20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăSportMemorialul „George Călinescu“ şi Cupa „Victorina Simion“

Memorialul „George Călinescu“ şi Cupa „Victorina Simion“

În organizarea Asociaţiei Sportive PRO EFS (preşedinte: lect.univ.dr. Aurora Ungureanu) şi în colaborare cu Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (decan: prof.univ.dr. Marian Dragomir), mâine, pe terenul sintetic de la „Voinţa“, începând cu ora 9.00, se desfăşoară Turneul Memorial de fotbal „George Călinescu“ şi Cupa „Victorina Simion“, cu participarea unor echipe de fotbal studenţeşti, astăzi fiind ultima zi de înscriere. Conform comunicatului transmis de organizatori, mâine se va desfăşura un meci demonstrativ între profesorii FEFS şi câţiva dintre fotbaliştii promovaţi de-a lungul timpului de către regretatul profesor Călinescu.

George Călinescu

Născut în Baia de Fier, pe 14 martie 1945, a absolvit cursurile Şcolii Generale din localitatea natală, apoi a intrat la Liceul „Nicolae Bălcescu“ din Craiova (actualul Colegiu „Carol I“), secţia sportivă, şi a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, azi ANEFS, cu specializările fotbal şi schi. Ca junior, a cochetat cu fotbalul, apoi, între 1980-1993, a fost un cunoscut antrenor de fotbal la CSS „Universitatea“ Craiova, perioadă în care a selecţionat, format şi promovat jucători de excepţie, care au făcut parte din loturile reprezentative ale ţării, la juniori, tineret şi echipa naţională de seniori: Ştefan Nanu, Mihai Matei, Mirel Predoi, Ovidiu Stângă, Marius Iordache, Marius Sava, Tiberiu Lung ş.a. A activat, ca antrenor coordonator, şi la Centrul de Copii şi Juniori FC Universitatea (1993-1995). A fost din partea FRF antrenor zonal pentru judeţele Olteniei. Din 1994 şi până în 2011 a fost un apreciat cadru didactic universitar (conferenţiar dr.) la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova, perioadă în care a desfăşurat o bogată activitate universitară şi de cercetare şi a participat cu unele echipe reprezentative ale Universităţii din Craiova la competiţii sportive şi festivaluri ale sportului universitar în ţară şi în străinătate, cucerind titluri, diplome şi medalii care au onorat sportul universitar craiovean. A publicat nouă cărţi de specialitate.
Comentatorul sportiv Ilie Dobre, în cartea dedicată lui Fane Nanu („Ştefan Nanu. Expresul de Olanda“), a scris despre George Călinescu: „Profesorul cu nume cunoscut din literatura română, George Călinescu, descoperitor şi modelator de vlăstare fotbalistice, este un excelent profesionist şi un bun pedagog, dotat cu har de Cel de Sus. Profesorul are o aură de actor. Înalt, bine legat, suplu. Un fizic impresionant. Cred că, dacă şi-ar fi ales ca meserie actoria, ar fi avut mare succes. Cult, deştept, inteligent. Frumuseţe sufletească de invidiat. Educaţie aleasă. Profesionist de nota zece“. Autorul acestor rânduri a avut privilegiul de a-i fi prieten aproape 35 de ani… La frumoasele cuvinte scrise de Ilie Dobre aş adăuga doar atât: George Călinescu a fost şi un mare OM. A decedat pe 16 aprilie 2012, în a doua zi de Paşte, pe malul râului Galben de la Baia de Fier.

Victorina Simion

Originară din Pieleşti (locul de naştere şi al lui Geolgău), a absolvit cursurile şcolii generale din localitatea natală, apoi a intrat la Liceul Economic „Gh. Chiţu“ din Craiova, iar în 1997 a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova. Încă din perioada studiilor gimnaziale a început să practice handbalul (cu Silviu Stănescu), pe care l-a continuat la liceu (cu G. Cioboiu), fiind selecţionată ulterior la Club Sportiv CFR Craiova. În 1989, şi-a descoperit pasiunea pentru fotbalul feminin, pe care l-a practicat un an în paralel cu handbalul, apoi a renunţat la ultimul. A făcut performanţă cu echipa feminină de fotbal CFR Craiova: vicecampionă în 1991 şi campioană în 1992. A fost golghetera campionatului României în sezonul 1991-1992 (cu 60 de goluri) şi a Turneului Internaţional de la Messna (1990); jucătoare la Sitespor Istanbul (1996); internaţională A în lotul naţional (1990-1997, 65 meciuri jucate – 57 goluri marcate). După abandonarea carierei de fotbalistă, a fost, în perioada 1998-2012, antrenoare de fotbal la CFR-Gaz Metan Craiova, dar şi la alte echipe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS