20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCristieana Cojocaru: Cineva îşi aduce aminte de noi din patru în patru ani

Cristieana Cojocaru: Cineva îşi aduce aminte de noi din patru în patru ani

Aurel Daneş, directorul Academiei Olimpice Române – filiala Dolj, a reunit ieri, la Muzeul Sportului, câţiva dintre sportivii care au reprezentat cu cinste România la Jocurile Olimpice, pentru a vorbi despre olimpism înainte de debutul competiţiei supreme de la Londra

Reprezentante de top ale atletismului craiovean, fostele campioane şi participante la Jocurile Olimpice Natalia Andrei, Cristieana Cojocaru, Niculina Lazarciuc (locul 4 la JO din 1980 de la Moscova, cu ştafeta 4×400 m) , Petra Iacob (medaliată cu argint la Europene la pentatlon şi locul 13 la JO de la Barcelona din 1992) şi Mihaela Neacşu (participantă la JO din 2008, Beijing, în proba de 800 m), au fost ieri-dimineaţă invitatele speciale ale lui Aurel Daneş, directorul Academiei Olimpice Române (AOR), filiala Dolj, la Muzeul Sportului Doljean, amenajat în urmă cu patru ani într-una dintre încăperile aparţinând Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Dolj, din strada Gheorghe Doja, nr. 2. La întâlnire au mai participat antrenorii de atletism Ion Daian, Ştefan Popescu, Marian Neacşu şi Cătălin Brânduşoiu (director adjunct al LPS „Petrache Trişcu“), Pavel Badea (directorul CS Universitatea Craiova), antrenorii de scrimă Dumitru Popescu şi Mircea Alecu (CS Universitatea), Nicolae Cojocaru (directorul Asociaţiei Profesorilor de Educaţie Fizică) şi Nicu Braun (fost voleibalist de performanţă, câştigător al medaliei de bronz la Campionatul European cu echipa României, dublu campion balcanic, în prezent inspector superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj).
Cu aproape două săptămâni înainte de debutul unei noi ediţii a Jocurilor Olimpice, cea de la Londra, Aurel Daneş le-a vorbit celor prezenţi despre olimpism (flacăra olimpică, drapelul olimpic, emblema olimpică, deviza olimpică, imnul olimpic, jurământul olimpic), a reamintit performanţele sportivilor craioveni la cel mai important eveniment sportiv al planetei, apoi le-a prezentat exponate valoroase din cadrul Muzeului Sportului. Printre ele amintim medaliile de bronz cucerite de Cristieana Cojocaru (atletism) şi Nicu Stoian (volei) la Jocurile Olimpice, sacoul pe care l-a îmbrăcat la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008 antrenorul emerit de scrimă Dan Podeanu, pantofii de alergare ai maratonistei Lidia Şimon, spada Anei Maria Brânză folosită la Campionatul European de juniori, centura de campion naţional a lui Marin Gaşpar (1936).

Participanţii la JO, absenţi motivat

Reprezentanţii Doljului la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice, alteţii Marius Ionescu şi Claudia Ştef (ambii de la CSM Craiova), spadasina Loredana Dinu (CS Universitatea) şi antrenorul Dan Podeanu nu au putut fi prezenţi la întâlnire din motive lesne de înţeles. Ei se află pe ultima sută de metri cu pregătirea pentru competiţia de la Londra. O altă craioveancă la Londra va fi spadasina Anca Măroiu, legitimată la Steaua Bucureşti.

„Aşteptăm medalii la gimnastică, judo, canotaj şi caiac-canoe“

„Ne bucurăm că cineva îşi aduce aminte de noi şi de performanţele noastre din patru în patru ani. Cred că la Londra România are şanse să obţină medalii la gimnastică, judo, cantonaj, caiac-canoe. Acum, sportivii sunt remuneraţi mult mai bine ca pe vremea noastră, dar merită pentru că fac sacrificii. O medalie nu se obţine după patru ani de muncă, îți iroseşti copilăria să faci mare performanţă. Şi faptul că primesc acea rentă viageră reprezintă mare lucru. Am şi eu o sportivă, Alina Istudora, care sper să ajungă la Jocurile Olimpice. Acesta este visul fiecărui antrenor“, a declarat Cristieana Cojocaru, fostă medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1984) în proba de 400 de metri garduri. Antrenoarea de la CSM Craiova, maestră emerită a sportului, mai are în palmares numeroase medalii la Campionatul European, în proba de 800 de metri.

Daneş, premiat de FRA

Natalia Andrei, o legendă a atletismului românesc, fost director al DJST Dolj, i-a înmânat lui Aurel Daneş o diplomă de excelenţă din partea Federaţiei Române de Atletism, cu ocazia Centenarului. „Domnul Daneş este o persoană care a fost alături de noi mai bine de o jumătate de secol, a promovat rezultatele noastre“, a spus fosta campioană mondială, multiplă medaliată la CE în proba de 1.500 de metri şi de două ori participantă la Jocurile Olimpice, în 1972 (Munchen) – locul 11 şi 1980 (Moscova) – locul 9.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS