25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăSportFotbal – Victor Piţurcă, optimist înaintea turneului din Elveţia

Fotbal – Victor Piţurcă, optimist înaintea turneului din Elveţia

Selecţionerul României, Victor Piţurcă, a susţinut astăzi o conferinţă de presă în care a vorbit despre turneul de pregătire din Elveţia (29 mai – 5 iunie), premergător preliminariilor CE din 2016, în cadrul căruia vor avea loc şi două jocuri amicale, cu Albania (31 mai) şi Algeria (4 iunie). Pentru această acţiune, „Piţi” a anunţat un lot de 23 de jucători: portari: Ciprian Tătăruşanu (Steaua), Costel Pantilimon (Manchester City), Silviu Lung jr. (Astra); fundaşi: Vlad Chiricheş (Tottenham), Valerică Găman (Astra), Răzvan Raţ (Rayo Vallecano), Alexandru Măţel (Astra), Cristi Manea (Viitorul), Bogdan Mitrea (Viitorul), Dragoş Grigore (Dinamo), Bogdan Vătăjelu (CSU Craiova); mijlocaşi: Mihai Pintilii (Steaua), Alexandru Bourceanu (Trabzonspor), Costin Lazăr (PAOK), Alexandru Mateiu (Braşov), Bănel Nicoliţă (Nantes), Cosmin Matei (Dinamo), Cristi Tănase (Steaua), Florin Tănase (Viitorul); atacanţi: Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Alexandru Chipciu (Steaua), Ciprian Marica (Getafe), Raul Rusescu (Braga). Lotul tricolorilor s-a reunit astăzi, la Mogoşoaia.

„S-a terminat activitatea la echipele de club, Steaua a câştigat campionatul, Astra – Cupa României, Real Madrid – Liga Campionilor, iar Sevilla – Liga Europa. Iată că Spania domină fotbalul european în acest moment. Acum a venit rândul echipelor naţionale să intre în focuri după o pauză destul de lungă. Vor fi zece zile în care vom fi împreună şi vom începe pregătirile pentru CE din Franţa. Sunt jucători noi veniţi la echipa naţională, tineri care au demonstrat că au calităţile necesare să fie selecţionaţi. Eu sper să reacţioneze bine şi să rămână în anturajul echipei naţionale şi, de ce nu, să se şi impună şi să joace. Sperăm să facem jocuri bune, să facem rezultate bune. Psihic ar fi foarte bine să se întâmple aşa până la meciul cu Grecia, pentru a putea reuşi calificarea. Echipa României s-a prezentat foarte bine la meciul cu Argentina, a reuşit un rezultat de excepţie, ceea ce denotă că perioada de doi ani de dinainte a dat roade. Sper ca exprimarea noastră să fie la un nivel mult mai înalt”, a spus selecţionerul României. „Sunt şi alţi jucători care puteau să fie aici: Luchin, Gardoş. Acesta este lotul acum, dar până la meciul cu Grecia depinde cum se vor exprima la club. Poate mai apar şi alţii, în formă, pe care să-i avem la meciul cu Grecia. Nu putem să îi numim superfotbalişti pe cei pe care i-am convocat. Sunt jucători cu calităţi bune fotbalistice şi încerc să îi integrez. Dacă vor fi jucători valoroşi la Liga II-a îi voi aduce la echipa naţională. Ne aşteaptă două jocuri cu adversari buni şi sper să obţinem rezultate bune. Ştiţi că orice joc se contabilizează la echipa naţională şi la meciul cu Grecia să fim în forma optimă”, a spus Piţurcă. „Vreau ca jucătorii care vin la echipa naţională să facă ambele faze foarte bine, Aici e echipa naţională, nu sunt meciuri  de campionat. Ai pierdut două-trei meciuri, ai pierdut calificarea. Nu risc, nu mizez pe jucători care nu fac asta. Dacă îmi garantează cineva că vom câştiga meciurile cu Sânmărtean şi cu Budescu, cu plăcere îi voi convoca”, a completat selecţionerul României.

Reprezentativa României va evolua în grupa F în preliminariile Campionatului European din 2016, din Franţa, în compania selecţionatelor Greciei, Ungariei, Finlandei, Irlandei de Nord şi Insulelor Feroe.

 

Despre jucătorii convocaţi pentru turneul din Elveţia:

 

Costel Pantilimon: „E extrem de important să plece la o echipă bună şi să joace. Indiferent ce calităţi are, dacă nu joacă, nu va realiza nimic”.

Ciprian Tătăruşanu: „Mi-e teamă pentru Tătăruşanu că va pleca la o echipă bună şi trebuie să se impună. Dar la o echipă bună mai sunt doi portari cel puţin la fel de valoroşi. Sper să-şi schimbe puţin mentalitatea, asta e problema la el. În finala Cupei a jucat cum trebuie să o facă tot timpul. M-a nemulţumit prestaţia lui la meciul cu Grecia, când l-am introdus. Trebuie să-mi recapăt încrederea în el”.

Bogdan Vătăjelu: „Îl urmăresc de mult pe Vătăjelu, a crescut la loturile naţionale ale Stelei. Vom vedea cum reacţionează la echipa naţională”.

Cristian Manea: „Mi-a plăcut de el la meciuri, are personalitate. A fost mai emotiv la antrenament, dar avem 10 zile şi sper să se adapteze. El e polivalent, nu e postul lui de bază fundaş dreapta, dar pentru asta l-am chemat”.

Vlad Chiricheş: „Am discutat cu Chiricheş, nu a fost pus pe lista de transferuri. E sub contract cu Tottenham, s-a adaptat într-un timp scurt. A avut un meci-două mai slabe, oricui i se poate întâmpla. E un jucător de valoare, care se va impune fără doar şi poate. Eu contez pe el”.

Răzvan Raţ şi Cirpian Marica: „Mă îngrijorează că şi Raţ şi Marica deocamdată nu au contract. Am avut o discuţie, i-am spus lui Raţ să rezolve cât mai repede cu Rayo, care-l vrea. Sunt două cluburi mici în Spania, cu siguranţă şi la anul vor avea probleme în Spania.Asta îl preocupă pe Raţ, că rămâne acolo, nu ştie ce jucători vor veni, dacă retrogradează, el ce face?”.

 

Piţurcă despre jucătorii neconvocaţi:

 

Gabriel Torje şi Nica: „N-au fost convocaţi pentru că pur şi simplu n-au jucat la echipele de club. Din păcate, au jucat prea puţine meciuri pentru a putea fi convocaţi. Torje e un jucător de bază al echipei naţionale. E foarte important să-şi găsească o echipă care să mizeze pe el şi să joace. A fost tot timpul convocat, chiar când a jucat mai puţin. Şi n-a reacţionat cum trebuie la meciul cu Argentina şi sigur că acum am renunţat la el”.

Nicolae Stanciu: „Am mare încredere în continuare în Stanciu, dar din păcate nu s-a impus. Joacă foarte bine, apoi e schimbat, uneori chiar înainte de pauză. Dar trebuie să se impună, să joace. Şi Vâlceanu îmi place foarte mult”.

Dorin Goian: „N-am renunţat la Goian, dacă echipa naţională va avea nevoie de el, va veni”.

Cristian Săpunaru: „A renunţat la echipa naţională şi a anunţat că atâta timp cât voi fi eu nu va mai veni. N-am văzut să facă ceva în acest sens. Ar trebui să-şi dea acordul din nou că vrea să vină la echipa naţională. Să trimită un document scris la federaţie. M-ar convinge că vrea să fie selecţionat. Apoi depinde de el, dacă joacă la echipa de club, dacă o face bine, dacă sunt mulţumit de el”.

Adrian Mutu: „N-a mai jucat deloc, a înscris un gol-două la Petrolul, în campionatul României, doar atât”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS