7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMarius Ionescu: „Maratonul este o probă în care trebuie să ai răbdare“

Marius Ionescu: „Maratonul este o probă în care trebuie să ai răbdare“

Atletul de la CSM Craiova, care a înregistrat o performanţă de excepţie la maratonul de la Hamburg – locul cinci şi calificarea la Campionatul Mondial, a vorbit, pentru GdS, despre planurile sale de viitor.

La două zile de când a obţinut un rezultat de excepţie la maratonul de la Hamburg, locul cinci, cu timpul de două ore, 13 minute şi 33 de secunde, un record personal, atletul Marius Ionescu a ajuns acasă, la Craiova. Ieri, l-am găsit pe sportivul de 29 de ani şi pe antrenorul Cătălin Geapana la sediul Clubului Sportiv Municipal (CSM), club pe care l-a reprezentat mereu cu onoare, în ţară şi în străinătate.
După ce a fost felicitat de ceilalţi antrenori de atletism de la CSM, „Piciul“, aşa cum îl alintă colegii, a vorbit pentru Gazeta de Sud, despre cursa de la Hamburg şi de planurile sale de viitor.
Cel mai bun maratonist român al momentului a spus că la Hamburg lucrurile au ieşit mai bine decât se aştepta.
A fost primul european clasat în cursă, după alergători din Africa, a căror valoare o ştie toată lumea, a realizat un nou record personal, iar timpul înregistrat îi dă dreptul de participare la Campionatul Mondial de la Moscova, din luna august, bineînţeles dacă va fi inclus în delegaţia României. „A fost o cursă bine pusă la punct, organizatoric vorbind. O zi cu o vreme foarte bună pentru o astfel de competiţie. Sunt mulţumit pentru că mi-a ieşit aşa cum mi-am dorit. Am mers cu gândul la un record personal, dar mă gândeam la două ore şi 14 minute, deci a ieşit cu 27 de secunde mai bine. Au fost destul de mulţi concurenţi şi nu mă aşteptam să termin pe acest loc, cinci. Maratonul este o probă imprevizibilă şi pe parcurs orice se poate întâmpla. Obiectivul meu anul acesta va fi Campionatul Mondial, unde vreau să ţin ştacheta sus, ca acum doi ani (n.r. – la CM de la Daegu s-a clasat pe locul 13, cu timpul 2h15:36)“, a spus Marius.

Primii zece clasaţi la Hamburg merg la CM

Maratonul de la Hamburg a fost puternic, Gold Label, iar sportivul oltean ar fi putut obţine calificarea la CM, indiferent de timpul înregistrat, dacă ar fi terminat cursa în primii 10. „Maratonul de la Hamburg este Gold Label. Chiar dacă nu m-aş fi încadrat în timpul impus de IAAF, 2:17,00 pentru Campionatul Mondial, regulamentul, din câte ştiu eu, impune ca sportivii din Top 10 să fie automat calificaţi pentru CM. Cei mai buni maratonişti aleargă în circuitul Gold Label. Chiar s-a făcut recordul cursei acum, de kenianul Eliud Kiphoge, care a scos 2h05:30“, a completat Marius.
Pentru rezultatul său, „Piciul“ a primit şi o recompensă financiară, pe care o consideră destul de mică, ţinând cont de efortul depus. În plus, sportivii trebuie să plătească o taxă de înscriere, dar şi transportul şi cazarea.
După câteva zile de refacere, Marius Ionescu se va reapuca de antrenamente. „Urmează o refacere de câteva zile. Sunt la îndemână câteva concursuri în străinătate – nu de maraton – dar nu m-am decis încă. Vreau să o iau pas cu pas, nu mă grăbesc să fac un timp foarte bun acum şi apoi să stagnez sau să dau înapoi. E o probă în care trebuie să ai răbdare. Ce am obţinut până acum îmi dă mult curaj şi încredere că totul va merge bine pe viitor“.

Colaborare la alt nivel cu antrenorul Geapana

Cătălin Geapana, cel care îl antrenează pe Marius Ionescu de mai bine de un deceniu, a vorbit despre parcursul elevului său în proba de maraton. Acesta a ţinut să precizeze că relaţia de colaborare cu sportivul se face la alt nivel. „Rezultatul de la Hamburg este deosebit şi îl aşteptam. Reflectă munca depusă de Marius în timpul scurs de la JO Londra 2012 până în prezent. Am căzut de acord să schimbăm abordarea pregătirii. Am pus accent în pregătirea făcută în grupuri de sportivi în ţară şi străinătate, lucru pe care îl încercasem şi cu trei ani în urmă, dar acum l-am perfecţionat. Am încercat să mărim numărul de starturi, adică mai multe competiţii, în aşa fel încât experienţa dobândită în competiţii să poată să aibă efect. Tot ca modalitate de pregătire, colaborarea între mine şi Marius se face la alt nivel, în sensul unei conştientizări din partea amândurora. Adică, el participă de data aceasta şi la alegerea mijloacelor de pregătire. Acest lucru se poate face ţinând cont că suntem colegi, Marius fiind profesor de educaţie fizică şi având specializarea atletism“, a spus Cătălin Geapana.
Antrenorul preconizase că, la Londra, Marius Ionescu va alerga două ore şi 14 minute, iar principalul motiv pentru care nu a realizat acest lucru a fost traseul: „Înainte de JO de la Londra, am făcut o afirmaţie că este capabil să alerge două ore şi 14 minute, conform pregătirii, iar din mai multe motive nu s-a realizat acest obiectiv. Principalul motiv este că traseul de la Londra a fost mult mai dificil, «desenat» în aşa fel încât să se aleagă medaliile olimpice, în sensul că au fost multe ruperi de ritm. Totuşi, a fost o clasare deosebită la Londra, alături de cei mai buni maratonişti“.
Cătălin Geapana l-a antrenat în trecut şi pe fratele lui Marius, Mădălin. „Marius face face parte dintr-o familie de sportivi, eu am antrenat doi dintre ei, pe el şi pe fratele lui, Mădălin. Îmi pare rău că, din diferite motive, Mădălin nu a performat aşa cum am dorit, dar acum încearcă să atace cariera de profesor antrenor, fiind student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport“.
Antrenorul a amintit un amănunt pe care puţini îl ştiu: „Primul titlu de campion al lui Marius e în proba de maraton. E campion naţional în 2001, la Zalău. Ca rezultat-surpriză, el a obţinut aurul, deşi era mai mic cu doi ani decât adversarul“.
Pentru viitor, Geapana speră că Marius va realiza un record naţional, în prezent „Piciul“ deţinând al patrulea timp la maraton din România.
Actualul deţinător al recordului este Cătălin Andreica, realizat la Praga, în 1978, cu două ore, 12 minute şi 30 de secunde. Pe locul trei se află alt doljean, Nicolae Mustaţă, din Desa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS