9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportOctavian Bellu: Fără Izbaşa şi Ponor ar fi fost mai rău

Octavian Bellu: Fără Izbaşa şi Ponor ar fi fost mai rău

Antrenorul echipei olimpice de gimnastică a României, Octavian Bellu, a declarat că se bucură că din lotul participant la Jocurile Olimpice au făcut parte şi veteranele Cătălina Ponor şi Sandra Izbaşa, pentru că altfel rezultatele ar fi fost mult mai slabe.
„Nu pot spune că sunt mulţumit, pentru că şi noi ne făcusem un plan realist. Putem spune că se putea mai mult, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că s-ar fi putut să luăm şi mai puţine. A fost o competiţie extraordinar de dură. Mă bucur că cele două veterane au fost în echipă, pentru că altfel ar fi fost mult mai rău şi chiar public, de fiecare dată, am dorit să le mulţumesc, pentru că fără Sandra şi Cătălina, probabil că echipa României ar fi suferit foarte mult. Per total, gimnastica şi-a făcut datoria, a luat 33 la sută din medaliile delegaţiei şi rămâne ca detaliile să fie discutate cu cele care îşi vor continua activitatea. Ne aflăm la a zecea clasare consecutivă pe podium la concursul pe echipe“, a spus Bellu, care a participat la o ceremonie de premiere la sediul MAI, citat de Mediafax.
Octavian Bellu consideră că participarea Larisei Iordache în concursul olimpic a reprezentat un miracol, după ce sportiva suferise o inflamaţie puternică în talpă. „La gimnastică, dacă vrei mai mult, trebuie să nu ratezi sau să fii într-o stare de sănătate perfectă. Ce s-a întâmplat cu Larisa a fost un miracol că a putut concura la echipe. Cu ea într-o stare la fel de bună precum cea de la Europene, lucrurile ar fi stat altfel şi am fi numărat mai multe medalii, dar asta a fost competiţia, o competiţie paradoxală. Durerile de la picior ale Larisei au fost vizibile doar acolo cu toate că sunt convins că o durea cu mult înainte şi a dorit să prindă Olimpiada. Nu a avut maturitatea pe care ar fi trebuit să o aibă şi găseam soluţii de la prima durere apărută. Fetele au avut tot ce şi-au dorit şi nu aş căuta cauzele decât în imposibilitatea de a-şi arăta valoarea la momentul concursului“, a adăugat Bellu.

„Acum am supravieţuit doar“

Bellu a precizat că România are nevoie de un proiect pe termen lung pentru a avea rezultate în continuare la gimnastică. „Deocamdată nu am luat nici o decizie în privinţa continuării. E o hotărâre personală. Nici nu am avut timp să discutăm despre organizarea activităţii mai departe. Sunt fete care au bacalaureatul, majoritatea fetelor vor să plece în vacanţă. Pregătirea nu începe de mâine ca să poţi pune pe masă un proiect de pregătire pe patru ani. E greu să faci pregătire de la un concurs la altul, de la un an la altul. Ca o concluzie, trebuie un proiect ca gimnastica să fie salvată, pentru că acum practic am supravieţuit, nu am făcut altceva. Trebuie un proiect pe două-trei olimpiade“, a subliniat Bellu.

Adversarele nu mai sunt impresionate de fetiţe care poartă costum ca Nadia

Octavian Bellu a mai spus că viitorul în gimnastică va aparţine superatletelor. „Nivelul tehnic unde s-a ajuns nu lasă decât locul unor superatlete. Dacă ne referim la capitolul tehnic, le mai găseşti şi lor probleme, dar potenţialul fizic este fantastic. A fost ediţia la care echipa SUA a arătat un potenţial fizic fantastic. Rusia este Rusia, China este China. Aţi văzut cât de aproape au fost în bătălia de la Londra echipele Canadei şi Japoniei, dar şi celelalte echipe, care nu mai sunt impresionate când văd patru sau cinci fetiţe îmbrăcate în costumul care aduce aminte de Nadia Comăneci“, a completat Bellu.

Ora de sport în România e ridiculizată

Bellu a criticat modul în care orele de educaţie fizică sunt organizate în şcoli şi şi-ar dori ca acestea să copieze modelul din alte ţări. „Am întrebat în Marea Britanie, Franţa şi SUA, iar antrenorii români de acolo mi-au spus că nu au posibilitatea să primească atâţia copii câţi se îndreaptă către gimnastică. Se îndreaptă spre gimnastică masiv copii care vor să facă performanţă. Motivul e simplu: antrenorii îşi umplu sălile cu sportivi şi au un beneficiu direct, pentru că sunt patronii sălilor şi din cluburile acelea iese un Sacramone, Wiebber. La noi cât să-i ceri unei familii care aduce o fetiţă la şase ani, 500 -700 de lei? Atunci îşi iau fetiţa şi o duc acasă să ducă vaca la câmp sau să se joace în curte, indiferent de cât de talentată e. Problema e că nu avem sistemul, iar la un spaţiu şcolar în care ora de sport este ridiculizată, profesorul nu are cum să descopere talente într-o oră sau două pe săptămână. Eu aş face câte o oră pe zi sau ca în alte ţări care au sport obligatoriu în şcoală“, a spus Bellu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS