16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportLeo Mateiţă, omagiat de spadasini din toată ţara

Leo Mateiţă, omagiat de spadasini din toată ţara

În luna septembrie a anului trecut, lumea scrimei craiovene primea o veste cumplită.
Leonard Mateiţă, un spadasin de 19 ani, şi-a pierdut viaţa, după ce a suferit un accident de motocicletă. Era un tânăr plin de viaţă, cu zâmbetul pe buze, care iubea deopotrivă sportul pe care-l practica de mic, scrima, şi unde obţinuse rezultate notabile, şi motoarele. Din păcate, pasiunea sa pentru motoare a frânt aripile acestui tânăr pentru care viaţa abia începuse să prindă contur. Leo absolvise Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ din Craiova, iar de la 1 septembrie fusese legitimat la CS Universitatea Craiova şi urma să meargă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bănie.
Weekendul acesta, la câteva luni distanţă de la tragicul eveniment, Liceul cu Program Sportiv, acolo unde Leonard a trăit atâtea clipe frumoase, atât la şcoală, cât şi la sala de scrimă, va găzdui un concurs de spadă care îi va purta numele.
Competiţia va reuni peste 100 de sportivi de la cluburi din toată ţara, care vor concura la categoriile de vârstă 10-11 ani, 12-13 ani şi 14-15 ani. „Este vorba despre Cupa LPS «Petrache Trişcu», aflată la ediţia a cincea, numai că după nefericitul eveniment, adică decesul lui Leonard Mateiţă, s-a hotărât ca întrecerea de la masculin să poarte numele lui, ca un omagiu adus acestui sportiv talentat. Am vorbit cu familia, iar mama lui şi-a exprimat dorinţa de a contribui cu o parte din premii“, a declarat, pentru GdS, Mădălina Mincu, unul dintre antrenorii care se ocupă cu organizarea competiţiei.
Concursul va avea loc mâine şi duminică, între orele 9.00 – 19.00.

Drama familiei Mateiţă

La înmormântarea lui Leonard Mateiţă, durerea a fost fără margini. Prieteni şi colegi au acceptat cu greu despărţirea de un copil cuminte, care nu a făcut nimănui rău. Familia nu se va obişnui poate niciodată cu ideea că Leo îi veghează de sus, din cer. Un moment impresionant a fost când cortegiul funerar, în frunte de zeci de motociclete, a trecut prin faţa Liceului „Petrache Trişcu“, spadasinii craioveni l-au aşteptat pe Leo făcând o arcadă cu armele, iar ceilalţi au aplaudat minute în şir. Când maşina în care s-a aflat trupul neînsufleţit al fostului scrimer s-a oprit, antrenorii Dan şi Radu Podeanu i-au pus în sicriu o medalie de aur, un tricou de campion şi o spadă, arma cu care lupta şi obţinea victorii la competiţii.
Copleşită de durere, mama lui Leonard le-a mulţumit tuturor pentru gestul lor. „Opriţi-l aici, copii, nu îl lăsaţi să plece!“, a spus femeia, sfâşiată de durere.
Leo ar fi trebuit să concureze în acea perioadă la Campionatul Naţional din Bănie, iar fără el colegii de club nu au mai participat în întrecerea pe echipe.
Fără îndoială, pentru familia lui Leonard va fi foarte greu să păşească în sala unde în urmă cu ceva timp îl vedeau la antrenamente şi concursuri, iar acum probabil vor găsi un afiş cu numele şi poza lui, în timp ce concurenţii vor lupta pentru trofeu.

Colegii de club sunt la turneu în Germania

Din păcate, la competiţia de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ nu vor putea fi prezenţi şi colegii lui Leonard Mateiţă din echipa de scrimă. Sportivii de la CS Universitatea Craiova sunt plecaţi în Germania, unde vor participa la un concurs internaţional important, Cupa Campionilor Europeni. Echipa alcătuită din Alin Sbârcia, Dorian Pârvan, Ionuţ Trandafirescu şi Ionuţ Dragomir, câştigându-şi acest drept după ce anul trecut a devenit campioană naţională.  Craiovenii au plecat în Germania însoţiţi de antrenorii Dumitru Popescu şi Mircea Alecu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS