – 40.000 de dolari. La locul zece, premiul ajunge la 8.000 de dolari. În plus, există premii foarte mari pentru realizarea unui nou record mondial – 100.000 de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS