5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAna Brânză a ratat medalia la Mondiale

Ana Brânză a ratat medalia la Mondiale

Spadasina crescută la centrul de spadă de la Craiova şi-a revenit repede după eliminarea din sferturile de finală şi speră că duminică va urca pe podium, cu echipa României, din care face parte şi o craioveancă, Raluca Sbârcea, de la CS Universitatea.

Ana Maria Brânză, numărul 1 mondial şi marea favorită la medalia de aur a Campionatului Mondial de la Budapesta, a fost eliminată, joi, în sferturile de finală ale probei de spadă. Românca a pierdut la o tuşă, scor 14-15, în faţa Juliei Beljajeva (nr. 41 mondial), din Estonia. Ana Maria Brânză a avut în „sferturi“ cel mai greu meci de până acum. Ex-sovietica a condus aproape în permanenţă, Ana a revenit spre final, a egalat, dar Julia a dat tuşa decisivă: 14-15! „Asta a fost! Fără ghinion, fără scuze, în sport câştigă cel care este mai bun şi realitatea e că Julia Beljaeva a fost mai bună cu o tuşă! Este campioană mondială şi merită toate felicitările … a fost ziua ei bună şi a ştiut să profite! Nu sunt tristă sau dezamagită“, a postat Ana pe Facebook, la scurt timp după încheierea concursului. Anterior, Ana-Maria Brânză trecuse de suedeza Johanna Bergdahl (15-12), de sud-coreeanca Eunsook Choi (15-10) şi de franţuzoaica Lauren Rembi (15-10). La fel ca la Olimpiadă, Ana pierde în sferturile de finală. Stelista a avut o jumătate de an 2013 de excepţie: a fost pe podium la aproape toate etapele de Cupă Mondială, iar la Europenele de la Zagreb a luat aurul. Pe 8 august nu a fost ziua ei.
Speranţele de medalie se îndreaptă acum spre proba pe echipe, programată duminică.

Dan Podeanu:
Putem urca pe podium la echipe

Antrenorul craiovean Dan Podeanu, cel care a condus ani de-a rândul echipa feminină de spadă a României spre succese mondiale, crede că Ana Brânză poate conduce echipa României spre o medalie. „Dacă Ana va fi bine, şi nu cred că va fi un motiv ca să fie altfel, şi dacă şi colegele o vor ajuta, atunci e posibil să luăm o medalie. Chiar dacă vom întâlni Coreea în sferturi, am încredere că Ana îşi va reveni şi va conduce România spre o medalie“ a spus antrenorul emerit de la LPS «Petrache Trişcu» Craiova, citat de Prosport.
Referindu-se la evoluţia Anei în confruntarea cu Beljajeva, Dan Podeanu a punctat: „A avut o evoluţie mulţumitoare, pot să spun. Poate că a tratat-o cu superioritate pe  Beljajeva, iar lucrul acesta a costat-o. Estonianca nu s-a temut nici o clipă de faima Anei. Scrima e sport de zi. Dacă eşti în zi, cum se spune, îţi iese totul. Ana nu cred că a simţit deloc pulsul competiţiei. Când diferenţa de valoare dintre tine şi adversară e foarte mare, ai tendinţa de a neglija anumite aspecte. La 12-11, Ana nu mai trebuia să-i permită Juliei să se agaţe de ea. Trebuia să închidă meciul“.

O singură medalie până acum

În afara Anei, nici una dintre româncele prezente pe tabloul principal de 64 nu a izbutit să se califice în fazele superioare. Craioveanca Raluca Sbîrcia (CS Universitatea) a ieşit în turul I după 14-15 cu Renata Knapik (nr. 38, Polonia), iar Simona Pop şi Maria Udrea au cedat în turul II. După 15-13 cu Francesca Quondamcarlo (nr. 46, Italia), Pop a fost eliminată de americanca Courtney Hurley (nr. 14), scor 10-15. Totodată, Udrea a scos-o în runda de debut pe Laskmi Natalia Lozano Olarte (nr. 40, Columbia), scor 15-7, pentru a fi învinsă în turul II de italianca Rossella Fiamingo (nr. 8), cu 12-7. România rămâne cu medalia de bronz, cucerită miercuri de sabrerul Tiberiu Dolniceanu. Echipa masculină de sabie (Dolniceanu, Badea, Teodosiu, Gălăţeanu) va lupta sâmbătă pentru o medalie.
CS Universitatea Craiova a mai avut un reprezentant la Mondiale, Alin Sbîrcia, acesta nereuşind să treacă de tururile preliminare. Ieşit din grupă, fratele Ralucăi Sbîrcia a fost învins de lituanianul Mihails Jefremenko (7-15).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS