21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Neveste triste“ contra „Bărbaţi veseli“

„Neveste triste“ contra „Bărbaţi veseli“

În comuna doljeană Călăraşi se va desfăşura, pe 18 august, un inedit meci de fotbal mixt, între bărbaţi şi femei. Iniţiatoare este Marga Glăvan (foto), de 60 de ani, din Bechet, fost profesor de educaţie fizică, dar mai presus de acest lucru pasionată să practice sport şi să organizeze diferite acţiuni în comunitatea din care face parte. Partida de fotbal, care se va disputa în nocturnă, de la ora 21.00, pe terenul de fotbal din Călăraşi, se doreşte una deosebită, iar organizatoarea i-a dat un nume generic: „Neveste triste“ contra „Bărbaţi veseli“.
„De când am anunţat că voi face acest meci, multă lume m-a oprit pe stradă să ceară detalii. Li s-a părut interesant. Unele femei abia aşteaptă confruntarea ca să îşi faulteze soţii sau iubiţii. Am o prietenă, tanti Ionica, de 70 de ani, care a zis că stă în poartă numai să joace. Arbitru vreau să fie Ileana Luţă Andreescu, cea care în urmă cu mulţi ani a îmbrăţişat această preocupare. La finalul partidei se va face schimb de tricouri. Va fi ceva interesant“, promite cea poreclită Margot.

E prima româncă cu licenţă de antrenor de fotbal

Marga Glăvan este o fostă jucătoare de fotbal, absolventă a IEFS Bucureşti, promoţia 1977, prima femeie din România care a obţinut licenţa de antrenor de fotbal, iniţiatoarea primului club de fotbal feminin privat, la Timişoara. A practicat mai multe sporturi: fotbal, handbal, patinaj, paraşutism şi înot, având dublă specializare la absolvirea facultăţii, patinaj şi fotbal. În 2004, după ce s-a întors de la Timişoara, a înfiinţat în Bechetul natal clubul Dunărea (Margot) Bechet, cu şase secţii: patinaj-role, fotbal, gimnastică, atletism, tenis de masă şi handbal.   
De-a lungul anilor a organizat întreceri inedite, majoritatea cu echipa de fotbal feminin, şi frecvent a parcurs drumul Craiova – Bechet pe role.

„Rotiliada“, din Ostroveni în Bechet

De altfel, luna aceasta, Margot organizează şi o acţiune pentru pasionaţii de plimbări pe role. Este vorba despre „Rotiliada“, care va avea loc cu o zi mai devreme de meciul de fotbal mixt, adică pe 17 august, cu plecare din comuna Ostroveni şi sosire la Bechet. „Aşteptăm copii, dar şi adulţi, nu numai cu role, ci şi cu biciclete sau pe jos, să ne însoţească în ceea ce vreau să fie un fel de paradă de defilare, în nici un caz concurs“, a spus Marga.
Regretul Margăi Glăvan este acela că nu a primit sprijin din partea autorităţilor locale din Bechet, ci din comunele învecinate. „De câte ori am avut câte o iniţiativă, mă loveam de refuzul autorităţilor locale. Fie nu îmi înregistrau cererea, fie îmi puneau beţe în roate. Nu mă mai duc să mă umilesc. Nu ştiu să aprecieze că au pe cineva cu iniţiativă în oraş, care cheamă lumea să facă mişcare. Alţi doi primari, domnul Gheorghe Oprescu, de la Ostroveni, şi domnul Vergică Şovăilă, de la Călăraşi, au acceptat cu drag propunerea mea şi mi-au oferit sprijin necondiţionat. Dacă am găsi şi nişte sponsori să le dăm copiilor de la «Rotiliada» câte un suc, m-aş bucura tare“, a adăugat fosta sportivă.

„Un fleac, i-am ciuruit“

Marga Glăvan, cea care a înfiinţat Clubul Sportiv Dunărea Bechet, a atacat în instanţă, în luna iulie a anului trecut, o decizie prin care era schimbată din fruntea clubului de către o Adunare Generală pe care nu o recunoaşte ca fiind statutară şi legală. La fix un an distanţă a câştigat procesul, reintrându-şi în drepturi. Acum aşteaptă să primească înapoi şi ştampila clubului. După numeroase drumuri la judecătorie, se mândreşte cu faptul că a învins oameni din aparatul administrativ al oraşului Bechet. „Mie îmi place să spun «Un fleac, i-am ciuruit», pentru că majoritatea acelor oameni care m-au schimbat la acea Adunare Generală sunt din primărie. Pe scurt, pe clubul meu a funcţionat şi echipa de fotbal seniori. La un moment dat, eu am avut ceva probleme de sănătate şi anumiţi oameni din partea primăriei au venit să îmi ceară ştampila să continue activitatea. De fapt, ei au făcut o Adunare Generală de care eu nu ştiam, nici statutară nu era, şi m-au schimbat din funcţia de preşedinte. Am aflat ulterior şi i-am acţionat în judecată. S-au prezentat doar la ultimul termen, nu au avut ce face pentru că ştiau că au greşit, şi normal că eu am câştigat“, a explicat Marga Glăvan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS