19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Pele“ Donose se retrage duminică, la Vâlcea

„Pele“ Donose se retrage duminică, la Vâlcea

Mare meci mare, în zi de sărbătoare. Duminică, de ora 17.00, pe stadionul „Municipal“ din Zăvoi, va avea loc un meci al amintirilor, Craiova Maxima – Chimia Râmnicu Vâlcea (câştigătoare a Cupei României 1973). În această partidă va avea loc şi retragerea marelui fotbalist Costică Donose, jucător emblematic pentru ambele formaţii oltene. Evenimentul, organizat de primăria oraşului şi CSM Vâlcea, este prilejuit de Zilele Râmnicului.
„Meciul ăsta l-a gândit prietenul meu Vali Iliescu. Ideea a picat foarte bine, pentru că sunt şi Zilele oraşului Râmnicu Vâlcea şi oamenii au fost foarte receptivi şi amabili şi le mulţumesc pe această cale. Am vorbit cu toţi colegii mei din Craiova Maxima şi vor veni cu toţii, Balaci, Ştefănescu, Negrilă, Tilihoi, iar din echipa old boys de la Râmnicu Vâlcea vor face parte Pintilie, Ciobanu, Lepădatu, Iordache, Horia Popescu, Mitică Teleşpan, Teo Ţarălungă, care va juca o repriză şi în echipa Craiovei… Vor veni cam toţi din acea perioadă. Şi eu voi juca o repriză la Craiova şi una la Vâlcea, echipă de care mă leagă multe amintiri frumoase“, a declarat Costică Donose, pentru GdS. „Dacă în Craiova nu putem să organizăm un astfel de meci de retragere, mergem şi jucăm la Vâlcea?! Cred că puteam să susţinem o partidă dintr-asta şi aici, la noi, chiar şi cu Ostroveniul, dar ăstea sunt vremurile pe care le trăim. Sper să fie un spectacol total la Vâlcea şi să-i bucurăm pe toţi cei din tribune“, a completat Costică Donose, alintat de suporterii olteni cu apelativul „Pele“.

Un mijlocaş de legendă

Originar din Tecuci, Costică Donose a debutat la Universitatea Craiova la 17 ani, într-un meci disputat de olteni la Cluj: „U“ Cluj – Universitatea Craiova 1-1 (8 martie 1970, antrenor al alb-albaştrilor fiind Ştefan Coidum), dar nu a reuşit să se impună titular în echipa generaţiei lui Oblemenco, evoluând mai mult în formaţia de tineret a Ştiinţei. În toamna anului 1972 a fost încorporat în armată şi aşa a ajuns în Ghencea, la Steaua, dar militarii nu au reuşit să obţină transferul lui de la Craiova şi, în cele din urmă, Donose a fost împrumutat, în pauza dintre tur şi retur (1972-1973), la Chimia Râmnicu Vâlcea, pe atunci în liga a doua.
Cu Donose titular, Chimia a câştigat în acea ediţie Cupa României (1973), vâlcenii participând astfel în cupele europene, Cupa Cupelor 1973-1974. Chimia, cu „Pele“ în formaţie, a fost însă eliminată din primul tur de Glentoran Belfast.
La încheierea stagiului militar (după turul 1973-1974), Costică Donose a revenit la Universitatea şi, premergător returului, a efectuat cu alb-albaştrii un turneu de pregătire în Liban, Kuweit şi Siria, dar a revenit la Vâlcea, Chimia reuşind să-i prelungească împrumutul. Şi gruparea din Zăvoi a promovat în prima ligă (1974).
Din 1975 şi până în 1984 a jucat pentru Universitatea Craiova, obţinând performanţe interne şi internaţionale: două titluri de campion (1980, 1981), patru cupe ale României (1977, 1978, 1981, 1983), sfertfinalist Cupa Campionilor Europeni (1982), semifinalist Cupa UEFA (1983). În prima ligă a mai jucat la Scorniceşti, contabilizând în total (Chimia, Universitatea, FC Olt) 320 de meciuri (20 de goluri). A avut o tehnicitate deosebită, nu degeaba i s-a spus „Pele“. Are o şcoală de fotbal care-i poartă numele, dar este administrată de fiul său, Alin Donose. Este observator federal şi angajat la Regia de Apă Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS