19 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăSportMinistrul Nicolae Bănicioiu a participat la Conferinţa UNESCO dedicată sportului de la Berlin

Ministrul Nicolae Bănicioiu a participat la Conferinţa UNESCO dedicată sportului de la Berlin

Ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a participat la Conferinţa UNESCO a miniştrilor şi oficialilor seniori responsabili pentru educaţie fizică şi sport, MINEPS V, care s-a desfăşurat în perioada 28-30 mai, în capitala Germaniei, Berlin.
În cadrul acestui eveniment, Nicolae Bănicioiu a avut prilejul de a se întâlni şi purta discuţii cu miniştri omologi din cele 195 de state membre ale UNESCO, reprezentanţi ai ONU, ai unor organizaţii internaţionale sportive ş.a., se precizează într-un comunicat al MTS.
Conferinţa a fost organizată de UNESCO, Ministerul Federal de Interne din Germania, Consiliul Internaţional pentru Ştiinţa Sportului şi Educaţie Fizică şi s-a bucurat de patronajul Cancelarului german, Angela Merkel, care şi-a declarat, în acest context, întregul sprijin faţă de acţiunea UNESCO în sport şi educaţie fizică.
În cadrul conferinţei, ministrul român şi-a manifestat speranţa că „schimbul de idei şi informaţii, precum şi activitatea experţilor cu privire la Declaraţia de la Berlin, vor deveni repere ale agendei de sport. Sper şi am încredere că guvernele lumii vor examina cu atenţie şi vor implementa recomandările acestui document pentru a dezvolta şi promova la nivel mondial un sport curat într-o lume mai bună”.
Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a menţionat la rândul său că: „Sportul este o parte integrală a efortului global pentru menţinerea păcii, pentru întărirea coeziunii sociale în întreaga lume”.
Runiunea s-a finalizat cu „Declaraţia de la Berlin”, care însumează opiniile participanţilor referitoare la scăderea corupţiei în sport, împărţirea într-un mod echitabil a beneficiilor socio-economice, asigurarea accesului tuturor la sport, conştientizarea importanţei sportului în şcoli, precum şi garantarea participării persoanelor cu handicap la competiţii sportive, sau a altor grupuri marginalizate. Totodată, solicită statelor participante, dar şi instituţiilor de resort să îşi dubleze eforturile pentru a pune în aplicare acordurile şi instrumente internaţionale existente (Convenţia Internaţională de la UNESCO împotriva dopajului în sport).
Evenimentele mondiale precum cel de la Berlin reunesc, la distanţe mari în timp (6 – 8 ani), miniştri din domeniul educaţiei fizice şi al sportului, precum şi experţi din lumea întreagă, pentru abordarea provocărilor actualităţii sportive. MINEPS V tratează, în principal, teme precum accesul la sport ca drept fundamental al tuturor, promovarea investiţiilor publice în programele de educaţie fizică şi sport, salvgardarea integrităţii sportului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS