16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportOvidiu Podaru - povești cu cai și călăreți

Ovidiu Podaru – povești cu cai și călăreți

http://www.youtube.com/watch?v=PfwhmB6b3UM

\n

Craioveanul Ovidiu Podaru, călăreț din tată-n fiu, ne-a împărtășit câteva dintre amintirile sale din lumea cailor, a vorbit despre sportivii pe care îi antrenează pentru competiții, dar și despre relația cal-călăreț, pe care o consideră ca fiind una specială.
GdS: După mai bine de trei decenii, cât ați fost antrenor la CSM Craiova, în prezent antrenați sportivi la un club privat, singurul din Oltenia.
Ovidiu Podaru: De șapte ani sunt la clubul Equitim Craiova. Nici nu am de ales, asta știu, asta fac! De când mă știu și până acum tot la cai am fost.
GdS: Cum este să munciți cu copii de la Equitim?
O.P.: Foarte bine, pentru că toți sunt niște copii cuminți. Eu lucrez cu ei pentru competiții, nu de agrement. Pe Cătălin Bâldea îl cunosc de foarte mult timp. Are 36 de ani și lucrez cu el de când avea 13 ani, pe atunci la CSM Craiova. Este dublu campion național, are două titluri de vicecampion și a fost component al loturilor naționale.  Andreea Ninulescu are locul doi la Cupa României la copii, este vicecampioană la 16 ani, plus alte premii, iar sora ei mai mică, Ioana Ninulescu, a câștigat și ea de câteva ori locul întâi la competiţii. Ceilalți sportivi pe care îi antrenez sunt Cristian Radu, Ramona Farhat și Chira Roșianu. Aceasta din urmă sperăm că va intra în competiții la anul. Cu toții au niște cai superbi.
GdS: Cât timp îi ia unui începător până poate merge la competiții?
O.P.: Un copil care începe la șapte – opt ani, după trei ani îl poți băga la concurs. Nu este greu să faci performanță, dar copilul trebuie să vină la antrenament. Dacă vine o dată pe săptămână și după aia spune că are trei ani de călărie, îi spun: cum trei ani, când tu ai încălecat de 45 de ori pe an?
GdS: Sunteți la fel de exigent ca în tinerețe? Vă ascultă elevii?
O.P.: Da. Le prinde bine, pentru că nu fac acasă ce fac aici. Când mergem la concurs, Cătălin și fetele fac toată treaba. Curăță calul, îl îngrijesc, îl spală. E calul tău, te apropii sufletește de el. Lucrând mereu împreună, te cunoști mai bine cu el.
GdS: Sportivii vin la antrenamente indiferent de condițiile meteo?
O.P.: Da. Anul trecut, la -7 grade Celsius, copiii ăștia încălecau. Mai ales în weekend. Când este școală vin de două ori pe săptămână și de două ori în weekend.
GdS: La concurs, vremea nefavorabilă afectează rezultatul?
O.P.: Vă dați seama. Călărețul și calul merg cu ochii prin ploaie. Se amână pentru ceva timp concursul, dar până la urmă se ține pentru că nu poți merge acolo, să cheltuiești o groază de bani, și apoi să pleci acasă fără să concurezi. Sunt în țară unele terenuri foarte bune, nu se simte nimic când plouă. Sunt investiții noi, făcute de firme specializate din străinătate. Mă bucură pentru că avem și noi posibilitatea să beneficiem de ele la concursuri.

Craiova poate organiza o competiție, cu boxe și obstacole închiriate

GdS: Pe când o competiție și la Craiova, pe hipodrom?
O.P.: Deocamdată nu cred că sunt acceptate condițiile de acolo. Dacă fac boxă pentru cai, pot ține concursul. Există posibilitatea să închirieze boxe mobile de la alte cluburi. Șoprul este destul de mare și pot face boxe acolo. Pot împrumuta și obstacole de la altă echipă.
GdS: Când vă amintiți că a avut loc ultima competiție la hipodromul din Bănie?
O.P.: În ‘90 și ceva. A fost un concurs sponsorizat de Samsung. A ieșit frumos. Am participat și noi cu doi călăreți, dar unul a ieșit din concurs și a rămas doar Pistorel cu calul Bizanț.
GdS: A fost și un campionat balcanic în Bănie. Ce vă mai aminți de atunci?
O.P.: Tot lucruri frumoase. Petre Gigea a fost artizanul acelei competiții. Toți conducătorii locali își dădeau mâna să ajute.
GdS: Spuneați că sunteți călăreț din tată în fiu. Și alte rude ale dumneavoastră au fost pasionate de cai?
O.P.: Bunicii au fost proprietari de cai, dar făceau altceva. Toți din familie am făcut asta. Sora mea s-a lăsat de călărie când a aflat că este gravidă. Fiica ei, Cătălina Oțet Butoi (fiica regretatului Constantin Oțet – n.r.), a făcut călărie și a obținut ceva rezultate. Acum se ocupă de cursuri de inițiere. Ne desfășurăm activitatea la Robănești. Și fiul ei, Mihai, încalecă de mic cai.
GdS: Vorbiți-ne un pic despre hipoterapie. Ați întâlnit cazuri de copii care au beneficiat de efectele benefice ale acestor animale nobile?
O.P.: Aici nu, dar când am făcut școala de antrenori am făcut și un curs de hipoterapie. Ion Constantin, care a făcut călărie la Craiova, este acum în Sardinia, la un sanatoriu. Au cai foarte cuminți, e o rasă blondă. Au fel de fel de echipamente, șei ortopedice, pentru că sunt copii care nu se pot ţine singuri. La unii se vede îmbunătățirea stării de sănătate.

Maria Băsescu s-a molipsit de călărie de la soția lui Berceanu

GdS: Multe vedete din România se laudă că merg la călărie.
O.P.: (râde). La fotografie. Unii vor să epateze. Nu este greu să urci pe cal, dar îți ia timp.
GdS: Soția președintelui țării, Maria Băsescu, este pasionată de echitație, iar fiicele oamenilor din fotbal participă frecvent la competiții.
O.P.:  Maria Băsescu s-a molipsit de călărie de la soția lui Berceanu, care a adus unul dintre copii la călărie. Odată a urcat și dânsa pe cal și s-a îndrăgostit de acest sport. Când doamna Băsescu vine la un concurs să participe la festivitatea de premiere este ceva frumos. Fata fostului fotbalist Ionel Gane a fost la Balcaniadă. Avea tupeu, dar când termini cu junioratul e mai greu. De aceea, trebuie făcut pasul către seniori când încă ești junior. Andreea Ninulescu a intrat la seniori de anul trecut, cu bine.

Înainte erau oameni
de cai

GdS: Cum erau competițiile înainte de 1989?
O.P.: Majoritatea cailor erau din România. Cei care se ocupau de creșterea cailor erau oameni de cai, făceau selecție, aduceau amăsari de montă de mare valoare din străinătate. Acum, când se schimbă partidul, îl schimbă și pe ăla de la herghelie. Păi dacă stau patru ani nu ai făcut nimic. Unii sunt chiar ingineri forestieri sau cine știe ce…
GdS: Ce făcea diferența atunci în concursuri, calul sau călărețul?
O.P.: Poți fi sportiv de sportiv, dar dacă mergi pe o gloabă, degeaba. Sau invers, dacă ai un cal senzațional și tu nu ești bun, este egal cu zero. Ideal e să fie bun și călărețul, și calul.

Caii din competiții nu trebuie să fie frumoși

GdS: Caii au parte de tratament special.
O.P.: Calul e și el un sportiv. Un băiat care a fost călăreț la mine, Mișu Sorin, este stabilit în Spania. Are un mic centru de călărie și povestea că un mare toreador avea fetele la el la călărie. Și venea fizioterapeut de la luptele cu tauri și bibilea caii.  Copita aia trebuie să fie bine întreținută, să nu fie strânsă, să fie bine potcovită.
GdS: Vorbind despre cai, ne imaginăm niște exemplare frumoase.
O.P.: Cei de agrement sunt de frumusețe, trebuie să nu muște, să fie cuminți. Cei care merg la competiții nu trebuie să fie neapărat frumoși. Dacă sar cum trebuie, pot să fie urâți și strâmbi. Dar, în general, sunt frumoși. Noi avem numai unu și unu.

 

Trei sportivi concurează la Târgu Mureș

Trei dintre călăreții de la Equitim vor participa la sfârșitul acestei săptămâni la o competiție la Târgu Mureș – Cupa Romsilva, considerată și o etapă premergătoare pentru calificare la finala campionatului.
Surorile Andreea şi Ioana Ninulescu și Cătălin Bâldea încearcă să obțină rezultate cât mai bune, urmând să ia startul în mai multe probe, la sărituri peste obstacole. „Mi-am propus să merg cât mai bine cu iapa mea, Pepita, nu să câștig neapărat. Am încercat să mă antrenez cât mai bine, să corectez ceea ce greșește Pepita. Cred că voi lua startul în fiecare zi, în probele de un metru“, a spus Ioana, elevă eminentă la Colegiul „Carol I“. Sora sa mai mare, Andreea, are mai multă experiență competițională. „Sper să ne descurcăm bine, să nu încurc eu iapa. Să meargă ea frumos și cred că va ieși totul bine. Am intrat în concursuri un pic mai târziu și a trebuit să mă grăbesc. Am trecut foarte repede de la o categorie la alta. De la 90 de centimetri am trecut la 1.10 m, acum la 1.20, sper la 1.30, măcar 1.25. Adversarii au experiență, iar eu nu, dar mă încred în iapa mea“, a spus tânăra.  Cătălin Bâldea, un călăreț ajuns la maturitate, a mărturisit că are emoții la toate competițiile: „Îmi doresc să ajung cât mai sus. Ne-am pregătit, dar pot exista surprize. Chiar și după atâția ani, emoțiile sunt poate mai mari, acum am pentru fete și pentru mine“.  Antrenorul Ovidiu Podaru a vorbit despre obiectivele pentru acest concurs: „Mergem cu trei sportivi și patru cai. Acorini, Pepita, Quasar și Sandra. Sperăm să ne calificăm la finală, având în vedere că la celelalte două concursuri, din Berceni și Piatra Neamț, am avut o comportare foarte bună și suntem mulțumiți. Acum să vedem cum va fi“.

Supărat că au mutat statuia 
de la Hipodrom

Când discuția a ajuns în perioada când era antrenor la CSM Craiova, antrenorul Ovidiu Podaru și-a amintit cu tristețe despre un episod când statuia care întruchipa doi cai și un bărbat din incinta Hipodromului a fost luată și mutată la intrarea în Parcul „Romanescu“. „Mi-au luat statuia din casa mea, care era Hipodromul, să o pună la poartă. Păi soclul de la intrarea în parc e prea mare. Era făcut pentru o statuie ”Pegas” din șuruburi, a lui Paicu. Pe aia trebuia să o pună! A venit Irimescu și s-a gândit să-mi ia statuia, care era din 1969 la Hipodrom. Țin minte că atunci a venit Ion Jalea la Hipodrom și spunea: această lucrare e să o vezi la nivel, nu să te uiți la testiculele cailor și ale bărbatului“, rememorează Ovidiu Podaru.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS