15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSportVictorina Simion le-a predat fotbal studentelor

Victorina Simion le-a predat fotbal studentelor

Fosta glorie a fotbalului feminin craiovean a asistat la meciurile din cadrul cupei care-i poartă numele. Campioană naţională cu CFR Craiova, Victorina s-a băgat şi la joc într-o partidă demonstrativă între profesorii de la FEFS şi prim-divizionara de fotbal feminin Real Craiova.

Studentele de la trei facultăţi din cadrul Universităţii din Craiova, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS), Facultatea de Chimie şi Facultatea de Pedagogie a Învăţământului Primar şi Preşcolar (PIPP) s-au echipat miercuri în ţinută sport şi s-au prezentat la Sala Sporturilor „Matei Basarab“ (Voinţa) pentru a se întrece într-o competiţie inedită pentru multe dintre ele, un turneu de fotbal dotat cu trofeul „Victorina Simion“. Evenimentul organizat de Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova a atras atenţia studenţilor, care au venit în număr mare la sală pentru a-şi încuraja colegele şi pentru a vedea care se pricepe să dea pasă cu călcâiul sau să facă stop pe piept. FEFS a avut trei echipe, câte una din fiecare an, şi în loturi se regăseau tinere care fac sport de performanţă (baschet, box, tenis de câmp, atletism), dar şi câteva care fac fotbal de performanţă, evoluând pentru echipa Real Craiova (locul trei în liga naţională). Chiar dacă multe jucătoare au avut mari probleme în a controla mingea, partidele au fost savurate din plin de spectatori, care au făcut o atmosferă ca la meciurile mari. Prima ediţie a Cupei „Victorina Simion“ a fost câştigată de FEFS anul II, care a învins în finala FEFS anul I cu scorul de 5-2. În celelalte partide s-au înregistrat următoarele rezultate: PIPP – FEFS I 1-7, FEFS II – Chimie 3-1, FEFS III – FEFS II 2-5. Organizatorii au acordat şi distincţii individuale. Andreea Tomescu a obţinut titlul de golgheter, Alina Peşu a fost desemnată cea mai tehnică jucătoare, iar Georgiana Ungureanu (Facultatea de Chimie) a fost cel mai bun portar. De menţionat că Alina Peşu şi Andreea Tomescu sunt componente ale prim-divizionarei de fotbal feminin Real Craiova. Profesorii care au condus de pe margine cele cinci echipe sunt: FEFS I – Costi Nanu, FEFS II – Roberta Gheţu, FEFS III – Cătălin Popescu, Facultatea de Chimie – Marian Dobre, PIPP – Aurora Ungureanu.

Fotbalul feminin din România bate pasul pe loc

După încheierea finalei mari a avut loc o partidă demonstrativă care a pus faţă în faţă fotbalistele de la Real Craiova (antrenor Sorin Pătraşcu) şi o selecţionată a profesorilor organizatori din care a făcut parte şi Victorina Simion, una dintre cele mai titrate fotbaliste craiovene, care în 1992 a ieşit campioană naţională cu formaţia CFR Craiova. Victoria a revenit echipei profesorilor, care s-a impus cu scorul de 9-6. Fosta golgheteră a României a spus la final că a fost un turneu reuşit: „A fost frumos, chiar dacă turneul s-a organizat în grabă, dar am înţeles că după aceea intrau fetele în vacanţă. Am jucat şi eu alături de profesori, dar am probleme cu genunchii şi nu mai pot să alerg ca în tinereţe. La ediţia de anul viitor vom aduce mai multe echipe şi va fi doar pentru amatoare, adică să nu participe jucătoare legitimate la vreo echipă de fotbal“.
Fosta componentă a naţionalei României a constatat cu regret că fotbalul feminin din România nu progresează, faţă de alte ţări: „Pe vremea mea, antrenorii de la fotbal feminin luau fete care făcuseră alte sporturi. Acum nu se mai face sport şi vă daţi seama cum e să iei o fată care nu a făcut sport deloc să facă fotbal în condiţiile în care ţările cu fotbal feminin dezvoltat au jucătoare cu talie, un sistem bine pus la punct şi selecţionate naţionale puternice începând cu vârsta de 15 ani. La noi nimeni nu bagă bani în fotbalul feminin, deşi echipa campioană merge în Liga Campionilor şi primeşte şi bani de la UEFA“, a spus Victorina Simion, care acum două sezoane a antrenat o echipă de fete, Sporting, iar în prezent activează în cadrul clubului Gaz Metan Severin.

Performanţele Victorinei Simion

Craiova a fost reprezentată în Divizia A de fotbal feminin de echipa CFR (antrenori Virgil Popescu şi Marin Perciu), care în anul de debut 1990, cu Victorina Simion jucătoare de bază, a terminat campionatul pe locul doi. În următoarea ediţie, craiovencele au reuşit să câştige titlul naţional. După acest sezon fast, echipa craioveană s-a afundat într-un fel de mediocritate, apoi s-a desfiinţat în 1996. Componentă de bază şi în naţionala României, sub comanda antrenorului de la echipa de club, Virgil Popescu, Victorina Simion a fost golgheteră la un turneu susţinut de tricolore la Cagliari (1991), unde România a ocupat locul trei. În cariera sa, Victorina a jucat şi în străinătate, la formaţia turcă Sitespor Istanbul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS