17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSportPeste 300 de craioveni au alergat la Crosul Olimpic

Peste 300 de craioveni au alergat la Crosul Olimpic

Atleţi de performanţă sau simpli pasionaţi de mişcare s-au întrecut pe aleile Parcului Tineretului. Nici nu a contat cine a câştigat, mulţi dintre ei spunând că au alergat pentru sănătate.

Sâmbătă dimineaţă, în Parcul Tineretului din Craiova s-a desfăşurat un eveniment devenit deja tradiţional, Crosul Olimpic, în organizarea Academiei Olimpice Române (AOR), filiala Dolj, şi a Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport (DJST) Dolj.
Primul start s-a dat la 9.30, motiv pentru care unii participanţi au venit cu o oră înaintea concursului. Unii dintre ei s-au mai antrenat puţin, alţii s-au aşezat pe bancă să fie odihniţi înainte de cursă. Copiii, până în clasa a şasea, au alergat primii, pe o distanţă de 500 de metri, iar la finiş erau aşteptaţi de părinţi sau de profesorii de educaţie fizică. Văzând ambiţia celor mici, aceştia nu au putut refuza invitaţia organizatorilor de a se înscrie în cursă, chiar dacă unii nu plecaseră de acasă cu gândul de a concura şi nici nu se echipaseră corespunzător. La categoria Open, masculin şi feminin, cursa a măsurat 1.000 de metri. La sosire, toată lumea primea aplauze, tricouri inscripţionate cu cercurile olimpice, diplome de participare semnate de preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Jacques Rogge, dar şi câte un corn cu ciocolată. În plus, ocupanţii primelor trei locuri la fiecare categorie au beneficiat de un cadou din partea reprezentanţilor unei instituţii bancare, sponsor oficial al COSR.

Cel mai vârstnic concurent

Răducu Boiangiu, de 51 de ani, a primit diplomă pentru cel mai vârstnic participant la crosul din Bănie. La festivitatea de premiere, acesta a spus: „Nu mă aşteptam să câştig eu această distincţie, adică aş fi vrut să participe şi concurenţi cu vârste mai mari, dar acum vă spun că vreau să vin şi în următorii 30 de ani, pentru că mişcarea face bine“.

Cei mai mici participanţi, copii
de sportivi

La polul opus, cei mai mici participanţi au fost Maia Popescu, care nu are nici un an împlinit, şi David Burcea, de cinci ani. Ambii provin din familii de sportivi de performanţă. Părinţii Maiei au făcut atletism. Tatăl, Bogdan Popescu, este în prezent antrenor, iar mama, Mihaela Popescu (fostă Olaru), are în palmares multiple titluri de campioană la juniori şi este medaliată cu bronz la Mondiale. Maia nu putea parcurge singură distanţa de 500 de metri, ea fiind ajutată de mama ei să ducă la sfârşit cursa. David este fiul a doi practicanţi de handbal. Tatăl, Bogdan Burcea, este antrenorul echipei feminine de handbal SCM Craiova, iar mama, Adela Burcea, a jucat handbal, ca portar. Antrenoarea Dorina Oprea a spus la festivitatea de premiere că David are calităţi de atlet: „Am mers după ei pe traseu şi David chiar a alergat 500 de metri, destul de tare. Nu s-a oprit, nu a trişat. Este energic şi îi prevăd un viitor frumos în lumea sportului“.
Revenind la câştigători, majoritatea celor care au urcat pe podium practică sport de performanţă. La copii s-au impus Roxana Gugu şi Marian Fâciu, iar la categoria Open, câştigători au fost Cătălina Chircă şi Cezar Bobolicioiu.
După încheierea premierii, toţi participanţii au făcut o poză de grup, după care unii dintre ei au rămas să joace tenis de masă, volei, handbal şi baschet, gratis, pe terenurile din cadrul bazei sportive care aparţine primăriei.

Staicu promite mai multe concursuri
Origen Staicu, directorul executiv interimar al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Dolj, a declarat la finalul crosului că evenimentul a fost unul reuşit şi a promis că instituţia pe care o conduce va organiza mai multe concursuri pentru craioveni. „A fost un cros reuşit, din punctul nostru de vedere. Am avut peste 300 de concurenţi. Mesajul nostru a fost să încurajăm mişcarea fizică în aer liber, spiritul de fairplay, respectul faţă de adversari. Mulţumim pentru sprijin domnului Aurel Daneş, directorul filialei doljene a Academiei Olimpice Române, sponsorului, dar şi celor care au participat. Le promitem craiovenilor că vom încerca să le oferim posibilitatea să participe la cât mai multe întreceri în aer liber. Vom avea o vară activă“, a spus Staicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS