13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăSportFîntînă: Sorin Tănasie e un luptător, poate reveni în top

Fîntînă: Sorin Tănasie e un luptător, poate reveni în top

Maestrul Vasile Fîntînă a stat în colţul ringului pentru pugilistul craiovean Sorin „Pantera“ Tănasie atunci când acesta a ieşit campion mondial la juniori şi când sportivul a cucerit titlul de campion european la profesionişti. Boxerul, de 33 de ani, revine în activitate după o pauză de mai bine de cinci ani, iar reputatul antrenor este încrezător că fostul său elev mai are un cuvânt de spus în sportul cu mănuşi.

Sorin Tănasie, cel mai reprezentativ pugilist craiovean al ultimului deceniu, revine în prim-plan din punct de vedere sportiv, după o pauză destul de lungă, cauzată şi de problemele pe care le-a avut cu legea.  
Sorin, ajuns la 33 de ani, va concura mâine seară, în faţa craiovenilor săi, dar nu într-un meci de box, ci unul de MMA (Arte Marţiale Mixte), main-eventul galei găzduite de Sala Polivalentă.
Campionul european de box la profesionişti va lupta în cuşcă, în compania unui fost adversar al său de la box, Cristian Nicolae (Bucureşti), pe care l-a învins în trecut. Pentru acest meci, Sorin s-a antrenat alături de sportivii de la Power Gym Craiova, sub îndrumarea antrenorul Ionuţ Pucă. „Acest meci este o provocare pentru mine. Mereu mi-a plăcut să învăţ ceva nou şi sper să câştig. Am acceptat imediat propunerea făcută în luna noiembrie de Ionuţ Pucă pentru că nu pot sta departe de sală“, spunea Sorin într-o conferinţă de presă.
Sportivul a lăsat să se înţeleagă că nu vrea să-şi îndrepte atenţia numai asupra luptelor în cuşcă, boxul fiind sportul în care vrea să facă din nou performanţă.
Acum când fostul său elev se află la un nou început de drum, maestrul Vasile Fîntînă a ţinut să puncteze că Sorin este un luptător şi are şanse să revină în elita boxului profesionist.

L-a bătut pe Simion, campion european,
şi a mers la Mondiale

Titratul antrenor a rememorat pentru GdS că Tănasie a ajuns la Campionatul Mondial de juniori, unde a cucerit medalia de aur, după ce fusese selecţionat sparring-partener pentru Viorel Simion, la acea vreme campion european, şi pe care olteanul l-a bătut măr la Campionatul Naţional: „Sorin a început boxul cu antrenorul Costică Buzduceanu. A muncit şi a ajuns la Centrul Olimpic de la Reşiţa. Datorită talentului său s-a remarcat repede. Eu eram atunci antrenor coordonator al lotului de juniori al României, iar majoritatea sportivilor selecţionaţi de mine proveneau de la cele două centre olimpice, de la Reşiţa şi Galaţi. Fiind oltean de-al meu, l-am selecţionat şi pe el la lot, cu toate că era la aceeaşi categorie de greutate cu Viorel Simion, campion european de cadeţi la acea vreme. De fapt, îl luasem pe Sorin ca sparring-partener pentru Viorel. Ne-am dus la Semenic şi sportivii dădeau ture pe lângă două poduri. Când Sorin terminase cinci ture, Viorel Simion nu o terminase nici pe a treia. I-am spus: «Viorele, pune mâna şi munceşte, că te bate Sorin!» Nu m-a ascultat. La finala Campionatului Naţional de la Constanţa Sorin l-a bătut pe Simion de i-a sunat apa în cap, cum se spune, şi a ieşit campion. La Campionatul Mondial de juniori din Argentina l-am luat pe Sorin, lăsându-l pe Simion, campion european, acasă, dar Tănasie se impusese prin muncă şi vrednicie ieşite din comun. Ulterior, a fost selecţionat la lotul de seniori, unde era alt antrenor selecţioner“.
Între timp, Viorel Simion, poreclit „Bombardierul“, a devenit campion mondial la categoria WBC, categoria pană, şi în prezent se află pe lista scurtă cu pugilişti care l-ar putea înfrunta pe mexicanul Johnny Gonzales, deţinătorul centurii WBC. Şi la seniori s-a remarcat craioveanul, câştigând medalia de bronz la Campionatul European de la Perm.

Are o singură înfrângere la profesionişti
în 19 meciuri

Continuând povestea, maestrul Vasile Fântînă îşi aminteşte că după performanţa din Argentina, câştigarea titlului mondial, autorităţile locale i-au făcut o groază de promisiuni lui Tănasie, dar care nu s-au materializat, spre dezamăgirea sportivului: „S-au promis atâtea lucruri din partea autorităţilor locale din Craiova. Că-i dau apartamente şi alte beneficii. Nu s-a întâmplat aşa şi a plecat în Italia. A mai boxat şi pentru Bacău, ieşind de trei sau patru ori campion naţional la seniori“.
La câţiva ani distanţă, mai precis în 2004, Sorin debuta la profesionişti, când şi-a alăturat numelui şi o poreclă, „Pantera“.
Ultimul meci disputat la Craiova a fost în 2005, când, în Sala Sporturilor „Ion Constantinescu“, l-a învins  pe ploieşteanul Gheorghe Ghiompirică.
Punctul culminant a fost cucerirea titlului de campion european EB-EU (adică ţările din Uniunea Europeană), în 2007, când l-a învins, la Valencia (Spania) pe spaniolul Karim Quibir Lopez. Peste doar trei luni însă şi-a pierdut centura de campion, cunoscând prima şi ultima sa înfrângere la profesionism. A fost făcut KO de belgianul Carmelo Ballone. După aceea a mai boxat doar în două partide, în 2008, ambele câştigate. La profesionişti, „Pantera“ a avut 19 meciuri, dintre care 18 victorii şi o înfrângere.
Ulterior, cariera sa a urmat un trend descendent, având mai multe probleme cu legea, pentru ca într-un final să ajungă după gratii pentru doi ani, pe motiv că a condus maşina sub influenţa alcoolului.
„L-am vizitat de două ori la penitenciar, ştiu cât de greu i-a fost. După ce a ieşit, mi-a zis că s-a lovit cu capul de sus şi va avea grijă la anturaj“, a adăugat antrenorul care i-a stat în colţul ringului în toate momentele importante din carieră.
Cunoscut ca un om care nu se hazardează în pronosticuri în ceea ce priveşte sportivii pe care îi antrenează, maestrul Fîntînă nu s-a ferit să afirme că Sorin Tănasie poate reveni în top: „Sincer, am mare încredere în el. Este un mare luptător, poate reveni în elita categoriei lui. Numai că profesionismul e o industrie, mai puţin sport. Ai nevoie de un manager foarte bun“.

Fănel Trandafir: Putea ajunge ca Pacquaio

Fănel Trandafir, în prezent preşedintele Asociaţiei Judeţene de Box (AJB) Dolj, a fost managerul lui Sorin Tănasie în perioada în care craioveanul boxa la profesionişti. Trandafir crede că, dacă Sorin ar fi câştigat meciul cu Ballone în decembrie 2007, ar fi avut nişte oportunităţi excepţionale, adică ar fi putut deveni challenger pentru titlul mondial, apoi ar fi boxat pentru titlul de campion la trei categorii precum celebrul Manny Pacquaio.
„Sorin a fost un mare sportiv. Păcat că atunci când a ajuns sus s-a pierdut. Când a ieşit campion european UE în Spania, a făcut un mare pas la profesionişti. Dacă o ţinea tot aşa şi câştiga meciul următor din Belgia, devenea challenger pentru titlul mondial, din punctul meu de vedere. Putea să boxeze pentru titlul de campion la trei categorii, ca Manny Pacquaio, la categoria sa, la cea a lui Viorel Simion şi apoi cea superioară. Să zicem că nu ajungea campion mondial, dar european da. Are o vârstă, 33 de ani, şi foarte greu poate ajunge din nou acolo sus. Cu foarte multă muncă, cinci-şase ore de antrenament pe zi şi seriozitate. Box ştie, important este să antreneze inima la efortul care se cere“. Revenind la gala de MMA de mâine seară (ora 19.00), astăzi, de la ora 17.00, la mall, sportivii vor efectua cântarul oficial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS