14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSport„Să renunţ la handbal a fost cea mai grea decizie“

„Să renunţ la handbal a fost cea mai grea decizie“

După două decenii de activitate, portarul echipei SCM Craiova, Ildiko Barbu (37 de ani), a decis să-şi încheie cariera. „Shumi“ speră ca în curând să devină mamă, dar nu va sta departe de handbal, urmând să continue ca profesor la Râmnicu Vâlcea.

După câteva tentative de a se retrage din activitate, portarul echipei feminine de handbal SCM Craiova, Ildiko Barbu, în vârstă de 37 de ani, a decis ca la finalul acestui sezon să spună stop şi să se dedice în totalitate familiei. Deşi speră ca în curând să devină mamă, dorinţă care în repetate rânduri a făcut-o să se gândească la retragere,„Shumi“, aşa cum o alintă colegele, nu va sta prea mult timp departe de handbal, ci va fi profesor la Colegiul Energetic din Râmnicu Vâlcea, liceu cu tradiţie în acest sport.
Ildiko a declarat ieri, pentru GdS, că i-a fost foarte greu să ia decizia de a renunţa la practicarea handbalului şi a comparat-o cu perioada în care s-a despărţit de copilărie.
„Numai eu ştiu ce este în sufletul meu! De data aceasta am spus stop şi nu mă voi mai răzgândi. Handbalul mi-a adus satisfacţii, dar trebuie să mă gândesc şi la familie. Comparând, despărţirea de competiţie, de acest mediu, îmi aminteşte de perioada în care am terminat junioratul, liceul, şi a trebuit să mă despart de prieteni, familie, practic de copilărie, şi să-mi urmez drumul în viaţă. Sunt profesor şi îmi voi muta catedra la Economic în Râmnicu Vâlcea“.

Meci de retragere
cu Oltchim

SCM Craiova s-a gândit să o recompenseze pe Ildiko Barbu pentru tot ceea ce a făcut în cei patru ani de când apără culorile clubului şi va organiza pe 17 mai (la ora 17.00) un meci de retragere, în Polivalenta din Craiova, în compania campioanei Oltchim Râmnicu Vâlcea, echipă pe la care „Shumi“ a trecut şi de care o leagă amintiri frumoase.
„Orice sportiv visează la un meci de retragere, iar pentru mine înseamnă foarte mult, mai ales că vine Oltchim. Le mulţumesc din suflet celor ce s-au gândit la acest lucru şi apreciez gestul lor. Înseamnă că am lăsat ceva în urmă. Mă bucur că, după ce a ars Polivalenta, handbalul din Craiova a renăscut şi atrage tot mai mulţi fani în tribune“, a adăugat sportiva.
Preţul biletelor pentru acest meci demonstrativ va fi de 5 lei, iar copiii cu vârstă până la 10 ani vor avea acces gratuit.

Burcea: Este o adevărată profesionistă

Originară din Baia Mare, Ildiko a fost „oltenizată“. A fost devotată cluburilor Oltchim şi SCM, iar fanii au recompensat-o cu aplauze. În plus, soţul său este tot oltean, din Vâlcea.
Bogdan Burcea, antrenorul principal al echipei SCM Craiova, i-a mulţumit lui Ildiko Barbu pentru ce a făcut la clubul din Bănie: „Este o sportivă care şi-a făcut datoria la toate echipele pe unde a trecut, în cel mai profesionist mod. Pe de-o parte, ne întristează faptul că îşi încheie activitatea competiţională, dar pe de altă parte, ne bucură faptul că face acest lucru la echipa nostră, aici, în Craiova. A venit la club atunci când echipa se afla în Liga a doua, a contribuit la promovarea în Liga Naţională şi la menţinerea în prima ligă în ultimele trei sezoane. Meciul de retragere este un gest de recunoştinţă faţă de una dintre handbalistele înscrise în cartea de aur a handbalului feminin românesc şi îmi doresc ca pe 17 mai toţi iubitorii handbalului din Bănie să participe la această festivitate“.

Au transferat un portar de naţională

Până la meciul de retragere al lui Ildiko Barbu, componentele echipei craiovene vor reveni astăzi la antrenamente, pentru că duminică vor susţine ultimul meci oficial din acest sezon al Ligii Naţionale, pe terenul formaţiei Corona Braşov.
În ceea ce priveşte poarta formaţiei SCM Craiova, clubul a anunţat zilele trecute că a transferat, pentru două sezoane, pe portarul Mirela Nichita (27 de ani şi 1,78 metri, venită de la Dunărea Brăila). Nichita este componenta lotului naţional de senioare al României.
Altfel, antrenorul Bogdan Burcea şi „secundul“ Grigore Albici şi-au prelungit pe încă două sezoane înţelegerea cu clubul SCM Craiova.

A jucat în România, Spania şi Ungaria

Ildiko Barbu reprezintă un nume în handbalul feminin românesc, în cariera sa portarul născut în Baia Mare bifând nume sonore precum Oltchim (1998-2003), Cornexi Alcoa (Ungaria, 2003-2004), Itxako (Spania, 2004-2008), Rulmentul Braşov (2008-2009), SCM Craiova ultimele sezoane. „Shumi“ a evoluat şi la naţionala României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS